Nu måste vi prata om köpebröd.

Jag glömde visst lägga in receptet på mitt rågbröd. Det ser kanske krångligt ut, men efter en eller två bakningar så går varje steg i ett huj. Det går även att variera efter eget huvud. T.ex. så har jag ibland rågkärnor istället för rågkross.

Steg 1: Skållning
200 g rågkross
150-175 g pumpakärnor eller solrosfrön, jag använder alltid det förra
25 g salt
400 g hett vatten

Rör ihop i bunke och täck ordentligt, gärna med bivaxduk. I originalreceptet är det 200 g rågkross, 15 g solrosfrö och 50 g linfrö.

Steg 2: ”Surdeg” (görs i samma veva som steg 1)
25 g rågsurdegsgrund - finns att köpa för den oinitierade
300 g kallt vatten
165 g grovt rågmjöl

Rör ihop i bunke och täck ordentligt, gärna med bivaxduk.

Steg 1 och 2 tar ungefär 5 minuter i anspråk. Låt båda bunkarna stå i 8-10 timmar (t.ex. över natten om man vill baka vidare på morgonen, eller över dagen om man vill baka på kvällen.

Steg 3: Första jäsningen
Skållningen
Surdegen
25 g jäst
1 dl baksirap eller mörk sirap (originalreceptet säger 250 g sirap, men det är ju helt hutlöst och översätter det dessutom till 1,25 dl sirap – vilket ju inte går ihop. Ibland byter jag ut sirapen mot filmjölk eller yoghurt om jag vill ha ett lite syrligare bröd. Då brukar jag ändå tillsätta någon matsked sirap eller honung för jäsningen)
400 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl.

Smula jästen i bunken med surdegen och häll över vattnet och rör om. Häll i sirap och skållningen och rör om. Rör ner rågmjöl och vetemjöl. Täck med bakhandduk och låt jäsa 2 timmar. Steg 3 tar ungefär 5 minuter och därefter behöver man diska bunken som skållningen har varit i, samt sleven som man har rört med.

Steg 4: Andra jäsningen
Smörj två avlånga brödformar och häll ner hälften av degen i den ena och hälften av degen i den andra. Strö över rågflingor eller låt bli. Täck och låt jäsa i 2 timmar. Diska degbunken och slickepotten. Kom ihåg att sätta på ugnen i tid på 250 grader

Steg 5: Gräddningen
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda i 60 minuter. Vill man få fin yta på undersidan kan man vända ut det färdiga brödet på en plåt och grädda ytterligare fem minuter med undersidan uppåt för skorpa. Diska formarna och ev. plåten.

Brödet skärs i tunna skivor och förvaras med fördel i kylskåpet. Då håller det sig saftigt i en vecka.
 
Jag glömde visst lägga in receptet på mitt rågbröd. Det ser kanske krångligt ut, men efter en eller två bakningar så går varje steg i ett huj. Det går även att variera efter eget huvud. T.ex. så har jag ibland rågkärnor istället för rågkross.

Steg 1: Skållning
200 g rågkross
150-175 g pumpakärnor eller solrosfrön, jag använder alltid det förra
25 g salt
400 g hett vatten

Rör ihop i bunke och täck ordentligt, gärna med bivaxduk. I originalreceptet är det 200 g rågkross, 15 g solrosfrö och 50 g linfrö.

Steg 2: ”Surdeg” (görs i samma veva som steg 1)
25 g rågsurdegsgrund - finns att köpa för den oinitierade
300 g kallt vatten
165 g grovt rågmjöl

Rör ihop i bunke och täck ordentligt, gärna med bivaxduk.

Steg 1 och 2 tar ungefär 5 minuter i anspråk. Låt båda bunkarna stå i 8-10 timmar (t.ex. över natten om man vill baka vidare på morgonen, eller över dagen om man vill baka på kvällen.

Steg 3: Första jäsningen
Skållningen
Surdegen
25 g jäst
1 dl baksirap eller mörk sirap (originalreceptet säger 250 g sirap, men det är ju helt hutlöst och översätter det dessutom till 1,25 dl sirap – vilket ju inte går ihop. Ibland byter jag ut sirapen mot filmjölk eller yoghurt om jag vill ha ett lite syrligare bröd. Då brukar jag ändå tillsätta någon matsked sirap eller honung för jäsningen)
400 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl.

Smula jästen i bunken med surdegen och häll över vattnet och rör om. Häll i sirap och skållningen och rör om. Rör ner rågmjöl och vetemjöl. Täck med bakhandduk och låt jäsa 2 timmar. Steg 3 tar ungefär 5 minuter och därefter behöver man diska bunken som skållningen har varit i, samt sleven som man har rört med.

Steg 4: Andra jäsningen
Smörj två avlånga brödformar och häll ner hälften av degen i den ena och hälften av degen i den andra. Strö över rågflingor eller låt bli. Täck och låt jäsa i 2 timmar. Diska degbunken och slickepotten. Kom ihåg att sätta på ugnen i tid på 250 grader

Steg 5: Gräddningen
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda i 60 minuter. Vill man få fin yta på undersidan kan man vända ut det färdiga brödet på en plåt och grädda ytterligare fem minuter med undersidan uppåt för skorpa. Diska formarna och ev. plåten.

Brödet skärs i tunna skivor och förvaras med fördel i kylskåpet. Då håller det sig saftigt i en vecka.
Haha, det påminner mig om min mormor :heart När vi kom till ett fulldukat julbord, inklusive en massa efterrättsalternativ, sa hon alltid: Äsch, det här gör sig självt!

Olika referensramar helt klart.
 
Jag glömde visst lägga in receptet på mitt rågbröd. Det ser kanske krångligt ut, men efter en eller två bakningar så går varje steg i ett huj. Det går även att variera efter eget huvud. T.ex. så har jag ibland rågkärnor istället för rågkross.

Steg 1: Skållning
200 g rågkross
150-175 g pumpakärnor eller solrosfrön, jag använder alltid det förra
25 g salt
400 g hett vatten

Rör ihop i bunke och täck ordentligt, gärna med bivaxduk. I originalreceptet är det 200 g rågkross, 15 g solrosfrö och 50 g linfrö.

Steg 2: ”Surdeg” (görs i samma veva som steg 1)
25 g rågsurdegsgrund - finns att köpa för den oinitierade
300 g kallt vatten
165 g grovt rågmjöl

Rör ihop i bunke och täck ordentligt, gärna med bivaxduk.

Steg 1 och 2 tar ungefär 5 minuter i anspråk. Låt båda bunkarna stå i 8-10 timmar (t.ex. över natten om man vill baka vidare på morgonen, eller över dagen om man vill baka på kvällen.

Steg 3: Första jäsningen
Skållningen
Surdegen
25 g jäst
1 dl baksirap eller mörk sirap (originalreceptet säger 250 g sirap, men det är ju helt hutlöst och översätter det dessutom till 1,25 dl sirap – vilket ju inte går ihop. Ibland byter jag ut sirapen mot filmjölk eller yoghurt om jag vill ha ett lite syrligare bröd. Då brukar jag ändå tillsätta någon matsked sirap eller honung för jäsningen)
400 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl.

Smula jästen i bunken med surdegen och häll över vattnet och rör om. Häll i sirap och skållningen och rör om. Rör ner rågmjöl och vetemjöl. Täck med bakhandduk och låt jäsa 2 timmar. Steg 3 tar ungefär 5 minuter och därefter behöver man diska bunken som skållningen har varit i, samt sleven som man har rört med.

Steg 4: Andra jäsningen
Smörj två avlånga brödformar och häll ner hälften av degen i den ena och hälften av degen i den andra. Strö över rågflingor eller låt bli. Täck och låt jäsa i 2 timmar. Diska degbunken och slickepotten. Kom ihåg att sätta på ugnen i tid på 250 grader

Steg 5: Gräddningen
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda i 60 minuter. Vill man få fin yta på undersidan kan man vända ut det färdiga brödet på en plåt och grädda ytterligare fem minuter med undersidan uppåt för skorpa. Diska formarna och ev. plåten.

Brödet skärs i tunna skivor och förvaras med fördel i kylskåpet. Då håller det sig saftigt i en vecka.

Jag glömde vattnet i steg 3! 300 g vatten ska till.
 
För någon med begränsad ork eller koncentrationsförmåga så behöver det inte vara tiden som ställer till det. Allt som kräver att en har koll på mer än en sak åt gången, som skapar disk, som har väntetid etc ställer till det för många.

Tipset var ju till den som vill och kan baka sitt eget bröd. Självklart förstår jag att man har olika referensramar och alla inte vill eller kan. Eller för all del inte har möjlighet att hålla tiderna mellan jäsningarna. Själv skulle jag inte baka bröd om jag inte hade hittat just detta bröd. Det här är det enda bröd jag själv känner att jag har möjlighet att baka eftersom tid, enkelhet och lite disk är en förutsättning: Bröd till två personer varje dag med en aktiv tidsinsats på en halvtimme i månaden.

Undantaget en trägaffel som diskades igår kväll, så är detta allt jag har behövt diska efter steg 3 som jag nyss gjorde. Det som tillkommer är disken av den andra bunken, slickepotten och två brödformar.

BF08A856-613D-4C40-A7D4-F7740E3E2401.jpeg
 
Tipset var ju till den som vill och kan baka sitt eget bröd. Självklart förstår jag att man har olika referensramar och alla inte vill eller kan. Eller för all del inte har möjlighet att hålla tiderna mellan jäsningarna. Själv skulle jag inte baka bröd om jag inte hade hittat just detta bröd. Det här är det enda bröd jag själv känner att jag har möjlighet att baka eftersom tid, enkelhet och lite disk är en förutsättning: Bröd till två personer varje dag med en aktiv tidsinsats på en halvtimme i månaden.

Undantaget en trägaffel som diskades igår kväll, så är detta allt jag har behövt diska efter steg 3 som jag nyss gjorde. Det som tillkommer är disken av den andra bunken, slickepotten och två brödformar.

Visa bifogad fil 110420
Alltså, jag betvivlar inte att det är lätt för dig och många andra, men nu får jag känslan att du på något sätt vill bevisa eller övertala att det är så. Det kan absolut vara så för dig. För mig och många andra är det inte det :)
 
Alltså, jag betvivlar inte att det är lätt för dig och många andra, men nu får jag känslan att du på något sätt vill bevisa eller övertala att det är så. Det kan absolut vara så för dig. För mig och många andra är det inte det :)

Jag försöker absolut inte bevisa det för den som är ointresserad av att baka bröd. Jag vänder mig framförallt till exempelvis @Voeux som efterfrågade enkla brödrecept som inte tar så mycket tid i anspråk och andra som just frågade om receptet. Eftersom det ser krångligt ut, vilket jag också skrev i mitt inlägg så ville jag helt enkelt visa att det både är enkelt och ta lite tid i anspråk. Jag har snarare svårt att förstå ditt första inlägg till mig som handlade om att det finns de som inte bakar på grund av andra saker än tidsbrist. Fine för mig - då köper de istället sina bröd eller äter något annat. Svårare än så behöver det väl inte vara?
 
Jag försöker absolut inte bevisa det för den som är ointresserad av att baka bröd. Jag vänder mig framförallt till exempelvis @Voeux som efterfrågade enkla brödrecept som inte tar så mycket tid i anspråk och andra som just frågade om receptet. Eftersom det ser krångligt ut, vilket jag också skrev i mitt inlägg så ville jag helt enkelt visa att det både är enkelt och ta lite tid i anspråk. Jag har snarare svårt att förstå ditt första inlägg till mig som handlade om att det finns de som inte bakar på grund av andra saker än tidsbrist. Fine för mig - då köper de istället sina bröd eller äter något annat. Svårare än så behöver det väl inte vara?
För att du svarade någon annan som sa att det var alldeles för svårt med att det bara tar 15 minuter. Så jag ville bredda bilden av det lite. Såklart finns det många som tycker att det receptet är snabbt och enkelt men för mig och många andra är det inte det. Betyder inte att det inte är ett bra recept eller att du inte skulle dela med dig.
 
För att du svarade någon annan som sa att det var alldeles för svårt med att det bara tar 15 minuter. Så jag ville bredda bilden av det lite. Såklart finns det många som tycker att det receptet är snabbt och enkelt men för mig och många andra är det inte det. Betyder inte att det inte är ett bra recept eller att du inte skulle dela med dig.

Fast nej, @SaraXX skrev inte explicit att det var för svårt.

Hur som helst, för egen del har det här brödet varit revolutionerande eftersom det möjliggör för mig att slippa köpebröd. Jag både avskyr att baka och har för ont om tid.
 
Fast nej, @SaraXX skrev inte explicit att det var för svårt.

Hur som helst, för egen del har det här brödet varit revolutionerande eftersom det möjliggör för mig att slippa köpebröd. Jag både avskyr att baka och har för ont om tid.
Jag för min del reagerade på att det är så många steg så att det ser så krångligt och mycket ut, jag liksom slutade läsa eftersom det var så mycket. Av den anledningen skulle ditt bröd gå bort för mig, det är så många steg att ha koll på. Sedan förstår jag att det är enkelt och bra annars, men jag skulle själv gilla om det fanns ett recept där man rörde ihop ingredienser-få som man alltid har hemma, inte med en massa 10 olika mjölsorter osv, och sedan klickade ut bullar med en sked och sedan in i ugnen och så klart. Tyvärr fungerar det inte så, därav bakar jag inte heller+ då att jag är så dålig på det tyvärr.

Det enklaste receptet jag vet är det på pizzadeg/frallor/bröd- vetemjöl, jäst, olja, salt och vatten, jäsa baka ut pizza/frallor/bröd och in i ugnen. Tyvärr är det rätt tråkigt i smak får jag erkänna. :)
 
Jag orkar inte baka
Hur lätt det än är.
Och nu med min diabetesdiagnos ät det alldeles för krångligt att få ihop ingredienser
Ska vara bara att röra ihop degen och grädda.
Inte en massa steg mellan
 
Jag orkar inte baka
Hur lätt det än är.
Och nu med min diabetesdiagnos ät det alldeles för krångligt att få ihop ingredienser
Ska vara bara att röra ihop degen och grädda.
Inte en massa steg mellan
Vad tycker du är krångligt med diagnosen och hembakt?
Egentligen är väl det enda du behöver tänka på att det inte ska bestå av enbart vitt vetemjöl.

För egen del tycker jag det är enklare att sno ihop ett grövre bröd hemma, än att hitta ett bröd utan stora mängder socker i affären.
Men det är förstås min åsikt bara.

/diabetiker sedan 1972
 
Jag för min del reagerade på att det är så många steg så att det ser så krångligt och mycket ut, jag liksom slutade läsa eftersom det var så mycket. Av den anledningen skulle ditt bröd gå bort för mig, det är så många steg att ha koll på. Sedan förstår jag att det är enkelt och bra annars, men jag skulle själv gilla om det fanns ett recept där man rörde ihop ingredienser-få som man alltid har hemma, inte med en massa 10 olika mjölsorter osv, och sedan klickade ut bullar med en sked och sedan in i ugnen och så klart. Tyvärr fungerar det inte så, därav bakar jag inte heller+ då att jag är så dålig på det tyvärr.

Det enklaste receptet jag vet är det på pizzadeg/frallor/bröd- vetemjöl, jäst, olja, salt och vatten, jäsa baka ut pizza/frallor/bröd och in i ugnen. Tyvärr är det rätt tråkigt i smak får jag erkänna. :)

Jag hade precis samma inställning till receptet innan jag bakade det för första gången. Numera har jag vetemjöl, rågmjöl, krossad råg, pumpakärnor och brödsirap stående tillsammans i en korg i skafferiet, så det är bara att dra fram korgen när det ska röras ihop. Bara jäst och surdeg som står i kylen.

Jag vet, jag låter som värsta propagandmaskinen och @Nahar får säga ”I rest my case”. :angel:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp