Hjälptyglar...

B

**BORTTAGEN**

Vad är det för skillnad på en halsförlängare, vanliga inspänningstyglar och en chambon?
Vad har de för inverkan på hästen?
Vilken ska man använda när?
(Och jag vet att man inte ska mixtra med hjälptyglar om man inte vet vad man håller på med så det behöver ni inte säga ;))
MVH
 
Om du vill veta hur dom ser ut kan du gå in på tex Hööks och se bilder.

Halsförlängare gör ett konstant tryck i hästens mun och hjälper ryttaren att fixera hästens huvud i viss position.

Chambon ger tryck i nacken och mungiporna på hästen när den höjer huvudet, men trycket lättar när hästen sänker huvudet igen. En longeringstygel som hjälper hästen att hitta ryggmusklerna. Passar bättre på hästar som rids i låg form eller omusklade hästar.

Inspänningstyglar ska spännas ganska löst och förhindrar då att hästen förböjer sig vid longering. Ibland vid longering av unghäst kan inspänningstyglarna "göra en mun" på hästen.

Alla fungerar både vid enklare dressyr/markarbete och longering, men blir egentligen överflödiga under ryttare.
 
Använder aldrig hjälptyglar(mer än martingall).

Snodden(halsförlängaren) kan man ju inte "kontrollera" under ridningen som man kan med gramanen. Gramanen är ju dessutom mer exakt och skarpare. Snodden håller hästens huvud lågt och gramanen är ju mer en skarp tygel om jag förstått rätt.
 
Halsförlängaren är en gummisnodd, som även korrekt inspänd varken håller emot eller släpper efter i bett och nacke. Som att lägga tuggummi i håret - inte bra till någonting!

Vanliga inspänningstyglar kan vara bra att longera med, chambonen likaså, om hästen behöver hjälp att arbeta i rätt form för att bygga muskler och balans. Inspänningstyglarna används främst för att samla upp hästen medans chambonen hjälper hästen att arbeta i en lång och låg form.
 

Liknande trådar

Utrustning För behovet uteritter och lätt dressyrarbete, vilken sadel etc. gör det lättast att sitta kvar på hästen och inte åka av? (dvs för att...
2
Svar
20
· Visningar
1 282
Senast: Oknytt
·
Hästvård Hej! Jag undrar över en sak. Min sambo jobbar på ett stort värmeverk och de använder ren beckolja i sitt jobb. Jag har kollat på ren...
Svar
2
· Visningar
459
Senast: Empalie
·
Utrustning Jag har ca 20-30 meter mellan vattenutkastaren på huset och hästarnas vattentunna i stallet (beroende på om man räknar där slangen...
Svar
14
· Visningar
719
Senast: __sofia__
·
IT & mobiler Jag håller på med ett kreativt projekt där jag har behov av några bilder. Själv har jag god tillgång på egna foton, men just detta...
Svar
0
· Visningar
296
Senast: Myrten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp