Frukt i mat?

Frukt i mat är…

  • Gott!

    Röster: 96 57,1%
  • Äckligt!

    Röster: 55 32,7%
  • Varken gott eller äckligt.

    Röster: 17 10,1%

  • Antal omröstningsdeltagare
    168
Möjligtvis hemmagjorda rårörda lingon då - med ungefär en tredjedel så mycket socker som de man köper! Då blir de syrliga istället för söta, jag gillar verkligen inte tydlig sötma i mat!

Samma här, köper rårörda lingon utan tillsatt socker och har de få gånger jag ska äta "lingonsylt"
Annars kan man ju lika gärna ha på jordgubbssylt, bara en sötsliskig gegga 😅
 
En marockansk Tagine med t.ex. lamm, och torkade aprikoser och mandlar, är "frukt i mat" på ett väldigt trevligt sätt.

Citron, färsk, torkad, eller inlagd används i många kök och många maträtter.

Många rätter med kyckling, fläsk, lamm, kalv, och som nämnts anka, får ett större smakdjup med en balanserad syra-sötma från citrusfrukter, främst citron eller ibland apelsin.

Jag lagar rätt ofta en rätt med rostade färska morötter med timjan, spiskummin och ingefära, där apelsinjuice tillsätts i slutfasen av tillagningen, samt ett litet uns med honung. Det lyfter och balanserar den naturliga sötman i moroten med ett uns djupare sötma och viss syra från apelsinen.

Bärgelé till vilt är ju ett klassiskt tillbehör, liksom inkokt päron (eller äpple).

Samtidigt så kan det ju vara helfel med "fel frukt på fel plats".

Jag har också som ananas-banan pizza med curry (och vitlökssås) "guilty pleeasure".
 
En pizzeria nära mig har den bästa pizzan. Flygande Jacob.
flygande jacob.png
 
I vår familj skiljer vi på dessert pannkaka och mat pannkaka och fläskpannkaka är något annat igen.

Dessert pannkaka äter man med sylt och grädde/socker kanske tom tillsammans med ett nyare tillägg pressad citron och mat pannkakor med nått matigt tex riven ost och skinka/skagen röra/bacon och lingon. Sen finns det ju crepes, blinis etc men det är ju något annat igen och har andra tillbehör än de ovanför 😅

Nu tycker jag iof själv det är godare med pannkakor utan socker till allt, de är ju så mkt socker till ändå när det blir med tex sylt men övriga i familjen lr tom släkten håller inte med ☺️
Genom Buke har jag lärt mig hälla citron på pannkakor, det blir jättegott :love: Annars kan jag tycka pannkakor blir lite övermäktiga att äta. Ena avkomman gillar också citronpannkaka, han tycker det smakar mycket fräschare så.
 
När du säger chili, menar du hot sauce då, eller chilipulver?
<snip>

Ratten chili ... kottfars, lok, tomat, kidney beans, och en blandning av chili kryddor som blir HOT och passar aldeles utmarkt pa alla mojliga och omojliga andra ratter.:p

Jag brukar ha lite vaniljsocker i mina pannkakor.

Barnbarnen tycker att mina Svenska pannkakor ar godast i varlden, men jag maste faktiskt prova men lite vanilj nasta gang.

Har bara en syster så, nä det är mer utbrett än så :D Min syster tycker för övrigt att mina pizzor ser bläh ut. Som hämnd har jag fått hennes barn att tycka att banan i tacos är ett måste:laugh:

banan i tacos:eek:🤢
 
Jag vill ha receptet!
Jag såg på engelska Masterchef the professionals. Michel Roux hade dem som ett technical skills test, dvs jag har inget recept.

Köpt smördeg. Jag använder en tekopp som form.

En finhackad lök och en vitlöksklyfta får gå mjuka i smör. Salvia tillsätts. I orginalreceptet malde de fläskkött, fläsksida, sidfläsk och kokt skinka. Jag kör ett paket färdig fläskfärs, ett halvt paket bacon och runt 50 gram kokt skinka. Skinkan och baconet kör jag i matberedaren. Då blandar jag ihop köttet, löken och saltar och pepprar. Jag steker en klick och smakar av.

I tekoppen lägger jag en klick köttblandning sedan en äppelskiva, mer köttsmet, en tillagad kastanj, mer köttsmet, en äppelskiva till och mer köttsmet. Sedan lägger jag på ett lock och stjälper ut pajen på ett bakplåtspapper. Nyper runt om. Penslar med ägg. Skårar (traditionellt skär man mönster med en liten vass kniv) och tillagar i ugn 180 grader i ca 20 minuter eller tills fin och gyllene. Hellre lite länge än för kort. Ta ut en och skär itu om du är osäker.

500 g fläskfärs brukade räcka till 8-10 pajer. Traditionellt åt man två som förrätt men då räcker en. Servera med sallad.
 
Inspirerad av denna tråden blir det ugnsstekt rimmat sidfläsk med smörstekta äppelklyftor till middag idag. :love:

Övriga exempel på frukt i mat jag gillar:
Mango- och avokadosalsa med lime, chili, vitlök och koriander till grillad tonfisk
Riktigt tunt hyvlad äpple- och fänkålssallad med lime och en gnutta honung till grillad lax
Äppelcoleslaw till pulled pork
Lammgryta med aprikos och mandel
Gräsand med citruskompott, camparisås och karamelliserade apelsinskal
Lingonsylt alternativt rårörda lingon till fläskpannkaka och diverse annan husmanskost
Svart vinbärsgelé till klassisk söndagsstek
Vattenmelon- och fetaostsallad med jordgubbar och rostade solrosfrön
Pizza bianco med päron och blåmögelost
Russin i vissa indiska rätter

Söta frukter balanseras i allmänhet upp bra av syra och/eller hetta, och lättar upp maträtter som annars blivit lite för tunga och stabbiga.
 

Liknande trådar

Mat Jag firar ju egentligen aldrig jul, tycker julen tappade sin mening för mig redan innan jag var 12 år, men nu blir det kanske min sista...
Svar
19
· Visningar
1 116
Senast: Acto
·
Mat Det verkar som att det blir middag hemma hos oss på julafton och jag är inte så speciellt förtjust i traditionellt julbord. Det är gott...
2 3
Svar
54
· Visningar
3 539
Senast: Voeux
·
  • Artikel
Dagbok Igår var Bruce ensam hemma en stund och som jag alltid gör så gick jag ett varv för att kolla att det var stängt in till soporna, inga...
Svar
6
· Visningar
1 326
Senast: miumiu
·
Samhälle Ponera att någonting händer så att betalsystem, bankernas system och möjligheter att ta ut kontanter ligger nere en längre period, minst...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
3 076
Senast: Snubbelfot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Airtags, selar etc
  • Hjälp mig utvärdera rasförslag?
  • Hundrädda

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp