Hjälptyglar på ridskola?

Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Jag frågade iofs HotRod - men du har rätt, det är inte viktigt. Jag blev bara lite nyfiken då jag känner till många av klubbarna i Göteborgsområdet ganska bra.

Jag har väldigt svårt att tänka mig att det är vanligt med överanvändning av hjälptyglar på ridskolor (inte för att jag VET, utan bara utifrån min erfarenhet) ridlärarna ska ha kompetens nog att bedöma sådant.

Men visst finns det en massa skit i ridskolevärlden. Det är då viktigt tycker jag att som elev ta sina frågor och eventuella obehagskänsla på allvar; fråga sin ridlärare, kontakta ridskolechefen, eller kanske ridsportförbundet. Framförallt inte betala för lektioner på en klubb som missköter hästarna.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Jag tror jag vet vilken ridskola du pratar om. Och måste därför försvara den lite ;)
Känner i alla fall igen hästen på bilden. En mycket speciell häst som "i stort sett" endast en av de duktigare ryttarna har ridit på lektionerna sedan den kom. En häst med väldigt flashiga gångarter men som också inte är helt att lita på. Egentligen kanske inte en häst för en ridskola i den bemärkelsen, men en väldigt fin häst för de mer rutinerade ryttarna. Men han är svårriden.

Fotot var ett illusterande exempel, även om jag känner extra för just den. Kanske för att det, utifrån vad jag trots presentationsformen tror, är just den typen av häst som passar mig. Jag ser att det är en svårriden häst. För att ens klara sitta ned avslappnat på en sådan häst så måste ha muskler och teknik. Musklerna får man inte av att enbart rida en gång i veckan och utan komplementsträning. Jag ser att den är en häst med nerv, som hinner tänka och fatta många egna beslut innan ryttaren hinner reagera om den inte är på hugget. Jag ser att den har för dålig balans för att hålla ordning på alla flashiga ben och då är svår att böja korrekt i t.ex. sidvärtsrörelser. En häst som kräver ryttare med rutin, tid och tålamod alltså.

Jag har aldrig sett den gå i form eller ens avslappnad, någonsin. Jag har bara sett den relativt hårt inspänd med thiedeman och med ett Pessoa i munnen (men inte alltid i sådana händer som gör att ringarna står i 90 graders vinkel från hästmunnen vid alla typer av tygelhjälper och då högt upphissat). Och med väl spänd Achen.

Kanske har den varje gång jag sett den råkat ridas av för gruppen ovana ryttare då det ändå ska vara en grupp för sådana som ridit länge. Förmodligen ingen tävlingsgrupp, men vad vet jag. Utifrån det JAG har observerat är hästen på tok för svår för den här gruppen eftersom den inte kan gå i ett normalt tempo, konstant måste tjuvhållas och bringa ryttarna helt ur balans i framför allt traven. Men ändå har den varit där varje gång jag är där. Kass för ryttaren (för vad kan man rimligen lära sig när man sitter och studsar i obalans lektionen igenom på en för svår häst), ännu kassare för hästen. Och Tiedemantygeln? VAD exakt är den där för. Ett svar på den frågan hade varit nice. Ingen vill berätta, bara konstatera att det bli lättare för alla så. Men varför..?
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Jag vet inte vad som gäller i just det här fallet såklart.

Men att ett helt gäng lektionshästar alltid skulle gå med inspänning låter (som jag skrev tidigare) oseriöst, och har den hissbett tillsammans med thiedeman (?) så skulle jag ifrågasatt den betslingen.

Thiedeman är som en fast graman. Jag använder ytterst sällan hjälptyglar. Men senast jag använde en sådan var på en enorm räkel till vallack som gärna drog järnet ute i skogen. Det var en extra säkerhet för mig.

Däremot ser jag ingen vits med den för någon direkt dressyrträning. Den ger ryttaren extra kraft i tygeltagen och drar ned/in hästens huvud. Verkligen ingenting som man ska rida runt med till vardags.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Denna ridskola är faktiskt bra. Inte bäst, det finns massor att förbättra, självklart. Men det är en bra ridskola. De är måna om hästarna, de har stora hagar att gå i och över lag en bra hästhållning. De har speciallektioner för ryttare med ambitioner, nästan varje dag i veckan faktiskt. De har också en stor del handkappridning, och nybörjarlektionerna har både teori och ridning varje gång. Flera av ridskolehästarna och ponnyerna är ute och tävlar i lagen för klubben. Fast det är ingen MSV-nivå, visst.
Ridskolechefen är väldigt duktigt och pedagogisk. Hon rider själv dressyr på hög nivå och de har ofta clinics på temadagar för de som vill lära sig mer.


Jag är aldrig på ridskolor. Jag vet ingenting om ridskolor eller kvaliteten på dessa utbildningar över huvud taget. Jag har ingen aning om det här är bra eller bara jag som har höga krav. Jag har bara varit på just denna ridskola nån enstaka gång per år och har därför inte hela bilden eftersom det i princip är samma två grupper jag får se de gångerna jag väl är där. Därutöver hörsägen. Så jag vill inte hänga ut någon klubb. Men jag vill diskutera det jag HAR observerat. Ämnet aktualiserades för mig för att senast jag såg en lektion tyckte det gränsade mot hästmisshandel på nämnd häst. Ryttarmisshandel också, för all del. Men ryttaren kan ju helt enkelt hoppa av och vägra rida hästen mer. Förhoppningsvis något som väldigt sällan händer. Övriga inspända hästar i gruppen var inte särskilt svårridna och var inte heller lika hårt inspända.

Faktum kvarstår att om man rider för åtminstone vissa ridlärare finns obligatorium på hjälptygel på vissa hästar, men ingen har fått eller lyssnat på någon förklaring om varför. Inte läraren heller, uppenbarligen, eller om denne bara inte orkade ta sig tiden att berätta. Alla provade hästar gick dock utmärkt att rida utan några som helst problem för en rutinerad ryttare men med lång sjukhusvistelse bakom sig. Utifrån den gruppens kunskaper borde dessa hästar rimligen kunna gå oinspända och i stället i form med dessa ryttare. Men hjälptyglar är lite status, så att plocka bort dem självständigt är nog en svår tröskel att gå över.



Jag red där för några år sedan (det var innan thidemantygeln kom in i bilden) och åker och hälsar på ibland. Och ja, jag har också funderat på varför vissa av hästarna går med thideman, men jag kan också se "fördelen" med det. Oftast är den löst spänd, har jag i alla fall upplevt.

Vad är fördelen, och vad är vitsen om den sitter löst?

Ska ryttaren spendera en hel lektion med att bara få hästen att sänka huvudet för att ryttaren innan red som en jävla kratta, får inte den andre ryttaren ut så mycket av sin lektion.

Skulle ryttaren på lektionen innan rida bättre för att hästen var inspänd? Eller menade du tvärt om, att den som tar över har nytta av att hästens huvud är neddraget? Är hästen spänd och stressad så blir den väl inte avslappnad och mjuk för att man binder ned skallen? Eller förstår jag dig fel?
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Undrar om det inte till och med är kontraproduktivt för den ryttare som tar över en häst som ridits av någon väldigt orutinerad MED inspänningstyglar. Med huvudet neddraget så håller, drar och rycker den orutinerade ryttaren hästen i munnen direkt över lanerna. Det tunna känsliga käkbenet med massor med nerver och tunn slemhinna över. Smarta hästar drar i det läget upp huvudet för att komma undan och skydda lanerna genom att låta mungiporna ta delar av trycken och rycken. Vissa hästar har haft stadigvarande problem med okänsliga ryttarhänder, opassande bett eller en extra känsliga mun och blir så kallat "stjärnkikare". Tvinga ned huvudet kan man ju absolut göra, men då tvingar man också hästen att stå ut med grundproblemet som alltså är smärta.

Så att ta över en häst som är öm i munnen kan väl inte heller vara någon dröm. Men är man ute efter att få valuta för pengarna, och tycker värdet ligger i själva ridningen i sig, utan att behöva bry sig om hur hästen går så länge den inte går och stretar och slår ifrån sig. Hästen som maskin alltså.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Jag vet inte vad som gäller i just det här fallet såklart.

Men att ett helt gäng lektionshästar alltid skulle gå med inspänning låter (som jag skrev tidigare) oseriöst, och har den hissbett tillsammans med thiedeman (?) så skulle jag ifrågasatt den betslingen.

Thiedeman är som en fast graman. Jag använder ytterst sällan hjälptyglar. Men senast jag använde en sådan var på en enorm räkel till vallack som gärna drog järnet ute i skogen. Det var en extra säkerhet för mig.

Däremot ser jag ingen vits med den för någon direkt dressyrträning. Den ger ryttaren extra kraft i tygeltagen och drar ned/in hästens huvud. Verkligen ingenting som man ska rida runt med till vardags.

Jo en tygel som tvingar ned huvudet är ju en effektivt nödbroms just eftersom det tvingar hästen att ta bettet där det är som känsligast och inte slå upp huvudet och sticka. Så hade jag också gjort, trots att det går emot min fundamentalistiska anti-hjälptygel-ideologi. En graman har man ju möjlighet att själv reglera kontinuerligt efter situation under ritten. Använd i ovan situation av en rutinerad ryttare gör inte särskilt ont i min själ.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Ridskolorna ska erbjuda en adekvat utbildning - teoretiskt och praktiskt. Det är dock helt omöjligt att lära sig särskilt mycket på 45 minuter per vecka... och för många elever är den tiden som gäller. Deras högst medvetna val.

Jag blir lite fundersam på kraven som ställs på ridklubbarna ibland. Liksom med all annan sport krävs det träning och engagemang för att bli bättre. Kvalitétstimmar i sadeln, och timmar i stallet. Det engagemanget kommer från eleven själv.

Att man inte vill lägga ned den tiden är helt ok. Jag kan betala för att få åka häst ibland om det gör mig glad. Men då klandrar jag inte heller klubben över att inte blivit msv-ryttare på tio år.

Jag förstår hur du menar. Det är ju så att de flesta är hobbyryttare som mest vill åka runt lite i skogen och njuta, rida lite dressyr, hoppa lite hinder och kanske tävla nån liten tävling här och där om man tycker sånt är lite roligt. Andelen i ridskolevärlden måste vara större. Av tidsskäl, ekonomiska skäl, lite lägre intressenivå eller nåt annat är det en gång i veckan som gäller. Kanske turridning eller liknande varianter skulle passa vissa bättre till och med.

Alla kan inte bli elitryttare, långt mycket färre vill.

JAG inbillade mig att man kunde utbilda sig längre inom ridskolevärlden. Jag har hört så mycket om lektioner med enkla byten, kluriga sidvärtsövningar som jag inte kan utföra på mina i och för sig rätt gröna hästar, förvända galopper på böjt spår och så vidare från bekanta som ridit länge på ridskola. Kanske var det därför jag trodde för mycket om ridskolorna. Jag skulle kunna vara nöjd med "grundvett". Om man vill rida så anser jag att man SKA ha grundkunskaperna om hästar också, även om man bara vill hyra en häst att åka omkring på i 45 minuter. Gör man fel när man sitter till häst för att man helt enkelt inte vet bättre (eller bryr sig) så går det ut över en levande individ.

När robothästarna slår igenom hoppas jag att många av åka-ridlektion-men-orka-lära ryttarna kan använda dessa. Billigare, smärtfritt och kan ge mycket mer när det gäller sitsträning. Och man kan köra en sväng när det passar så länge gymmet är öppet. Hästar att klappa på finns det ändå om man vill träffa själva djuret. Men då kanske det blir mer kvalitetstid. För båda.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Jag skulle kunna vara nöjd med "grundvett".

Grundvett som i att man ska ha möjlighet att nå de kunskaper som är vettiga att ha när man skaffar sin första häst. Möjlighet. Kan ridskolan leverera det under tiden för vanlig utbildning - förutsatt att man som individ är engagerad naturligtvis?

Det hade i och för sig också varit roligt att veta hur långt man kommer som ridskoleryttare. Var det tar stopp. Var man måste söka andra alternativ för att komma vidare.

Jag såg vid ett tillfälle en grupp öva förvänd galopp. Min lillebror, som red två år (men flera gånger i veckan) som pre-tonåring innan bytte till fotboll, hade förmodligen haft lika svårt. Nu har han gott djuröga och av något underligt, skäl som jag är mycket avundsjuk på, en mycket god grundsits. Men fortfarande inte mycket rutin. Men det kanske inte blir bättre av endast en gång i veckan? Nu vet jag ju inte vilken svårighetsnivå denna grupp var, men har man förvänd galopp som övning borde det ju vara en rätt avancerad nivå.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Vad är fördelen, och vad är vitsen om den sitter löst?



Skulle ryttaren på lektionen innan rida bättre för att hästen var inspänd? Eller menade du tvärt om, att den som tar över har nytta av att hästens huvud är neddraget? Är hästen spänd och stressad så blir den väl inte avslappnad och mjuk för att man binder ned skallen? Eller förstår jag dig fel?


Om den sitter löst så påverkar den bara om hästen kör upp huvudet och drar. Men en thideman får du ner huvudet igen. Så ser jag på det, men det kan vara fel. Som med en martingal. Jag tror inte någon stans att ridlärarna tror att hjälptygeln kan få hästarna att gå i form, eller på något sätt egentligen hjälpa hästarna. En ovan ryttare med halvkass balans får väldigt mycket att bita i när hästen springer med huvudet högt. Jag kan bara relatera till mig själv och min egen häst - de gånger han drar upp huvudet, inte stjärnkikare, men ja.. han gillar att titta på omgivningen, är traven ett helvete att rida. För en ovan ryttare skulle nog den traven (eller ja, det vet jag att den blir, jag har sett det) bli för mycket att hantera. Även om hästen inte jobbar i korrekt form, blir hästen lättare att hantera med ett huvud i normal arbetsposition.

Det var ungefär det jag menade med att det blir lättare för den andre ryttaren sen också. Rider en ovan först, och hästen springer omkring med huvudet högt blir den förste ryttaren antagligen dragig i tygeltagen, tappar balansen, och över lag presterar en stressig ridning (obs, nu generaliserar jag). Med en thideman hamnar man aldrig i det läget egentligen.

Men det här är helt mina egna spekulationer, efter många år på olika ridskolor runt omkring här. De skäckarna du beskriver i första inlägget, bromsklossarna, är perfekta ridskolehästar för de mer ovana. De funkar även fint med mer rutinerade, men de kräver mycket ben. De hästar som går med thideman skulle jag gissa gör det för att de inte är riktigt så förlåtande som skäckarna till exempel. Är hästen stadigare, och inte flänger med huvudet, blir ryttare stadigare.

Sen vet jag inte alls om detta är skälet, jag har inte frågat, men det är vad jag kan tänka mig. Och om det egentligen är bättre eller sämre med eller utan vet jag inte heller. Så vitt jag vet är det bara denna ridskola runt här som använder thideman. Däremot så finns det en annan ridskola härikring som verkar vara väldigt kär i Pessoa-bett.. Så jag tror inte själva hjälptygelanvändandet är så utbrett på ridskolor, och jag vet inte varför denna har snöat in så på dem.

Jag har egentligen inget att tillföra diskussionen kring thideman eftersom jag inte har några "faktasvar", utan jag ville bara skriva kort om ridskolan. Efter som jag mycket lätt kunde identifiera ridskolan ville jag lägga in en kommentar om att den inte är så hemsk som det låter. Den är i grund och botten en bra ridskola, jag anser den vara den bästa här i krokarna (har provat fyra olika runt mig i alla fall).
Och lite kuriosa kring hästen på bilden - ryttaren som rider den oftast, har i alla fall startat LB på runt 65 % (det i sig är väl egentligen inte att skryta med, men det jag vill komma fram till är att hästen inte alltid rids som på bilden. man får i alla fall inte 65 % med sådan ridning)
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Jag såg vid ett tillfälle en grupp öva förvänd galopp. Min lillebror, som red två år (men flera gånger i veckan) som pre-tonåring innan bytte till fotboll, hade förmodligen haft lika svårt. Nu har han gott djuröga och av något underligt, skäl som jag är mycket avundsjuk på, en mycket god grundsits. Men fortfarande inte mycket rutin. Men det kanske inte blir bättre av endast en gång i veckan? Nu vet jag ju inte vilken svårighetsnivå denna grupp var, men har man förvänd galopp som övning borde det ju vara en rätt avancerad nivå.


Nu hör ju egentligen inte detta till denna diskussion, men där tycker jag du tar upp en sak som kan vara ett problem. "Alla" vill komma snabbt framåt i sin ridning, och man ska alltid prova nya saker. Jag tror att det är få ridskoleryttare (behöver inte bara vara ridskoleryttare heller) som tänker betala massa pengar för att "jobba på grunderna" år ut och år in. Därför läggs det in övningar som man ska få prova på, som egentligen är för svåra för både ryttare och häst, eller ekipaget i sig, och som egentligen inte ger mer än att man kan säga att man ridit det och klappa sig själv på axeln. Och man har lärt sig hur man i teorin och till viss del praktiken ska utföra övningen, även om man är långt ifrån att utföra den korrekt.
Och har man inte riktigt all kunskap, så kanske man tror att man kan rida den övningen.. vilket i sin tur ger ett otäckt uppvaknande den dagen man kanske ska köpa en egen häst och man har intalat sig själv att "jag kan ju rida galopp-piruetter och förvänd sluta, så jag ska nog ha en GP-häst.."
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Och lite kuriosa kring hästen på bilden - ryttaren som rider den oftast, har i alla fall startat LB på runt 65 % (det i sig är väl egentligen inte att skryta med, men det jag vill komma fram till är att hästen inte alltid rids som på bilden. man får i alla fall inte 65 % med sådan ridning)

DET är jag övertygad om att den inte gör. Då hade den varit trasig eftersom den går i en skadlig form. I nuvarande skick tycker jag en godkänd LB är ett bra resultat! :) Med mer muskler och ro i kroppen hade det varit högst mediokert. Får man för sig att tävla dressyr på den här kraken har man nog mer rutin än de ryttare jag har sett på honom. Jag tror ingen tycker det är roligt med en dm luft mellan sadel och rumpa vid varje tempo- eller riktningsändring under ett dressyrprogram... :D
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

"jag kan ju rida galopp-piruetter och förvänd sluta, så jag ska nog ha en GP-häst.."

När jag red en ponny som jag utbildat själv kunde vi också rida piruetter. Typ. Lite liknande. Eller ja, inte alls egentligen. Men han kunde vända runt bakbenen ett helt varv i lugn galopp med bibehållen balans. Stolt som en tupp såklart! :o:D
Så jag vet hur det är att inbilla sig att man kan saker... ;)
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Sist de startade sa domaren efteråt att hon inte tyckte att han skulle startas mer på "vanliga program" om man säger så, utan bara gå på långbaneprogram. Det eftersom hon ansåg det vara svårt att bedöma när han nu är så stor i rörelserna och allting blir så litet för honom..

Det är hur som helst en riktigt, riktigt fin häst! Och antagligen egentligen ingen ridskolehäst, men samtidigt är det ju kul för de få ryttare som kan rida honom!
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

När jag red en ponny som jag utbildat själv kunde vi också rida piruetter. Typ. Lite liknande. Eller ja, inte alls egentligen. Men han kunde vända runt bakbenen ett helt varv i lugn galopp med bibehållen balans. Stolt som en tupp såklart! :o:D
Så jag vet hur det är att inbilla sig att man kan saker... ;)

Jag vet det med.. :p
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Nu hör ju egentligen inte detta till denna diskussion, men där tycker jag du tar upp en sak som kan vara ett problem. "Alla" vill komma snabbt framåt i sin ridning, och man ska alltid prova nya saker. Jag tror att det är få ridskoleryttare (behöver inte bara vara ridskoleryttare heller) som tänker betala massa pengar för att "jobba på grunderna" år ut och år in. Därför läggs det in övningar som man ska få prova på, som egentligen är för svåra för både ryttare och häst, eller ekipaget i sig, och som egentligen inte ger mer än att man kan säga att man ridit det och klappa sig själv på axeln. Och man har lärt sig hur man i teorin och till viss del praktiken ska utföra övningen, även om man är långt ifrån att utföra den korrekt.
Och har man inte riktigt all kunskap, så kanske man tror att man kan rida den övningen.. vilket i sin tur ger ett otäckt uppvaknande den dagen man kanske ska köpa en egen häst och man har intalat sig själv att "jag kan ju rida galopp-piruetter och förvänd sluta, så jag ska nog ha en GP-häst.."
Det här stämmer nog på fler ridskolor än den första jag red på.
Jag kom rätt snabbt upp till en viss nivå där jag nog mest var en klåpare och jag kom varken längre eller blev bättre på det jag sysslade med eftersom jag inte fått med mig en bra grund.
Jag minns hur en häst var allas favorit eftersom den var lätt att "gå på tygeln"... Instruktionetna var i stil med "sparka på och såga"
Ärligt talat så hade jag inte en aning om vad jag sysslade med.
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Det är hur som helst en riktigt, riktigt fin häst! Och antagligen egentligen ingen ridskolehäst, men samtidigt är det ju kul för de få ryttare som kan rida honom!

Jo, det är troligen en jättekul häst att rida när man kan rida honom. Han ser ut som en sån. Men det finns roligare hästar att träna "förvänd galopp på böjt spår" på när man inte riktigt hänger med och dessutom inte klarar hålla balansen och rumpan i sadeln. Särskilt ihop med faktumet att man försöker sig på den här för svåra övningen på den här för svåra hästen precis i arslet på en glad liten tinker som inte har onödigt bråttom... :angel:

Den här hästen ska inte vara på ridskola. Den kan få vara en special häst med EN huvudryttare (som han egentligen kräver för att få riktig ro) men som de allra duktigaste mest engagerade eleverna kan få låna på något pass då och då för att få känna på en "vanlig" häst till skillnad från lydiga och stabila ridskolehästar. Verklighetsfrånvänt, jag håller med. Men i brist på bra verklighetsbaserade lösningar så ska inte en sån häst gå på den här typen av ridskola. Även om ett fåtal klarar honom bra så gör de andra det inte men måste ändå rida honom eftersom ridskolehästar måste tjäna in sitt levebröd.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Håller helt med dig där. Det är en svår balansgång för ridskolorna - man måste ha hästar som ger de rutinerade ryttarna en utmaning, samt enkla, lufsande förlåtande hästar som fungerar med nybörjare. Men det finns inte riktigt elevunderlag för att ha hästar som ENBART går de lektionerna de passar i. Som du säger, en ridskolehäst måste arbeta och ge en inkomst.

Men varken ridskolechefen eller de andra ridlärarna är nötter, och jag tror de är väldigt medvetna om att han inte riktigt passar in. Han är heller inget trevlig att hålla på med från marken så nej, någon ridskolehäst i den bemärkelsen är han inte.
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Tack för svar. Nej - ser nu att TSs ort är Skövde, jag vet inte var jag läste in Göteborg...
 
Sv: Hjälptyglar på ridskola?

Nu hör ju egentligen inte detta till denna diskussion, men där tycker jag du tar upp en sak som kan vara ett problem. "Alla" vill komma snabbt framåt i sin ridning, och man ska alltid prova nya saker. Jag tror att det är få ridskoleryttare (behöver inte bara vara ridskoleryttare heller) som tänker betala massa pengar för att "jobba på grunderna" år ut och år in. Därför läggs det in övningar som man ska få prova på, som egentligen är för svåra för både ryttare och häst, eller ekipaget i sig, och som egentligen inte ger mer än att man kan säga att man ridit det och klappa sig själv på axeln. Och man har lärt sig hur man i teorin och till viss del praktiken ska utföra övningen, även om man är långt ifrån att utföra den korrekt.
Och har man inte riktigt all kunskap, så kanske man tror att man kan rida den övningen.. vilket i sin tur ger ett otäckt uppvaknande den dagen man kanske ska köpa en egen häst och man har intalat sig själv att "jag kan ju rida galopp-piruetter och förvänd sluta, så jag ska nog ha en GP-häst.."


Jättevanligt. Även inom andra inriktningar. Man vill inte rida övergångar i tre år (tråkigt), eller ha sitsträning (jobbigt), utan rida krusiduller i behagligt tempo i princip omedelbart.

De försökte köpa in lite bättre hästar (i betydelsen mer rörelse, högre utbildning, känsligare) till min förra klubb. Ingen av dessa blev kvar särskilt länge. Även om de var vänliga och väldisciplinerade så klarade två av dem inte av de ständiga ryttarbytena, och den tredje ramlade folk av var och varannan lektion. Även om han var stillsam så rörde han sig för bra.
 

Liknande trådar

Gnägg Här kanske finns någon eller några med erfarenhet av att ha en "sommarhäst" från en ridskola? Skulle ni vilja dela med er av hur det...
Svar
12
· Visningar
1 454
Senast: mamman
·
Anläggning Hej! Hade behövt få råd kring vad jag som ridskoleelev kan göra när jag ser att en häst på ridskolan rids även fast den visar tydliga...
2
Svar
20
· Visningar
2 019
Senast: BornAgain
·
Ridning Jag red på ridskola från jag var 6 till övre tonåren, under senvår och sommar red vi ofta uteritter, i alla gångarter. Man fick lära sig...
8 9 10
Svar
188
· Visningar
7 622
Senast: Sassy
·
Hästhantering Jag rider på en ridskola där om man är stallvärd får åka och tävla med ridskolehäst samt tävla på lokala tävlingar som klubben anordnar...
Svar
18
· Visningar
3 075
Senast: Cambrie
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp