Sv: MH = dåligt avelsinstrument?
Dessutom är siffrorna svåra att tolka. En så "låg" siffra som 5 % arvbarhet på en enskild faktor, exempelvis rädsla (hypotetiskt nu), kan ge mycket stort utslag på bara ett par generationer.
Kan du förklara? För det första är "arvbarhet" detsamma som ärftlighet eller är det ett annat begrepp?
Varför skulle fem procent ge stort utslag? Jag hänger inte med alls.
Om hunden är rädd och det är 70 procents risk att just den egenskapen är ärftlig så är sannolikheten stor att nästa generation får rädslor. Om risken är fem procent så är det 95 procents chans att hunden inte ärver rädslan.
*kl*
Vad jag menar med mitt första och lite provocerande inlägg att collieägarna gör rätt, är att om man inte via MH kan se egenskaper som man inte vill ha i aveln och därmed navigera ifrån dessa, då är MH:t kanske väl övervärderat som instrument för urval av avelsdjur.
Det måste därför sägas vara lika opålitligt som att man bara avlar på lydnadsvinnare, för kanske är vinnarna begåvade med riktigt duktiga ägare och prestationen ligger där? Ingen ärftlighetsfaktor kan mäta sig med ett riktigt bra ekipage. Som i all prestation med fler än en medverkande eller med större utrustning så blir "duktigheten" svår att avgöra.
MH:t borde därför vara en ganska god mätare då hunden självständigt utsätts för dessa stressmoment. Hur reaktionerna blir kan säkert variera också beroende på ifall ägaren har en nära relation till hunden eller ej, eller om föraren har tränat vissa moment.
Över huvud taget är mätande vanskligt eftersom det sällan ger mer än ögonblicksbilder. Kanske kan man se tendenser till rädslor, aggressivitet men hur de sedan utvecklas beror på hur dessa hanteras.
Å andra sidan vore det märkligt om man inte i en population kunde se gemensamma drag. Collien griper ofta inte och är rädd om sin mun, det är ett rasdrag, precis som jakthunden retas och sticker direkt på jaktprovokation.
Ja, jag ville vill nyansera mina tankegångar lite, nu när jag blev anklagad för att vara ironisk och allt.

(vilket jag var, men inte helt och hållet)