B
Beccan
Sv: hur omskolade ni era travare?
Ja det är ju klart ja kommer att rida för en tränare omja får låna henne
Ja det är ju klart ja kommer att rida för en tränare omja får låna henne
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
MercedesBenz skrev:Så många felridna hästar som det finns som rids klassisk dressyr med....
tuaphua skrev:/Tuaphua, som rider Akademiskt och också är less på att AR-ryttare tror sig vara toppryttare per automatik enbart för att de följer "den gyllene vägen"
evis skrev:Har jobbat med ett par hästar som kommit från travet utan mellanlandning hos ridmänniskor.
Först och främst måste de här hästarna nästan alltid få en del hjälp med sina kroppar dels för att åtgärda uppenbara problem men också att lära sej nya rörelsemönster - sunda rörelsemönster.
Men när man arbetar med rörelsemönster - och då arbetar man helt enkelt med nervsystemet, så krävs mycket TID och ännu mer TÅLAMOD. Det krävs 10 000 upprepningar innan kroppen har befäst en ny "rörelsevana". Och det är många pusselbitar som ska på plats, det vill säga många tiotusentals upprepningar, innan man kan "förvänta" sej att djuret ska ha den fysiska förmågan att utföra ibland de allra enklaste sakerna.
Nästa steg är massor av arbete i skogen över stock och sten, utan ryttare, på töm, promenader, som handhäst eller som "lös-häst". Skogen är en mycket bra träningsplats för de här hästarna! Skippa vägarna - en travare som mest är körd är ovan att gå någon annanstans än på relativt släta "preparerade" vägar och allt som "bryter av" från vad travaren är van är BRA för att kunna lära den ett nytt rörelsemönster - och låt hellre hästen röra sej i dikena eller på sidorna av vägarna.
Sedan - när hästen börjar ha en intuitiv kroppsmedvetenhet och kroppskontroll, och börjar hitta sin "ridform" utan störningsmoment - krävs ännu mer skolning utan ryttare, på töm, vid hand och i lösarbete.
Har man varit noggrann med de allra mest grundläggande sakerna på detta viset - kommer utbildningen i fortsättningen se ut ungefär som med en helt grön unghäst som ska ridas in på nytt. Bara att man kanske inte kan förvänta sej att man kommer längre än till de allra första stegen. Att ställa övermäktiga krav på dem nu, är som att kasta bort allt arbete man lagt ner på dem innan![]()
Min erfarenhet!
Man har ju hört dom som har "lärt travare att galoppera" genom att helt enkelt öka farten så att dom liksom springer in i galoppen. Det är ju då naturligtvis helt fel, milt uttryckt.
Men jag har precis samma erfarenhet om hur det var/är att "skapa en kvalitativ ridtravare", som fungerar bra även för en ridskoleryttare, som vill ha en trevlig allroundkompis att jobba lite med och tryggt kunna lufsa runt i skogen, på vanliga tränsbett och utan en uppsjö av hjälptyglar som nödbroms, i stället för att skapa ett "kvantitativt antal ridtravare", som senare behöver en eller två omskolningar itll för att kunna hanteras och ridas rätt.
Athos skrev:Jag tycker att det är lustigt det där som jag markerat med fet stil. Jag jobbat hos travtränare och ridtränat många travare utan problem i skogen, det har inte gått fort och okontrollerat, med "bara" travbett. Men sen säljs hästen som ridhäst och vips så blev hästen ett okontrollerat monster som såg ut som en julgran då den skulle ridas i skogMånga ggr kunde jag hjälpa dom nya ägarna att utbilda sin häst och framför allt förklara för dom att ju mer dom håller i tyglarna desto fortare springer hästen. Det är många travare som behöver ett bra stöd för att kunna springa fortare.
Sen som evis skrev så är ju tömkörning ett utomordentligt utbildningssättoch jag ger även jag det rådet till TS att tömkör henne mkt och mjukgör henne på det sättet. Jobba mkt med sidvärtsrörelser och volter/serpentiner.
![]()