Bukefalos 28 år!

Tigertofflan

Trådstartare
Jag har aldrig använt en sån förr och skulle vilja höra lite åsikter.

Stallhunden som jag brukar vara ute o busa med varje gång jag är där kan verkligen inte gå i koppel. Han drar och drar. Säger man åt honom eller sätter honom går han "fint" i några sekunder, sen är han där o drar igen. Just nu har han ett kedjestrypkoppel som jag inte alls gillar, och hunden bryr sig inte om det heller. Har därför funderat på en halter att använda på honom tils vi har kommit i alla fall en bit på vägen. Kan det vara en bra idé? Fördelar/nackdelar/egna erfarenheter med en halter?
 
Sv: Halter?

Fördelar: Hunden "tappar" kraften att dra okontrollerat.

Nackdelar: De kan, om man inte använder vanligt halsband samtidigt, få av sig haltin, och komma lös. Om hunden liksom rycker iväg i vanligt halsband, så finns det stor risk för nackskador, eftersom hundens huvud viks åt sidan. Men de flesta hundar jag sett med halti, slutar dra så att huvudet hamnar snett eftersom det är obehagligt.

Finns ju sådana halsband, med band som går under armhålorna, som oxå brukar funka bra, men det beror ju på lite storleken på hund, och vad hunden trivs bäst med.
 
Sv: Halter?

Jag anser att Halti endast ska användas tillfälligt av kunniga personer. Det finns andra metoder som jag tycker ska provas först.
 
Sv: Halter?

Jag anser att det inte finns några fördelar med vare sig haltinosgrimma och haltisele. Det finns så väldigt många andra lösningar man kan lösa problemet på.

Haltinosgrimman kan orsaka fruktansvärda nack och ryggskador och haltiselen bygger på att tillföra hunden smärta och att den på så sätt upphör med sitt dragande.
 
Sv: Halter?

Vad är egentligen en halti? Är det samma som grimma? Om inte, är grimma ett alternativ till en dragig hund?
 
Sv: Halter?

Citat: Haltinosgrimman kan orsaka fruktansvärda nack och ryggskador.

I sin bok Flockledare på två ben tar Jeppe Strid upp detta med skador på hund orsakade av koppelslitande. Han har kontaktat en av sveriges specialister i hundens anatomi. Denne specialist har ingen kännedom om sådana skador. I ett annat hundforum debatteras just nu samma problem, en veterinär undrar där var dessa hundar tar vägen eftersom de inte kommer till vet.klinikerna. Den vet. efterlyser vilka symptom det finns på sådana skador. Det finns olika typer av skador i kotpelaren men de har uppkommit genom andra sorts skador (trafikolyckor, halsdiskbråck wobblersyndrom m.m.) Koppelskador verkar däremot inte finnas.

Det finna däremot MASSOR med människor som går omkring svårt skadade i axlar och armar efter att ha gått med hundar som sliter.
Det sväljer vi utan vidare eftersom det PÅSTÅS att hunden kan skadas. Bevis tack.

Vem kan konkret visa på några sådana koppelskador. Vi har ju en vet på forumet. Vad säger han.
 
Senast ändrad:
Sv: Halter?

Anders Hallgren höll i en undersökning hösten -91.

Undersökningen omfattade 424 hundar.

Ägarna fick en enkät att fylla i. Den bestod av uppgifter om ras, kön, ålder samt höftleds- bogleds och knäledsstatus. Hundägarna fick också ange om hundarna tidigare haft "växtvärk", muskelsträckning, stukning, benbrott, ledbandsskada, kloskada, annan ledskada, hälta av okänd orsak samt om hundarna ofta gick passgång. De fick också fylla i om hundarna hade beteendestörningar och i så fall vilka. De fick fylla i hur de bodde (många trappor tex) , vilken typ av halsband hunden haft under uppväxt och som vuxna.

De skulle även skriva i hur hunden påfrestades kroppsligt, tex vid:

*Häftig lek - lek med andra hundar , hur ofta och hur mkt springades efter bollar och pinnar.

*Yttre mer våldsaktig påverkan - typ nedbrottning, om hunden blivit påkörd, fått slag över ryggen eller varit i hundslagsmål.

*Om den fick mkt kopplad och dess uppförande då, om den hoppade mkt eller om den drog i kopplet.

* hur mkt motion de fick dagligen och på vilket underlag.

* vilket foder de växt upp med och vad de åt som vuxna.

* om de fick uppvärming, massage innan promenad och ansträning.

* m.m

Det som enkäten alltså tog upp, var tänkbara riskfaktorer som hypotetiskt skulle kunna leda till ryggproblem.

Enkäten omfattade även en del som chiropraktorn fyllde i, som angav om och i sa fall vilket eller vilka fel som upptäcks vid undersökning.

Resultatet var att 63% av hundarna hade problem med ryggen vid undersökningstillfället. Det var ingen skillnad mellan könen. Lokaliseringen på ryggen var 72.33% i ländryggen, 67.19% i bröstryggen och 26.87% i nacken. Detta blir ju mer än 100% och det beror på att flera av hundarna hade fel på flera ställen.

Hos de hundar som varit/var utsatta för ryck-och-drag fann man ett samband med ryggproblem. 91% av hundarna som blivit utsatta för ryck-och-drag (antingen hårt eller under lång tid) hade skador.

Det finns med andra ord anledning att varna för kraftiga koppelryck, för att binda upp oroliga hundar som kan tänkas kasta sig framåt, för löplinor där hundar kan rusa iväg fram till ett plötslig stopp, där all bromskraft koncentreras till halsen. Även för dragande i koppel.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Halter?

Fast nu vaknade skeptikern i mig... Om man ska tolka det där så var de hundar som var utsatta för drag och ryck, de gjorde alltså inget annat? För jag kan mycket väl tänka mig att våran hund skulle kunna uppvisa skador, men med tanke på att han har varit i slagsmål, lekt vilt med boxrar sen ung ålder, överhuvudtaget lekt ganska vilt med andra hundar, kastar sig handlöst ner för sandtag och dyl, har även voltat ner ett par gånger under jakt, i lite förvirrande tillstånd gått rakt in i en vägg eller dörr, (man kan inte titta bakåt och springa framåt bara för att matte går med maten mot köket) osv. Om jag dessutom skulle säga att jag har ryckt tag i honom när det har behövst så är det väldigt svårt att härleda skadorna just till det tillfället.

Och hur kan 9% av hundarna som har blivit utsatta för ryck och drag klarat sig utan problem?

Och som sagt det är enbart en undersökning och det känns som om det var ganska så inriktad på att få ett visst svar...

Men jag menar då absolut inte att det är okej att rycka och slita i hunden och tro att det inte är några problem, jag bara så några problem med själva undersökningen... Vet du om det går att få tag på den i sin helhet och inte bara det som man vill visa upp?
 
Sv: Halter?

Jag är mycket skeptisk till Anders Hallgrens undersökningar. Den mannen är mycket duktig på att hålla upp fingrarna och känna vilken vind som blåser. Sedan kommer det en ny bok med en dressyrmetod som passar.
Jag har själv gått en kurs där Anders Hallgren var ledare och han demostrerade mycket ordentligt hur man lär av en hund att dra i koppel med koppelryck på hund med dressyrkoppel.

Faktum kvarstår varför kommer inte koppelskadade hundar fram till veterinärerna? Varför är detta problem i stort sett okänt där?
 
Sv: Halter?

Nu har ju Anders inte undersökt dessa hundar själva, utan använt sig av duktiga chiropraktorer.

Sen om Du är skeptisk till Ander undersökning eller inte så är det en undersökning som är gjord. Det går inte att vänta på en undersökning med resultat som faller en själv i smaken.

Anders precis som alla andra instruktörer följer hela tiden utvecklingen. Det han har stått för för några år sedan eller skrivit i sina böcker är inte alltid längre aktuellt. Med forskningen kommer vi hela tiden framåt.

Tja, säg det! Att inte vet. kan förstå sambandet med ryck och slit och alla nack- och ryggskador som idag existerar på hundarna.
 
Sv: Halter?

Det är inte enbart veterinärer som undrar var dessa skadade hundar tar vägen.
Jag har hållit på med hundar i drygt femtio år och jag har inte träffat en enda hund som uppvisat några nackskador som kan hänföras till koppelryck. Jag vet uppriktigt inte någon ras som kan anses så bräcklig att koppelryck kan vara något direkt problem.
Ok, jag vet att ifrågasätta koppelanvändning är värre än att svära i kyrkan men jag gör det i alla fall.

Fortfarande så saknar jag och flera med mig konkreta symptom på koppelskadade hundar. Jag har själv flera bekanta med skador i nack-och axelpartiet. Dessa människor har så ont att det inte går att missa. Om hundar har sådana svåra skador/smärtor hur kan man då missa sånt? Inte bara jag utan även vettar undrar hur det kan gå till.

En naprapat lever på att behandla skador som han hittar på hunden. Inga skador ingen förtjänst. Kanske detta faktum har gjort att man "uppfinner" skador för egen vinning. Hur som helst mycket underligt att man inte påträffar dessa svårt skadade hundar ens på vet.klinikerna.
 
Sv: Halter?

Då jag jobbar dagligen med hundar, så kan jag säga att även jag har problem med nacke och axlar. Men jag jobbar på för det. Vi människor kan tala om att det gör ont, en hund har det inte riktigt lika lätt.

Sedan att nack- och ryggproblem inte alltid kopplas ihop med ryck och slit i kopplet kanske beror på att det inte är någon hundägare som går in på vet.kliniken och säger att -Jag sliter och rycker i min hund flera dagar i veckan, har Du lust att kolla upp om han har någon nackskada?

Jag känner flera hundar som har fått nack- och ryggproblem pga just ryck och slit. En av hundarna har jag själv råkat skada. Han for som sjutton i kopplet och jag höll i för att inte tappa honom, sekunden efter tjöt han som en stuken gris. Han kunde inte lyfta huvudet och vi fick åka in akut. Han fick en förskjutning på 2 kotor och går hädanefter med sele, då han fortfarande kan göra sina glädjeryck i kopplet.

Hundar är mkt duktiga på att dölja sina skador. De går inte runt och talar om högt och tydligt att de har ont. Man måste vara väldigt duktig på att se dessa hundar och förstå deras sätt att påkalla uppmärksamhet.
Många av våra problemhundar vi jobbar med visar sig ha någon smärtrelaterad skada. Efter behandling går det snabbt att jobba bort beteendet som tillkommit, om det ens behövs.
 
Sv: Halter?

Ja GA jag tror dig.
Det förekommer säkert någon gång att en hund som går i koppel får ont som du beskriver. Det är också väl känt att hundar med smärta kan visa knäppa beteenden.
Men????? Kan du med bestämdhet påstå att det var koppelrycket som var orsaken till problemet. Koppelrycket kan mycket väl ha utlöst ett latent liggande problem. Vad jag kan läsa ut av ditt inlägg så är/var det en livlig hund. Den kan alltså mycket väl ha dragit på sig skadan tidigare vid lek med andra hundar eller annat bus.

Jag har som du nog vet Vorsteh. Det är väl den mest råbarkade jakthund som vi har. Den är känd för att inte väja för träd under fyra tums tjocklek. Jag har svårt att tro att ett koppelryck ska skada en sådan hund. Jag har ju sen -65, då jag köpte min första Vorsteh, umgåtts med, och deltagit i kurser och dressyr med dessa hundar. Koppelryck har garanterat förekommit men jag har aldrig träffat vare sig hund som skadats eller hört någon av dessa hundmänniskor beskriva sådan skada.
Min nuvarande hund missade att det kommit snö på trappan och dundrade i hundra knyck rakt in i väggen. Jag har inte upptäckt något fel efter detta, men jag vet att han kan ha skadats, skada som kan visa sig senare. Smällen var som sagt helt otrolig.

Själv sitter jag som en skadskjuten kråka framför datorn. Jag har just kommit hem efter att ha besökt en kiroprator. Jag fick nämligen ryggskott i söndags em., jag fick en riktig hostattack när jag diskade middagsdisken.
Nu är jag ingen hund så jag påstår inte att det är farligt att diska för då får man ryggskott, utan jag vet att mina problem är sedan långt tillbaka ådragna skador.

Fortfarande konstigt att tråden "dör" när man efterlyser konkreta skador som drabbat hundar pga koppelryck.
 
Sv: Halter?

Nej, det enda är ju undersökningen som går att läsa ovan. Men 100% säker kan man ju inte vara att skadan har legat latent och bryter ut när ett ryck i kopplet har skett.

Men vänder man på det så hur säker kan man vara på att ett ryck och slit i kopplet inte är skadligt.

Den hund jag råkade skada, är en rejäl, välmusklad och stadig labbe. Han har varit frisk som en nötkärna och är oftast lös och ej kopplad. Men troligast är ju att skadan kom i samband med rycket, då smärtan var så direkt. Enligt vet. så var det rycket som åstakommit det. Men visst, vi kan inte vara 100% säkra.

Men varför skulle hundarna vara så mkt starkare och rejälare än oss människor? Hur kommer det sig att de klarar ryck och ständigt drag i kopplet utan att få skador för det? När det uppenbart är ett stort problem för många hundägare att deras hundar drar i kopplet. Och att mer än 50% (kommer inte ihåg exakt siffra) av Sveriges alla hundar har någon sorts nack- eller ryggskada.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Halter?

Har egentligen inget nytt att tillägga. Vill bara instämma i allt som GA har skrivit! Blotta tanken att hunden KAN skadas vid ett rejält ryck borde väl få oss att söka andra metoder?
 
Sv: Halter?

Ja du GA.
Du använder i stort sett samma ordval för att styrka dina påståenden som jag för att ifrågasätta.

Vi har i Sverige ca 950 000 hundar. Det betyder enligt dig att över 475000 hundar skall vara skadade. Låter det rimligt att så många skadade hundar finns här utan att vet. i stort sett träffar en enda en. Din hund reagerade ju med svåra smärtor och inte kunde lyfta huvudet. Hur kan vet. missa sådana skador om det finns nära 500 tusen skadade hundar. Låter det sannolikt?

Om hunden är skadad i hals/nackpartiet så tycker jag att det är mycket underligt om hundarna självmant går och bogserar sina ägare i ett koppel som sitter fast i deras ömmande /skadade kroppsdelar.

Det vanligaste problemet bland alla hundägare är ju att hunden drar i koppel. Och så fort någon hundägare provar att rycka i kopplet så startar hela övriga hundvärden att skrika djurplågeri. Detta utan att konkreta bevis på att så är fallet.

Jag vet att det går att lära en hund gå i koppel utan att rycka i kopplet, men jag är också medveten om att det ibland är nödvändigt att rycka i kopplet, och jag är absolut säker på att nära hundra % av de som håller i kopplet inte klarar av att skada sin hund. Däremot är jag lika säker på att oskicket att låta hunden slita och dra i kopplet orsakar mångdubbelt fler skador än vad som orsakas vid dressyr med kopplet.

Fortfarande saknas fler konkreta bevis koppelskador. Inga rykten utan konkreta saker.
 
Sv: Halter?

min hund har skador i nacke och rygg av slit i kopplet. det var inget som syntes, men innan ett besök hos en "hundpsykolog" blev jag uppmanad att besöka en kiropraktor. eftersom jag inte hade något att förlora gick jag dit och efter 2 besök + en månad på antiinflammatoriskt var hon som en ny hund! musklerna var mjukare, hon hade ingen ojämn värme över ryggen och plötsligt började hon leka igen! hunden hade en månad tidigare undersökts av vet som inte hittat något.

letar man inte så hittar man inte...
 
Sv: Halter?

En vecka med koppelsnärtar och inlärning av att gå i koppel är skonsammare än ett liv hängandes i andra änden av kopplet; det skadar definitivt hundens muskler och skelett.

Regelrätta ryck tror jag däremot inte på! Har hunden något skelett problem så förvärras det av det. Konstigt nog är det många som tycker en snärt med kopplet är mer djurplågeri än ett ryck?

Säger jag som just nu för första gången har hundar som inte kan gå i koppel... matte skämmer bort dom och kallar husse för djurplågare så det blev aldrig någon konsekvent koppelträning och jag tröttnade. Jag la kopplen på hyllan! nu har vi dom om vi är i stan eller liknande och då far de som två yrtroll i kopplet. Matte å andra sidan törs inte ha dom lösa för de lyssnar inte på henne och henne drar dom omkull i halkan så det står härliga till om de får syn på vilt. :crazy:

Jag ska kolla upp boken Guardian Angel rekomenderade i en annan tråd gällande detta med drag i kopplet..... hoppas bli upplyst om någon annan metod som kan fungera för min hustru också så att det blir konsekvent. Som det var nu gick hundarna fint med mig men drog med matte. efter någon vecka började de dra med mig igen => det kändes lönlöst och kopplet lämnades hemma.

Mvh
Björn
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Halter?

Att hundar och människor skadar och eller blir sjuka är ett vedertaget faktum men jag har personligen mycket svårt att tänka mig att det finns vetenskapliga bevis för att en Halti-grimma skulle vara farlig för hunden.
OM dessa bevis finnes tar jag gärna del av dem.
Vetenskapliga bevis är ngt man får fram via forskning och empiriska studier och inget som "snärtiga anna" på hunddagiset "glada hunden" funderat fram under en rökpaus....

Jag skulle vara mer orolig för en hund i halsband som skenar iväg i sitt flexikoppel än att använda mig av en halti.
Jag har skadat mig själv en gång på ett flexikoppel som i ena änden satt fast i halsbandet på en "skenande" spaniel och i den andra änden höll min man, däremellan kom mitt ena ben med tillhörande hälsena :eek:
Om ni själva någon gång fått en nylonlina skärandes rakt in i en kroppsdel så förstår ni vad jag menar.....
 
Sv: Halter?

Vi har i Sverige ca 950 000 hundar. Det betyder enligt dig att över 475000 hundar skall vara skadade

Inte enligt mig, enligt forskning.

Att just "min" hund reagerarde som så att han inte lyfte huvudet, betyder inte att andra hundar med nack-ryggskador reagerar likadant.

Att en hund fortsätter dra och slita i kopplet trots en ryggskada, är ju ganska typiskt hundar. Som Du säkert vet så trycker en hund emot om du knuffar den. Eller om du drar i den framåt så svarar den upp med att lägga vikten bakåt och kanske tom försöker backa ifrån dig. Har du tränat en hund att gå runt telefonstolpar så vet du hur de allra flesta hundar reagarer när de känner att de sitter fast. De drar åt det minst logiska hållet.

Jag vet att det går att lära en hund gå i koppel utan att rycka i kopplet, men jag är också medveten om att det ibland är nödvändigt att rycka i kopplet, och jag är absolut säker på att nära hundra % av de som håller i kopplet inte klarar av att skada sin hund.

Varför är det nödvändigt att överhuvudtaget rycka i kopplet? Visst låter det ok att säga att man rycker hunden i kopplet. Varför inte säga som det är att man rycker hunden i halsen med kopplet?

Nej, som du själv skriver så går det att lära en hund att gå fint i koppel utan att rycka, så varför överhuvudtaget använda sig av ryck? Det går att lära dem utan dessa ryck och det går definitivt mkt fortare dessutom. Det spelar ingen roll hur stor hunden är eller hur mkt den väger, ryck behövs inte. Jag säger inte att jag aldrig någonsin ryck en hund med kopplet, det har jag. Men alla lär vi oss mer och jag vet av erfarenhet att man når bättre resultat fortare utan ryck.

Och visst är det eviga dragandet också slitit för nacke och rygg, för både matte och hund. Det har du rätt i. Men att det är så mkt farligare än ryck, hur kan du bevisa det?

Jag skriver bara vad jag anser vara rätt, men också vad undersökningen som faktiskt är gjord säger. Vet inte hur mer nogrann undersökning man skulle kunna göra. Det skulle vara att föda upp en kull valpar och isolera dem en och en. Inte tillåta lek, halsband eller någon som helst möjlighet för valparna att skada sig. Se till att de är musklade och i god kondition när de är vuxna och så rycka dem i halsen alt. låta dem segdra i koppel under längre tid och sedan röntga och se resultatet.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Det fortsätter att mala tankar om ensamhet i min skalle till och från. Ibland ramlar jag ner i en liten grop och allt känns eländigt...
Svar
2
· Visningar
629
Senast: cassiopeja
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
19 291
Senast: jemeni
·
Övr. Katt Det här inlägget, lade jag på en annan sida och tänkte att det kunde passa här med, med tanke på att "katter är katter och 'ska ha sin...
Svar
5
· Visningar
2 232
Övr. Hund Halloj, har lite funderingar som jag skulle vilja utbyta. Har en berner sennen valp hemma på 11 veckor, haft hund innan med diverse...
Svar
18
· Visningar
2 266
Senast: inverterad
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Hundlucka
  • Flämtningar

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp