Sv: Jaktkandar, användning och verkan?
Hävstångseffekt får man även om man sätter tygeln i stora ringen. Mer om man sänker handen, mindre om man höjer handen. Det är liksom det som är vitsen med jaktstången, att man ska kunna växla mellan stång- och bridongeffekt men bara ha en tygel. Därför går det också bra att böja hästen om man höjer handen något, men den bör förstås vara grundskolad.
Skårorna är en ny uppfinning som begränsar bettets användbarhet. Man får ju också en ganska rejäl utväxling på bettet om man använder den nedersta skåran, nästan samma som på en kandarstång, i och med att överskänkeln är så kort. Skillnaden är att det blir mindre tryck på nacken jämfört med en kandarstång.
Jag tycker att jaktstången är bra om man behöver en enkel stång för uteritt och hoppning. Den fungerar också bra som körbett, fast då kan man förstås inte utnyttja effekten av att kunna höja och sänka handen.
Har man inte sökning framåt- neråt i hästen så tycker inte jag att man ska använda stång över huvud taget utan ge hästen en vettig grundutbildning tillsammans med en tränare som vet hur man utbildar en häst utan att ta genvägar.