Bukefalos 26 år!

Hjälptyglar...

B

**BORTTAGEN**

Vad är det för skillnad på en halsförlängare, vanliga inspänningstyglar och en chambon?
Vad har de för inverkan på hästen?
Vilken ska man använda när?
(Och jag vet att man inte ska mixtra med hjälptyglar om man inte vet vad man håller på med så det behöver ni inte säga ;))
MVH
 
S

sadelvan

Om du vill veta hur dom ser ut kan du gå in på tex Hööks och se bilder.

Halsförlängare gör ett konstant tryck i hästens mun och hjälper ryttaren att fixera hästens huvud i viss position.

Chambon ger tryck i nacken och mungiporna på hästen när den höjer huvudet, men trycket lättar när hästen sänker huvudet igen. En longeringstygel som hjälper hästen att hitta ryggmusklerna. Passar bättre på hästar som rids i låg form eller omusklade hästar.

Inspänningstyglar ska spännas ganska löst och förhindrar då att hästen förböjer sig vid longering. Ibland vid longering av unghäst kan inspänningstyglarna "göra en mun" på hästen.

Alla fungerar både vid enklare dressyr/markarbete och longering, men blir egentligen överflödiga under ryttare.
 
Använder aldrig hjälptyglar(mer än martingall).

Snodden(halsförlängaren) kan man ju inte "kontrollera" under ridningen som man kan med gramanen. Gramanen är ju dessutom mer exakt och skarpare. Snodden håller hästens huvud lågt och gramanen är ju mer en skarp tygel om jag förstått rätt.
 
Halsförlängaren är en gummisnodd, som även korrekt inspänd varken håller emot eller släpper efter i bett och nacke. Som att lägga tuggummi i håret - inte bra till någonting!

Vanliga inspänningstyglar kan vara bra att longera med, chambonen likaså, om hästen behöver hjälp att arbeta i rätt form för att bygga muskler och balans. Inspänningstyglarna används främst för att samla upp hästen medans chambonen hjälper hästen att arbeta i en lång och låg form.
 

Liknande trådar

Utrustning Har äntligen köpt en transport. En Boj från 04. Nu funderar jag över hur vi bäst binder fast hästen. Finns inga uppbindningsringar som...
Svar
4
· Visningar
475
Utrustning Hej, Jag har länge varit sugen på incrediwears exercise circulation bandages, då jag har testat deras humanprodukter. Jag har förstått...
Svar
2
· Visningar
323
Utrustning Hej, Håller på att bli tokig på att leta. Jag har en unghäst som ska skickas på inridning, men då behöver hon ha en sadel med sig. Jag...
Svar
18
· Visningar
707
Utrustning hej, jag håller på att kolla på bra stigbyglar just nu, men vet inte riktigt vad jag ska kolla efter. jag är hoppryttare och vill ha...
Svar
14
· Visningar
543

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Dejtingtråden 34
  • Elpriserna
  • Valtråden 2022

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2021 - del 2
  • Kattbilder #7

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp