Nyfiken på ditt yrke

Kan inte ge så bra svar då jag bara arbetat 4dagar (Börjar med betald utbildning innan jag går ut och arbetar på riktigt). Men tänkte kanske inte så många känner till och finns inte många här på forumet så, skriver ändå.


- Vad jobbar du med?
Fordonsoperatör

- Hur kom du in i detta yrke?
För göra lång historia kort, så har jag intresse av tåg och järnväg framförallt fordonen. Så pluggade jag till tågtekniker på yrkeshögskola ( Dock behöver inte ha denna utibldning för blir fordonsoperatör ska tilläggas. Krävs gymnasial utbildning bara, har några som går utbildningen nu som inte har efarenhet alls av tåg. ). Behövde jobb sökte tågrelaterade jobb som matcha det jag hade pluggat, ramlade över jobbannons på SJs att de sökte Fordonsoperatörer. Sökte och kom in efter klrarat tester (Likt lokaförartest och samma hälsotest för lokförare) och inser mer och mer arbetet passar mig perfekt :love:


- Vilka är dina (kommande) arbetsuppgifter?
Växla ihop lok och vagnar. Klargöra (göra redo för trafik) lok och vagnar, mesta dels kommer va hålla på med gamla loken och vagnar i början. Senare andra tågtyper läggs till senare så kan växla och hålla på med dessa med. Lättare underhåll på personvagnar såsom byta bromsblock eller en propp. Säkerhetsyna kommer jag får lära mig senare när jag arbetat ett litet tag. Detta är vad jag kommer på just nu.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?

Som sagt inte fått börja jobba på allvar än. Men att jag får jobba ute och inte behöver sitta inne på kontor. Dessutom får köra tåg, även bara växla inom på depåområde samt jag får jobba med det jag är intresserad av.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Inget bra svar än, men dåligt väder att kommer arbeta ute på vintern är vad jag kommer på just nu 😅

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
God kordination, koncentration, simultanförmåga. Detta tas reda på test likt lokförare får göra.
God hälsa, då är säkerhetsrelaterad tjänst. Hälsotest görs för säkerhetsställa detta.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Som sagt vanlig gymnasialutbildning, inga krav på kunna nått inom tåg detta lärs ut.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Ser bra ut, man kan hamna utbilda nya fordonsoperatörer b.la
 
Jag är ekonom. Jag har gjort allt från jobba med reskontror till att leda och hålla utbildningar inom olika områden. Är specialist inom några ämnen såsom e-fakturering, kundreskontra, robotisering av ex fakturering och BI samt Oracle och driver egna projekt eller har delområden inom större sådana. Min största tillgång är att jag är en jäkel på att nätverka, det krävs för att komma nånstans med sina projekt.
Jag har haft stor frihet att skapa mina egna projekt, fördelen är att jag har outsinligt med idéer. Jag har haft turen att få välja chefer, och haft stöd i det jag vill genomföra. Nackdelen är att det ibland leder till att vi får övertalighet pga bättre arbetssätt och rutiner, samt att jag ofta vill automatisera processer. Det innebär att chefer älskar mig och kollegor blir nervösa av mig. Fördelen är när jag får prata med en grupp om vad de upplever som frustrerande eller omständigt på jobbet och kan hjälpa dem till bättre rutiner och arbetsmiljö. Det är väldigt roligt när jag kan hjälpa till med sånt som folk stört sig på i åratal men upplever att de inte fått gehör för. Jag gillar mitt jobb nästan jämt, nackdelen är när man får en en chef som antingen inte förstår vad man gör eller när det landar i uppsägningar pga effektiviseringar. Jag jobbar nära kollegorna, så det påverkar mig och jag står alltid utanför, jag är inte chef men inte kollega. Mig personligen passar det bra, andra mår jättedåligt av det.
Man kan avancera hur mycket man vill. Om man vill jobba dygnet runt.
 
Vad jobbar du med?
Lokalvård

Hur kom du in i detta yrke?
Uppsagd från gamla jobbet, flyttade till ny ort och hade lite panik över kommande arbetslöshet. Fick ett vikariat på 6 månader.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
Damma, moppa golv och torka toaletter

Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Arbetstiderna. Visst, tidiga dagar men hemma tidigt.

Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Allt. Har väl två kollegor som är bra, vi äter lunch ihop. Annars avskyr jag jobbet.

Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Vem som helst kan lära sig det.

Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Ingen.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Obefintliga.

Jag är lite bitter efter sammanlagt 7 års studier och bara få det jobb jag sökt i ren panik. Det är inte första gången..
 
- Vad jobbar du med?
Innovations- och hållbarhetschef på ett företag i plastindustrin
- Hur kom du in i detta yrke?
Har jobbat som utvecklingschef inom gummi- och plastindustri i många år. I just min nuvarande industri är hållbarhet ett absolut måste i utvecklingssammanhang, så min arbetsgivare kopplade ihop min tidigare tjänst med hållbarhetsdelen.
- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Att leda utvecklingsarbetet strategiskt inom koncernen. Finna utvecklingsmöjligheter i nya material eller lösning. Sätta upp hållbarhetsstrategi och följa upp. Att delta i nätverk och arbetsgrupper som formar regelverk runt plastprodukter i Sverige och Europa. Att sätta upp samarbete med akademin för vårt företag i relevanta områden.
- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Att mitt utanför-lådan-tänk får utrymme i organisation och att jag kan se hur mitt sätt att arbeta fungerar och får mitt team att växa och tänka nytt. Att bygga en hållbar kultur, både internt och externt, för oss i en bransch som tidigare inte direkt gjort sig känd som hållbar alls.
- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
När andra lägger sig i min struktur och gör om den till något jag tvingas stå för men inte håller med.
- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Bred kunskap om polymers material och processer, helst med mer än 5 års erfarenhet i branschen inom utveckling. Så behövs ett brinnande intresse för hållbarhet, egentligen en examen, men det går ändå med rätt team. Man måste också vara adaptiv, detta jobbet bygger man själv. Man måste vara extremt tydlig i sin kommunikation. Man behöver dessutom gilla att hålla föredrag inom sitt område.
- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Normalt sett så är detta två helt skilda tjänster, en polymeringenjör och en miljöingenjör, civilingenjörsnivå. Nu finns inte denna kombination ( än). Och min bakgrund är alldeles hemmagjord, med inget av ovanstående
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Tja, det är svårt att svara på. Troligen mycket bra. Branschen står inför ett paradigmskifte i sitt sätt att göra affärer och det kommer att leda till att funktionen som jag har kommer att efterfrågas. Men idag finns den nästan inte
 
- Vad jobbar du med?
Jag är förskollärare.

- Hur kom du in i detta yrke?
Jag har alltid gillat barn, det började väl egentligen redan när jag var i 6-7 årsåldern och gick hos dagmamma, jag tyckte alltid att det var så mysigt med de små barnen! Efter det valde jag alltid att praoa på förskolor och valde så småningom att gå barn och fritid på gymnasiet.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Att ha yttersta ansvaret för det pedagogiska arbetet på min förskola. Att alltid planera verksamheten utifrån Lpfö 18, skollagen och FN:s barnkonvention. I väldigt stora drag.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Barnen! Kärleken jag känner för dom och kärleken jag får tillbaka!

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Bakåtsträvande och negativa kollegor som suger all kraft ur en. Och definitivt de stora barngrupperna.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Du behöver vara barnkär, lyhörd, stresstålig och flexibel. Du behöver kunna ha ett bra bemötande mot barn, föräldrar såväl som kollegor. Du får gärna vara bra på organisering och planering. Ha viljan att hela tiden utveckla sin kompetens då verksamheten är i ständig förändring.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Förskollärarutbildning på 3,5 år.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Tyvärr så är det mest en personlig utveckling på stället som gäller. Du kan bli arbetslagsledare och ta åt dig mer uppgifter och ansvar. Men det går alltid att läsa ytterligare till exempel till specialpedagog, lärare, förskolechef osv.
 
- Vad jobbar du med?
Är lärare inom Vuxenutbildningen.

- Hur kom du in i detta yrke?

Ramlade in på det efter att jag bott utomlands en period och jobbat med andra saker, kom hem och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Sökte pedagogiken som en chansning och fick jobb på SFI tre månader in i utbildningen. Sen fick jag fast tjänst i en annan stad och flyttade dit precis efter examen.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Antagningar med intervjuer, göra individuella studieplaner, kontakt med UHR för att validera icke-svenska betyg/intyg och besluta om omfattning, hålla mentorssamtal, besluta om avskrivningar, administrera grupper och nivåindelningar, göra och administrera bedömningar med behörigheter och omdömen, hantera och administrera budget med inköp etc... Det är de trista bitarna.

Sedan har jag ju själva undervisningen och deltagargrupperna! :heart

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Att umgås med människor med en massa kunskaper och kompetenser som jag inte har, att vi lär oss tillsammans och att jag kan känna en intellektuell utveckling hela tiden.

När deltagare kommer tillbaka till skolan och berättar att de kommit in på den där universitetsutbildningen de sökte, eller fick det där roliga jobbet, eller bara kommer in och säger att de saknar oss.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
All administration och alla mer eller mindre inaktuella regler och mallar som ändå inte påverkar undervisningens kvalité utan bara skapar merjobb för lärarna och slår ut deltagare i onödan.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Att du tycker om folk, generellt.
Att du vill lära dig nya saker.
Att du tycker om att vara en del i en grupp.
Att du kan relatera dina egna kunskaper till någon annans.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Lärarexamen. Ämneskompetens men även erfarenhet från annat är skola och undervisning, ju mer erfarenhet desto bättre. Det gör att du kan se en större bild av vetande och progression än en kunskapsmatris bocka av. Pedagogikdelen som handlar om bemötande, om didaktik och anpassningar är bra, gärna lite specialpedagogik också för en större pedagogisk verktygslåda. Ska du jobba på Vux så tycker jag även att du bör ha kompetens inom vuxnas lärande och inte bara gymnasielärarexamen.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Vill du fortsätta inom skolan kan du bli ex specialpedagog, eller satsa på ledningsposition som rektor. Du kan även jobba på myndighet som ex Skolverket eller SPSM, du kan jobba med att ta fram läromedel... Alt byta skola och jobba med en annan målgrupp, med yrkesutbildningar, eller som universitetslärare. Det finns en hel del att välja på, och det är lätt att få jobb om du är någorlunda flexibel.
 
- Vad jobbar du med?

Notarietjänstgöring på tingsrätt.

- Hur kom du in i detta yrke?

Redan när jag började studera var jag intresserad av att så småningom jobba på domstol, så jag sökte mig aktivt till jobbet.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?

Förbereda och protokollföra på olika typer av förhandlingar och sammanträden, göra rättsutredningar, skriva beslut och domar åt rådmän och tingsfiskaler samt - vilket är roligast av allt - själv döma och besluta i olika mål och ärenden, vara ordförande på förhandlingar i tvistemål och brottmål m.m. Man ska också göra ungefär tre månader på en konkursrotel där man är till stor del ganska så självgående och självbestämmande i allt som rör konkursansökningar och konkursbeslut. På vår tingsrätt har vi dessutom en specialuppgift i att vi hanterar alla ansökningar från livstidsdömda som vill få sitt straff tidsbestämt och som notarie är man den som föredrar ärendet för ordföranden och nämnden samt voterar (dvs är den som, när ärendet är klart för avgörande, argumenterar för hur utgången bör bli) och - om arbetsläget tillåter - skriver själva beslutet.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?

Att det är omväxlande, att det är utmanande och belönande, att jag får hjälpa folk och göra skillnad i samhället, att jag ständigt lär mig nya saker och att jag har världens absolut bästa kollegor. :love:

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?

Det är ju en statlig myndighet och som nästan alla andra statliga myndigheter lever vi med sparkrav och en ständig känsla av att inte räcka till. Arbetsbelastningen kan bli väldigt ojämn eftersom vi inte kan kontrollera vad som kommer in och en del saker måste få förtur framför allt annat (t.ex. mål och ärenden som rör häktade personer eller barn och unga), vilket kan bli rätt stressande ibland.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke? / Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?

För att bli antagen till notarietjänstgöring krävs en juristexamen med mycket goda betyg. På vissa domstolar krävs det, utöver mycket goda betyg, även att man har maximala sidomeriter i form av extrakurser och att man arbetat med juridiskt kvalificerat arbete.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Just notarietjänstgöringen är ett tvåårigt förordnade (om man inte på grund av att man haft ett juridiskt kvalificerat arbete innan och därmed får räkna av två till sex månader) som i sig är slut när det är slut, om man säger så. En del söker sig vidare till överrätten (hovrätt eller kammarrätt) för att fortsätta med sin domarutbildning eller till åklagarsidan. Dock är man som notariemeriterad jurist attraktiv på arbetsmarknaden oavsett om man vill jobba på myndighet, byrå eller som bolagsjurist.
 
Vad jobbar du med?
Lokalvård

Hur kom du in i detta yrke?
Uppsagd från gamla jobbet, flyttade till ny ort och hade lite panik över kommande arbetslöshet. Fick ett vikariat på 6 månader.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
Damma, moppa golv och torka toaletter

Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Arbetstiderna. Visst, tidiga dagar men hemma tidigt.

Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Allt. Har väl två kollegor som är bra, vi äter lunch ihop. Annars avskyr jag jobbet.

Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Vem som helst kan lära sig det.

Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Ingen.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Obefintliga.

Jag är lite bitter efter sammanlagt 7 års studier och bara få det jobb jag sökt i ren panik. Det är inte första gången..

Men läs lite företagsekonomi och tillskärning eller sömnad på distans, och starta enskild firma? Eller bli ekonomiassistent? Nånstans känns det som annat än städjobb borde. Finnas.
 
Men läs lite företagsekonomi och tillskärning eller sömnad på distans, och starta enskild firma? Eller bli ekonomiassistent? Nånstans känns det som annat än städjobb borde. Finnas.

Nähä? Du tror inte jag sökt annat och planerar annat? Jag har planer på att starta eget men det krävs kapital som jag inte har. Plugga mer går inte för jag får inget mer CSN. Plugga och jobba heltid samtidigt går inte, jag har provat men det gick inte.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Jag har nu jobbat på förskola i 6 månader och älskar det, och jag vill utbilda mig så att jag kan få fast jobb och inte bara lite timmar...
2
Svar
33
· Visningar
1 377
Skola & Jobb Jag vill börja plugga. Punkt. Och det är det enda beslutet jag har lyckats ta, sen kommer jag inte längre. Jag vet helt enkelt inte...
Svar
4
· Visningar
480
Senast: niardasp
·
Skola & Jobb För tillfället jobbar jag 25% och tycker jobbet är skittråkigt. Jag sitter och tittar på klockan medan jag jobbar och räknar ner tiden...
15 16 17
Svar
333
· Visningar
22 110
Senast: Mabuse
·
Skola & Jobb Jag förstår verkligen inte detta, men jag får inget jobb trots att jag har en 3 1/2 årig universitets utbildning. Jag tog studenten...
6 7 8
Svar
150
· Visningar
20 913

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Gryta och matberedare
  • Det sjukaste har hänt
  • Barn och djur

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp