Frukt i mat?

Frukt i mat är…

  • Gott!

    Röster: 96 57,1%
  • Äckligt!

    Röster: 55 32,7%
  • Varken gott eller äckligt.

    Röster: 17 10,1%

  • Antal omröstningsdeltagare
    168
Jag har svårt för varm banan (även i söta rätter) men är i övrigt öppen för det mesta. Både sött och syrligt är ju viktiga grundsmaker att balansera i så gott som alla rätter. Jag försöker laga mat med alla grundsmaker närvarande, oavsett huvudrätt eller dessert. Marmelad på osten, choklad i chilin (eller chili i chokladen), salt i kakan, apelsinsås till anka och päron bland rotfrukterna. Motsatserna är det som gör maten intressant!
 
Senast ändrad:
Bröd med torkad frukt har man ett salt pålägg på, så blir det gott. Fruktbröd med brie eller comte är inte alls dumt, t ex.

Jag gillar frukt i mat (om det inte är varm banan), och kan uppskatta t ex bbq-sås eller hoisinsås, som ju är sött.

Min gräns går väl när man i en del amerikanska rätter verkligen öser på med sirap och socker, det blir för märkligt för mig. Chicken and waffles t ex. Det är en våffla med friterad kyckling ovanpå, och så sirap över alltihop. Sirap är gott, våfflor är gott, friterad kyckling kan vara gott. Men tillsammans blir det en så socker- och fettstinn kaloribomb till mat att det blir för mycket. Hellre då ris och hot sauce till kycklingen, och våfflan med sirap till efterrätt.
Ja just det, baugette med brie, torkade tranbär och rucola är verkligt gott :d
 
Alla verkar vara så inne på att det måste vara sött bara för att det är frukt. Så är det ju inte riktigt. :) Det kan vara syrligt, krispigt eller surt också.
Men de allra flesta frukter har en betydande sötma, undantaget kanske citron och lime (och så finns det säkert mer exotiska frukter som jag inte känner till!).
 
Ananas kan vara gott i viss mat. Syrliga gröna äpplen är supergott att lägga i potatissalladen, den går då från rätt sliskig till frisk och god. Vet inte om lingon räknas som frukt men dem använder vi ju friskt i det här landet med goda resultat. Svarta vinbär är gott att koka med när man kokar kött.
Citrusfrukter och banan ska inte komma i närheten av mat.
 
Nu inser jag (jag sa ju det!) att jag skiljer grovt på frukt, bär och grönsaker.
Frukt i mat som smaksättare går an, typ katrinplommonspäckat fläsk, men jag äter inte katrinplommonen sen...
 
Efter pizzatråden så funderar jag på hur många som är ”team frukt i mat” versus ”team frukt hör hemma annorstädes”? :banana:
Burkananas på pizza (dvs som blir varm) är nåt av det vidrigaste som finns tillsammans med banan på pizza.

Konsistens och sötman i att äta stora bitar uppvärmd, söt frukt i mat är inte alls angenäm.

Men jag är inte helt team annorstädes. I förrätter kan mango och ananas (färsk!) vara supergott - i mer komplext byggda rätter kan frukt vara det perfekta komplementet om man bara hanterar det så att man inte får bitar av sötma i tuggan. Och sen har de sin plats i många efterrätter.
 
Äpple använder jag ibland i sallader, brukar bli gott.
Jag har blivit serverad sallad med melon eller jordgubbe på ett lunchställe. Det funkade också.
 
  • Gilla
Reactions: Sel

Liknande trådar

Mat Jag firar ju egentligen aldrig jul, tycker julen tappade sin mening för mig redan innan jag var 12 år, men nu blir det kanske min sista...
Svar
19
· Visningar
1 115
Senast: Acto
·
Mat Det verkar som att det blir middag hemma hos oss på julafton och jag är inte så speciellt förtjust i traditionellt julbord. Det är gott...
2 3
Svar
54
· Visningar
3 535
Senast: Voeux
·
  • Artikel
Dagbok Igår var Bruce ensam hemma en stund och som jag alltid gör så gick jag ett varv för att kolla att det var stängt in till soporna, inga...
Svar
6
· Visningar
1 326
Senast: miumiu
·
Samhälle Ponera att någonting händer så att betalsystem, bankernas system och möjligheter att ta ut kontanter ligger nere en längre period, minst...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
3 072
Senast: Snubbelfot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp