Det är omöjligt att svara på din fråga, om man inte vet hur sadeln ligger. Varför behöver sadeln lyftas bak? Vem har konstaterat det? (Alltså, hur kunnig om sadelutformning och tillpassning är den personen?)
Jag antar att sadeln inte ligger emot ryggen ordentligt bak. Den kanske går att lyfta baktill även med spänd gjord. Då kan sadeln vara ANTINGEN för trång ELLER för vid ELLER ha en böjd bom ELLER ha rundbossor, eller en kombination av flera av de ovanstående faktorerna...
Det är vanligt att sadeln lyfter bak för att den är för trång fram, och om man då pallar under den bak så blir resultatet att ryttaren upplever att sadeln ligger still, för att den sitter som en tvångströja på hästen, ofta dessutom med fyrpunktsbelastning.
En sadel kan ju uppföra sig liknande när den är för vid, och då är det bättre med en tunn pad under hela anläggningsytan, eftersom en kil kan få sadeln att luta för mycket framåt och hamna på hästens manke.
En sadel med rundbossor 'släpper' hästens rygg mer successivt, och ligger inte an längs bossans hela längd (nu pratar jag om kanske 5 cm). Så länge som hela resterande bossan ligger jämnt an mot hästen, har rätt vinkel fram och inte går att lyfta baktill när gjorden är spänd, så är detta inget problem alls, tvärtom är det många hästar med kort rygg som mår allra bäst av en sådan sadel.
Om du tittar på din sadel från sidan när den ligger på hästen, var har sätet sin lägsta punkt? Om det känns som att sätet lutar bakåt är det stor risk att sadeln är för trång fram.
Det finns ett enkelt sätt att kolla hur vid sadel man behöver, och det är att göra en mankmall. Man tar helt enkelt en bit ståltråd, ca 60 cm, och formar den över ryggen på hästen ca 5 cm bakom bogbladen. Sedan ritar man upp den form man får på ett kartongark och klipper ut. Nu kan man ganska lätt se hur sadeln förhåller sig till hästens ryggprofil. Jag skriver också datum på, och gör sedan nya mallar med jämna mellanrum för att följa upp så att inte sadeln börjar ligga dåligt utan att jag uppfattar det.