Bukefalos 25 år!

Hjälptyglar...

B

**BORTTAGEN**

Vad är det för skillnad på en halsförlängare, vanliga inspänningstyglar och en chambon?
Vad har de för inverkan på hästen?
Vilken ska man använda när?
(Och jag vet att man inte ska mixtra med hjälptyglar om man inte vet vad man håller på med så det behöver ni inte säga ;))
MVH
 
S

sadelvan

Om du vill veta hur dom ser ut kan du gå in på tex Hööks och se bilder.

Halsförlängare gör ett konstant tryck i hästens mun och hjälper ryttaren att fixera hästens huvud i viss position.

Chambon ger tryck i nacken och mungiporna på hästen när den höjer huvudet, men trycket lättar när hästen sänker huvudet igen. En longeringstygel som hjälper hästen att hitta ryggmusklerna. Passar bättre på hästar som rids i låg form eller omusklade hästar.

Inspänningstyglar ska spännas ganska löst och förhindrar då att hästen förböjer sig vid longering. Ibland vid longering av unghäst kan inspänningstyglarna "göra en mun" på hästen.

Alla fungerar både vid enklare dressyr/markarbete och longering, men blir egentligen överflödiga under ryttare.
 
Använder aldrig hjälptyglar(mer än martingall).

Snodden(halsförlängaren) kan man ju inte "kontrollera" under ridningen som man kan med gramanen. Gramanen är ju dessutom mer exakt och skarpare. Snodden håller hästens huvud lågt och gramanen är ju mer en skarp tygel om jag förstått rätt.
 
Halsförlängaren är en gummisnodd, som även korrekt inspänd varken håller emot eller släpper efter i bett och nacke. Som att lägga tuggummi i håret - inte bra till någonting!

Vanliga inspänningstyglar kan vara bra att longera med, chambonen likaså, om hästen behöver hjälp att arbeta i rätt form för att bygga muskler och balans. Inspänningstyglarna används främst för att samla upp hästen medans chambonen hjälper hästen att arbeta i en lång och låg form.
 

Liknande trådar

Kropp&Själ Ja, jag vet inte riktigt vad som hänt. Efter Covid-19 fick jag utslag i pannan som jag inte ens vet vad det är och graviditeten har...
Svar
7
· Visningar
713
Utrustning Hej! Söker efter ett par "greppvänliga" handskar att ha i stallet - de ska andas och fungera i sommarvärmen (helst delvis naturmaterial...
Svar
9
· Visningar
294
  • Artikel
Dagbok Depp depp depp. Totalt ihop-deppad. Livet går på i samma tristess hela tiden, inga utmaningar. Bara samma gamla vanliga tugg, dag ut och...
Svar
0
· Visningar
302
  • Artikel
Dagbok För ett tag sen så skrev jag att vi hade pratat om dagvård och att jag kanske skulle börja i ungefär mitten av september. Men har tänkt...
2 3 4
Svar
65
· Visningar
2 203

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp/Unghund - klarar 'otroligt' lite (eller?)
  • Kattsnack #8

Hästrelaterat

  • Skoning
  • Medryttartråden

Omröstningar

Upp