Bukefalos 28 år!

Klämmer med knän.

B

bussig

Idag när jag red ett dressyrpass så fick jag skavsår på knän. Har tidigare även fått det. Har inte ridit dr-pass på länge. Jag spänner förmodligen mig enormt vid knän. För även hälarna åker upp och jag tappar stigbyglarna ibland. Hjälp vad ska jag göra ?
 
Sv: Klämmer med knän.

stå i lätt sits kanske? då tränar man på att ha balansen i stigbyglarna och inte i knäna.....bara en idé....
 
Sv: Klämmer med knän.

Har samma problem själv, känner särskilt igen det där med hälarna och stigbyglarna.
I mitt fall vet jag att det mesta av problemet kommer av mina spända höfter, som gör att jag klämmer med lår och knän och trycks upp ur sadeln. Rider mycket utan stigbyglar för att komma ner ordentligt i sadeln och "släppa lös" höfterna, samt får hela tiden påminna mig själv att så att säga släppa ner benen, låta dem dras ner av sin egen tyngd istället för att pressa ner mot stigbyglarna. Slappna av i fotleden och inte aktivt trampa ner hälen, utan låta den hamna där den ska av sig själv.

Märker ju att jag får en mycket bättre sits och att skänklarna hamnar där de ska automatiskt om jag bara slappnar av på rätt ställen, men det är fruktansvärt svårt att lära om gamla innötta vanor, har jag upptäckt. :crazy:

Jag har haft mycket nytta av Sally Swifts böcker Ett med hästen och Centrerad ridning, där finns massor av nyttiga övningar och visualiseringstekniker. De fungerar enormt bra för mig.
 
Sv: Klämmer med knän.

Jag har samma problem, och har haft turen att träffa en instruktör som jobbar järnet med det. Enligt henne ska knän och ben vara avslappnade i "neutralläget", och tryck med knäna ska användas vid ex. sidvärtsrörelser och för att styra bogen (vi har inte kommit dithän ännu... just nu tränar vi på att INTE spänna knäna).

Hon pratar om att fötterna ska kännas tunga och att knäna ska kännas avslappnade. Ju tyngre fötter desto mer avslappnade knän. Hon pratar inget om mina hälar som åker upp när knäna blir spända, utan bara att fötterna ska kännas tunga.

Jag har fått länga hålen på stiglädrena till max, och fått flytta bak skänkeln (främst övre delen av benet) en bra bit. I det läget blir iallafall jag automatiskt mer avslappnad i knäna.

Mitt bästa tips är att rida regelbundet för en instruktör som tycker att sittsen är viktig och som förordar ridning med små hjälper. För det bästa är om någon påminner en hela tiden...

Lycka till!
 
Sv: Klämmer med knän.

Igår så hade jag så mycket sår på knän så det var omöjligt att sitta ner i traven :cry: . Jag höll på att ge upp. Men då kom jag på att jag provar att ta bort stigbyglarna. Jag fick genast bättre hållning i mellandel och överkropp. OCH helt plötsligt så knep jag inte med lår och knän :) . Men då spände jag fötterna istället :mad: Att det ska vara så svårt.
 
Sv: Klämmer med knän.

Du hade inte en annan sadel än vanligt?

Jag har (ca 2 år efterct) fortfarande ärr på insidan av knäna efter att ha provridit en Kieffer i ca 45 minuter. Med andra sadlar har jag aldrig haft det problemet, men det vekar vara mer regel än undantag att jag blöder någonsans när jag kliver ner från en Kieffer...

Annars brukar jag tänka hälarna neråt-bakåt och stadig i magen, då brukar knäna hitta rätt också.

Lycka till!
 
Sv: Klämmer med knän.

jag har ett liknande problem, men jag sitter och klämmer åt knäna för att inte tappa balansen, jsg har en hyfsat bra sits då, men så fort jag slappnar av studsar jag väldigt mkt!
Och min häst gillar inte när man klämmer åt i knäna.. så jag måste börja med sitsträning nu :p blää..

Jag har fått blåmärken vid slövelskaftet däröfr att jag kniper så mkt!!!
 
Sv: Klämmer med knän.

Kanske vore bra att rida utan stigbyglar för att slappna av och få rätt sits. En tanke på att ha "långa ben" kanske hjälper...
 
Sv: Klämmer med knän.

Jag får skav på knäna när jag har visa typer av ribyxer.. de bästa är pikeur mondega där jag aldrig har haft problemmed skav pga av att kanten på ridbyxernas skoning sitter mycket högre på knäet än när jag har andra ridbyxer..kolla var kanten på ridbyxerna sitter..bara ett tips!
 
Sv: Klämmer med knän.

Tack för era svar. Intressant det här. För har man inte en bra sits så blir det ingen bra gång i hästen. Jag har en utprovad sadel till både mig och hästen. Ridbyxorna vet jag inte om det spelar nån roll ?. Igår så provade jag först att rida utan stigbyglar. Men det gick inget bra. Spännde mig. Sedan tänkte jag - Jag måste klara det med stigbyglar. Jag ska ju tävla LC dressyr snart. Jag fokuserade mig på vilken väg jag skulle rida och försökte följa med- med mina höfter i takten- och andas rätt- ända ner till bäckenet- rytmiskt. Då gick det jättebra. Det kommer säkert bakslag. Men så spännande det ska bli med tävlingen. Kan jag hålla det måttet inom mig så tror jag vi ska lyckas. Fokusera vägen- andas rätt- följ med i mellandelen. Vill ni vet hur det kommer att gå ? Man lär så länge man lever. Tack för tipsen. + att jag läst lite i boken Sally Swift.
 

Liknande trådar

Western Finns det ledade stigbyglar till westernsadlar? Ska ev bli medryttare på en häst med endast western utrustning (roping häst), sadeln...
Svar
7
· Visningar
1 432
Senast: Seabaz
·
Hästhantering Hej, jag har en unghäst som nyligen blivit inriden och det har verkligen gått jättebra, vi har haft hjälp av en underbar tjej som...
Svar
13
· Visningar
1 472
Senast: MiniLi
·
Utrustning Min dotter har skolios, och i början av veckan var hon och jag hos en sjukgymnast som är specialiserad på ryttare för att få råd om...
Svar
15
· Visningar
1 451
Senast: Sassy
·
Hundhälsa Holländsk Herdehund på nyss fyllda 1år, började med att jag en dag (14nov) tyckte han såg halt/rörelsestörning på morgon rastningen...
Svar
3
· Visningar
823

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp