Mia_R
Trådstartare
Jäklar vad bra den blev!
Nästa år hoppas jag verkligen att jag kan göra dubbel sats, dvs minst 50 liter!
Visst kunde den blivit bättre om jag hade haft bittrare äpplen om jag förstått det rätt, men på Åkerö, Oranie och Borgherre + lite Aroma så är det väldigt gott gottigott gott.
Mousserar fint, ingen spritsmak och god äpplig smak. Jag var klart oroad när jag tappade upp brygden på flaska och tillsatte lite socker för en andra jäsning. Skulle glasflaskorna hålla, skulle doft och smak förbättras eller hade det varit klokare att hälla ut skiten i vasken istället? Det var inte gott när jag tappade upp det ...
Nu är jag glad att jag chansade, fruktsockret hade jäst ut så det var riktigt eländigt att smaka tidigare och det luktade lite aceton om det.
Två msk socker/liter var precis lagom för en efterjäsning och det blev väldigt mjukt och fint att dricka. Passar både som sällskapsdryck och till måltid.
Nu när Plantagen reade ut sitt sortiment tidigare i höst köpte jag sju(!) äppelträd till de jag hade tidigare. Det blev Ingrid Marie, Aroma och Gravensteiner. Om jag bor kvar nästa år så kommer jag snart vara självförsörjande på äppelcider och då ska jag banne mig skaffa en egen press.
PET-flaskor funkar bra att fylla med cider, jag fyllde inte hela vägen upp och klämde ihop dem lite men de har fyllts ut och är runda och fina, annars rekommenderar jag flaskor med patentkork. Glasflaskor med skruvkork funkar inte lika bra, de jag smakat smakar iofs nästan lika bra, men kolsyran fattas.
Jag har bara testat med champagnejäst, men jag har annan jäst med som jag ska testa nästa gång så får vi se vilken som blir den smakmässige vinnaren.
Nästa år hoppas jag verkligen att jag kan göra dubbel sats, dvs minst 50 liter!
Visst kunde den blivit bättre om jag hade haft bittrare äpplen om jag förstått det rätt, men på Åkerö, Oranie och Borgherre + lite Aroma så är det väldigt gott gottigott gott.

Mousserar fint, ingen spritsmak och god äpplig smak. Jag var klart oroad när jag tappade upp brygden på flaska och tillsatte lite socker för en andra jäsning. Skulle glasflaskorna hålla, skulle doft och smak förbättras eller hade det varit klokare att hälla ut skiten i vasken istället? Det var inte gott när jag tappade upp det ...
Nu är jag glad att jag chansade, fruktsockret hade jäst ut så det var riktigt eländigt att smaka tidigare och det luktade lite aceton om det.
Nu när Plantagen reade ut sitt sortiment tidigare i höst köpte jag sju(!) äppelträd till de jag hade tidigare. Det blev Ingrid Marie, Aroma och Gravensteiner. Om jag bor kvar nästa år så kommer jag snart vara självförsörjande på äppelcider och då ska jag banne mig skaffa en egen press.
PET-flaskor funkar bra att fylla med cider, jag fyllde inte hela vägen upp och klämde ihop dem lite men de har fyllts ut och är runda och fina, annars rekommenderar jag flaskor med patentkork. Glasflaskor med skruvkork funkar inte lika bra, de jag smakat smakar iofs nästan lika bra, men kolsyran fattas.
Jag har bara testat med champagnejäst, men jag har annan jäst med som jag ska testa nästa gång så får vi se vilken som blir den smakmässige vinnaren.