Hur ovanligt är det?

Magiana

Trådstartare
För ett tag sedan när jag handlade och självscannade mina varor blev det en rutinkontroll och när det var klart fick jag ett par kuponger som gav mig gratis fika i deras bistro. Idag tänkte jag utnyttja en kupong, men det fanns inget koffeinfritt kaffe, så det blev inget. Bara en bulle kändes lite torftigt.

Jag har nog faktiskt aldrig kunna köpa kaffe på fik eftersom det är koffein i allt. Är det verkligen så unikt att vara överkänslig för koffein att det inte går att köpa sig en kopp kaffe på något fik? Hur svårt ska det var att kunna köpa fika som jag tål?

Det koffeinfria sortimentet i butikerna brukar heller inte vara mycket att hurra för. I bästa fall finns det två sorter, en bryggkaffe och en snabbkaffe. Ekologiskt koffeinfritt kaffe existerar inte i vanliga butiker alls så jag köper mitt kaffe på nätet.
 
Jag dricker te i de sammanhangen istället. Den koffeinmängden klarar jag dagtid i alla fall. Jag har aldrig hittat koffeinfritt på restaurang.
 
Synd att jag inte är så förtjust i te. Det är bara vissa sorter jag tycker är ok. Men jag är lite skraj att jag ska reagera på koffein även i te. Det finns ju koffein även i choklad och jag brukar reagera om jag äter lite för många bitar. Hur den mängden (i mörk choklad) står sig mot en kopp te vet jag inte.
 
Prova rött te? Det är inte äkta te, men väldigt gott (och blir bara bättre ju längre det får dra, ingen bitterhet) och helt
 
Jag tror inte att jag sett koffeinfritt kaffe på någon restaurang eller något fik?

Har heller aldrig träffat någon som faktiskt är överkänslig/allergisk mot koffein. De jag träffat som dricker koffeinfritt har tyckt att de inte mått bra av koffeinet eller vill inte utsätta kroppen för något "centralstimulerande".

Så mitt svar är att det nog är väldigt ovanligt?
 
För ett tag sedan när jag handlade och självscannade mina varor blev det en rutinkontroll och när det var klart fick jag ett par kuponger som gav mig gratis fika i deras bistro. Idag tänkte jag utnyttja en kupong, men det fanns inget koffeinfritt kaffe, så det blev inget. Bara en bulle kändes lite torftigt.

Jag har nog faktiskt aldrig kunna köpa kaffe på fik eftersom det är koffein i allt. Är det verkligen så unikt att vara överkänslig för koffein att det inte går att köpa sig en kopp kaffe på något fik? Hur svårt ska det var att kunna köpa fika som jag tål?

Det koffeinfria sortimentet i butikerna brukar heller inte vara mycket att hurra för. I bästa fall finns det två sorter, en bryggkaffe och en snabbkaffe. Ekologiskt koffeinfritt kaffe existerar inte i vanliga butiker alls så jag köper mitt kaffe på nätet.

Om man inte tål koffein verkar det kanske lättare att inte dricka kaffe? Det finns ju en massa annat att dricka till fika än kaffe, men vilja ha kaffe utan att få i sig koffein är nog för många som att vilja ha bullar utan vetemjöl - visst går det, men det blir inte så gott, och de flesta som inte tål gluten äter hellre ngt annat. Efterfrågan på koffeinfritt kaffe är helt enkelt för liten här - i USA finns det ju alltid, men de gillar ju också svagare kaffe än vad vi dricker.
 
För ett tag sedan när jag handlade och självscannade mina varor blev det en rutinkontroll och när det var klart fick jag ett par kuponger som gav mig gratis fika i deras bistro. Idag tänkte jag utnyttja en kupong, men det fanns inget koffeinfritt kaffe, så det blev inget. Bara en bulle kändes lite torftigt.

Jag har nog faktiskt aldrig kunna köpa kaffe på fik eftersom det är koffein i allt. Är det verkligen så unikt att vara överkänslig för koffein att det inte går att köpa sig en kopp kaffe på något fik? Hur svårt ska det var att kunna köpa fika som jag tål?

Det koffeinfria sortimentet i butikerna brukar heller inte vara mycket att hurra för. I bästa fall finns det två sorter, en bryggkaffe och en snabbkaffe. Ekologiskt koffeinfritt kaffe existerar inte i vanliga butiker alls så jag köper mitt kaffe på nätet.
Utan att vara någon sorts expert så det är kanske svårt att sälja koffeinfritt kaffe på fiket eftersom sånt kaffe finns inte? Oavsett vilka metoder man använder i processen, finns det alltid rester av koffein kvar. Det är lättare att sälja koffeinfritt i påsar eller paket(som livsmedel i affärer) eftersom det finns klar reglering inom EU hur mycket koffein är tillåtet i "koffeinfritt" kaffe. Mest tror jag dock att det handlar om efterfrågan samtidigt som industriella metoder för att rensa bort koffein gör kaffe dyrare.
 
Jag ser aldrig koffeinfritt kaffe på caféer i Sverige. Det är (eller i alla fall var) jättevanligt i USA. Men jag kan också, som någon annan redan gjort, rekommendera rött te :)! Supergott, och ska visst vara väldigt nyttigt också.
 
Har heller aldrig träffat någon som faktiskt är överkänslig/allergisk mot koffein. De jag träffat som dricker koffeinfritt har tyckt att de inte mått bra av koffeinet eller vill inte utsätta kroppen för något "centralstimulerande".

Så mitt svar är att det nog är väldigt ovanligt?

Jag likställer "inte må bra" med överkänslighet. Jag blir dålig i magen, blir nervös och sånt som indikerar överdos på ganska små mängder. Förr kunde jag dricka kaffe med koffein i, men jag har nog blivit känsligare.

Utan att vara någon sorts expert så det är kanske svårt att sälja koffeinfritt kaffe på fiket eftersom sånt kaffe finns inte? Oavsett vilka metoder man använder i processen, finns det alltid rester av koffein kvar. Det är lättare att sälja koffeinfritt i påsar eller paket(som livsmedel i affärer) eftersom det finns klar reglering inom EU hur mycket koffein är tillåtet i "koffeinfritt" kaffe. Mest tror jag dock att det handlar om efterfrågan samtidigt som industriella metoder för att rensa bort koffein gör kaffe dyrare.

Det kaffe jag köper och de som finns i livsmedelsbutikerna kallas för koffeinfria. Så visst finns det. Om det finns koffein kvar i dessa så är det på en sådan låg nivå att jag klarar av det utan att må dåligt.

Om man inte tål koffein verkar det kanske lättare att inte dricka kaffe? Det finns ju en massa annat att dricka till fika än kaffe, men vilja ha kaffe utan att få i sig koffein är nog för många som att vilja ha bullar utan vetemjöl - visst går det, men det blir inte så gott, och de flesta som inte tål gluten äter hellre ngt annat. Efterfrågan på koffeinfritt kaffe är helt enkelt för liten här - i USA finns det ju alltid, men de gillar ju också svagare kaffe än vad vi dricker.

Visst kan jag dricka annat. Haken är att jag tycker kaffe är det godaste alternativet och vill ha det. Jag njuter av mitt koffeinfria kaffe som jag har hemma. Jag kan inte riktigt komma på vad jag skulle kunna tänka mig i stället. Rött te som några föreslagit, har jag inte provat, så det kanske är ett alternativ.

Visst inser jag att det är ett lyxproblem att inte kunna dricka kaffe på fik, men det är tråkigt att bli utesluten från möjligheten att dricka kaffe för att mitt alternativ inte finns.
 
Tack för svaret. Tyvärr finns ingen där jag vistas regelbundet. Jag kan heller inte se någon info på deras hemsida om de skulle ha något koffeinfritt alternativ.
Starbucks är amerikanskt, så om någon har koffeinfritt så lär det väl vara de. Men efterfrågan i Sverige är nog försvinnande liten, tror det är det som ställer till det för din del. Men visst är det surt när man gillar nåt ingen annan tycker om - jag älskar t ex en portugisisk liten kaka som heter Pastel de nata, fantastisk god. Men uppenbarligen ingen som tycker så här, för jag har aldrig sett den i Sverige.
 
Starbucks är amerikanskt, så om någon har koffeinfritt så lär det väl vara de. Men efterfrågan i Sverige är nog försvinnande liten, tror det är det som ställer till det för din del. Men visst är det surt när man gillar nåt ingen annan tycker om - jag älskar t ex en portugisisk liten kaka som heter Pastel de nata, fantastisk god. Men uppenbarligen ingen som tycker så här, för jag har aldrig sett den i Sverige.

Jo, visst är det ju den begränsade efterfrågan som ställer till det, med tanke på sortimentet i affärerna, men det är ju trots allt många som gillar kaffe. Alla blir dock inte dåliga i magen av koffeinet som jag. Vore jag inte så rädd för att bli dålig i magen och få ångest, hade jag kunnat dricka det vanliga kaffet.

När jag slutade dricka vanligt kaffe, så var jag utan kaffe i två år. Sedan upptäckte jag det koffeinfria alternativet och tyckte att det smakade lika gott som vanligt kaffe, men jag slapp må dåligt av det.

Men jag undrar lite hur många som är HSP (15-20% av befolkningen), som jag själv, som egentligen inte mår så bra av vanligt kaffe men som kanske antingen avstår eller mår lite dåligt av vanligt kaffe. De kanske inte känner till det koffeinfria alternativet, precis som jag inte heller gjorde när jag inte drack kaffe alls. Det händer att jag träffar folk som aldrig hört talas om koffeinfritt kaffe.
 
Jo, visst är det ju den begränsade efterfrågan som ställer till det, med tanke på sortimentet i affärerna, men det är ju trots allt många som gillar kaffe. Alla blir dock inte dåliga i magen av koffeinet som jag. Vore jag inte så rädd för att bli dålig i magen och få ångest, hade jag kunnat dricka det vanliga kaffet.

När jag slutade dricka vanligt kaffe, så var jag utan kaffe i två år. Sedan upptäckte jag det koffeinfria alternativet och tyckte att det smakade lika gott som vanligt kaffe, men jag slapp må dåligt av det.

Men jag undrar lite hur många som är HSP (15-20% av befolkningen), som jag själv, som egentligen inte mår så bra av vanligt kaffe men som kanske antingen avstår eller mår lite dåligt av vanligt kaffe. De kanske inte känner till det koffeinfria alternativet, precis som jag inte heller gjorde när jag inte drack kaffe alls. Det händer att jag träffar folk som aldrig hört talas om koffeinfritt kaffe.
Men HSP och att kroppen går igång på kaffe hänger väl inte ihop?
Det du beskriver är ju en helt normal reaktion på att man kickar igång kroppen, och de allra flesta som dricker ofta får mindre sådan effekt allt eftersom toleransen ökar.
 
Men HSP och att kroppen går igång på kaffe hänger väl inte ihop?
Det du beskriver är ju en helt normal reaktion på att man kickar igång kroppen, och de allra flesta som dricker ofta får mindre sådan effekt allt eftersom toleransen ökar.

Kanske inte det men jag tänkte mer att en hsp möjligen påverkas mer negativt än andra. I frågorna som rör hsp så nämns ju det här med smärttröskel. För mig är det inte helt orimligt att en hsp reagerar mer på t.ex. hjärtklappning än andra. Samma symptom, olika reaktion.
 
Starbucks är amerikanskt, så om någon har koffeinfritt så lär det väl vara de. Men efterfrågan i Sverige är nog försvinnande liten, tror det är det som ställer till det för din del. Men visst är det surt när man gillar nåt ingen annan tycker om - jag älskar t ex en portugisisk liten kaka som heter Pastel de nata, fantastisk god. Men uppenbarligen ingen som tycker så här, för jag har aldrig sett den i Sverige.


Just Pastel de nata finns på bageri Petrus vid Mariatorget:)

Med vänlig hälsning,
Stamkund
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp