Nyfiken på ditt yrke

Den aspekten har jag tänkt på när det gäller många arbeten. Även om just ditt arbete är ett av de värre på den punkten.

När jag var mycket yngre och våndades över hur jag skulle ta mig igenom alla de decennier då en förväntas försörja sig själv, tyckte jag att det var väldigt jobbigt att i stort sett alla yrken som innefattar att konkret och direkt få vara med i människors liv en liten stund och i bästa fall bidra till att personens liv blir blir lite säkrare, också innebär att en möter så himla mycket kriser. Jag fattar ju varför: det är när vi krisar vi behöver att andra har som arbete att hjälpa oss. Men ändå.

När jag läser vad du skriver, inser jag att jag fortfarande nånstans brottas med det där.

Resultatet i praktiken blev att jag inte har ett socialt yrke i den meningen.

Nu kan jag istället frustreras av att jag under en vanlig vecka knappt möter någon som inte har stabil medelklassbakgrund och dito tillvaro. Vi kan förvisso också krisa, men det är en nisch att leva sitt liv i som jag inte direkt tror vidgar ens sociala perspektiv.

Känner igen mig i det du skriver. Nu vet jag inte exakt vad det är @niphredil ser i sin vardag, men själv skulle jag sannolikt gå under över att se för mycket misär. Det är verkligen en svaghet hos mig. Jag har löst det genom att volontära lite. Ibland har jag varit ute och sett misär, och ibland har jag kunnat sitta bakom datorn och bidra med något. Jag ska fortsätta leta volontäruppdrag, det passar mig väl. Att få bidra, utan att behöva se misär dagligen.
 
- Vad jobbar du med?
"Servicecenter", kommunikation och ansvarig för kemikaliehantering på en konstskola

- Hur kom du in i detta yrke?
Jag hade precis gått ut högskolan där jag läste it/media/design, och min mamma som jag bodde hos hade varit arbetslös ett tag. Inga pengar in = paniksöka jobb, och jag ramlade in här.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Oklart. Men Boka resor, göra accesskort, låna ut teknik, boka lokaler, försöka ha koll på allt, finnas till och hjälpa elever med typ vad det än kan vara, rädda alla andra om de inte hinner/har lust att göra någon arbetsuppgift (där kan det verkligen vara exakt vad som helst), kemikaliehantering, avfallshantering, lite vaktmästarsysslor, lite IT sysslor, lite registratursysslor, har blivit någon form av panikfestfixare när ledningen kommer på att de borde ha examensmiddag om en vecka osv. Ha hand om hemsida, facebook, kommunikation.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Några få kollegor är roliga att prata med. Kemikaliehanteringen är rolig för där får jag planera och göra allt själv och kan därmed planera och göra saker i förväg och på ett genomtänkt sätt istället för paniklösningarna som oftast råder här.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Nästan allt. Otrevliga kollegor, den konstant rådande paniken för att ingen har förmåga att planera något, förväntan att alla ska veta vad som händer fast man inte ger någon information, förväntan att man skall serveras precis allt man vill ha på silverfat, tråkigt, inte utvecklande, känslan att "sitta fast" (jag får inte lämna servicecenter) men ändå behöva springa runt för att fixa med grejer, stressigt, ingen tydlighet i vem jag "ska" ta order från, konstant ensamarbete med minimalt stöd fån kollegor. Känslan att vara en soptunna för uppgifter andra tycker är trista.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Oändligt tålamod. Vara "tålig" för det mesta. Veta hur man bäst hanterar människor som lider av depression (vet inte hur många gånger jag har haft elever här som inte vill leva längre och är förtvivlade). Vi har även massor med elever med koncentrationssvårigheter, adhd, autism, schitzofreni mm. Extrem stresstålighet, noll (jag menar verkligen NOLL) prestige. Okej datakunskaper. Problemlösning. Förmåga att "nöja sig".

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Vem som helst kan göra det jag gör här om de får lite tid att komma in i det och lära sig datorprogrammet för att göra accesskort. Fördel om man har lätt för att jobba med datorer i guess.
Det jag tror är mest avgörande är personlighet.
Kemikaliehanteringen kräver förstås att man kan lite kemi och har gått en utbildning (den jag gick var på två dagar)

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Det finns inga. Vilket jag nu efter ett par år insett efter många försök till att få någon utvecklingsmöjlighet alls, och därför är på väg härifrån.
 

- Vad jobbar du med?

Leg. Psykolog, doktorand inom organisationspsykologi med inriktning på medarbetardrivna förändringar inom sjukvården.
- Hur kom du in i detta yrke?
Psykolog; mer slumpmässigt. Intresse för varför människor gör som de gör, tänkte att jag kunde plugga det i väntan på att jag skulle komma på vad jag egentligen ville göra - vips så var jag klar :D Jobbade kliniskt i fyra år och blev sedan headhuntad till ett forskningsprojekt.
- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Som doktorand är det framför allt att rigga och genomföra studier, just nu håller jag på med en större enkätstudie om medarbetarhälsa och förändringar. Följeforskar ett projekt där mina arbetsuppgifter i mångt och mycket är att observera möten och arbetsdagar och facilitera samtalen. Utbildar en del i förändringskunskap. Har också egen konsultfirma på väldigt liten procent, där handleder jag framför allt chefer och undervisar en del på psykologprogram.
- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Just nu tycker jag väldigt mycket om att jag lyckats hitta en väldigt fri och kreativ del av psykologyrket som annars kan vara väldigt "landstingslåst". Psykologer kan göra väldigt mycket nytta inom arbets- och organisationsfältet och jag är övertygad om att vi kan bidra till att människor får det bättre på arbetet. Det känns väldigt betydelsefullt.
Det är ofta komplext och utmanande, både intelektuellt och emotionellt.
- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Att behöva slåss mot, parera och bekämpa spridandet av kvasivetenskap och enkla lösningar. Det finns inga enkla lösningar. Förändringsarbete är komplext och tar tid men kan vara oerhört rewarding om man låter det ta tid. Som doktorand och egenföretagare känner jag mig ofta ganska ensam. Har inga direkta arbetskamrater och behöver disciplinera mig själv något oerhört, vilket jag är ganska dålig på.
- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?

Meriterande för att jag fick doktorandtjänsten är att jag som sagt är legitimerad psykolog, har arbetat flera år med arbetspsykologi, är handledarutbildad, läser specialistutbildning mig inom arbets- och organisationspsykologi, drivit projekt... jag tror man behöver vara driven, självständig, lite stursk men också oerhört ödmjuk och helt ärligt rätt klipsk om man ska klara den här typen av doktorandarbete.
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
De är enorma! Spelar jag mina kort väl och ser till att ta de utvecklingsmöjligheter jag får, har jag både en god konsultkarriär men också akademisk karriär framför mig. Jag kommer nog aldrig gå tillbaka till att jobba som "vanlig psykolog" på heltid igen, men att kombinera anställning med akademi och konsultande känns lockande.
 
- Vad jobbar du med?
Jag och sambo har ett företag som importerar och säljer hästfoder och tillskott(samt ledtillskott även för hund). Jag är också tränare inom dressyr, rehab och problemlösning.
- Hur kom du in i detta yrke?
Jag var skoltrött efter 9:an och hade god hand med en problemhäst hos känd travtränare. Det ledde till att jag blev kvar där. Den medfödda feelingen för problemindivider gjorde att jag hjälpte folk med såna hästar. Först gratis och sen mot betalning. Jag fortsatte som lärling hos både problemlösare och jobbade och bodde hos dressyrtränare och hade förmånen att under många år träna uppsuttet och avsuttet med flera olika hästar flera ggr/v. Jag fick även utbildning i pedagogik och undervisning av ena tränaren som är superpedagog. Till slut började jag med mer dressyrlektioner och då även rehab. Genom min veterinär mötte jag min nuvarande sambo, som är kiro för ekipage. När jag flyttade till honom, lämnade min kundkrets och var skadad och sjuk blev det till slut att vi drog igång foder-företaget. Jag var inte i ridskick själv då och var inte helt sugen på kundunderlag där det var rätt snålt och lite för dåligt med att åka till vet vid behov etc.
Sambo och jag uppskattar väldigt att kunna komplettera varann och lära sig och utvecklas ihop.
- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Iom egenföretagare är det ju allt. Jag skapar produktinformation, pr-material, sköter sociala medier, reklam, kundkontakt, räkna foderstater och rådge kring tillskott baserat på olika prestationsnivåer och ev problematik fysiskt som psykiskt hos hästarna, hålla kontakt och koll på våra ambassadörer och ÅF, uppsökande verksamhet för att få mer ÅF, underhåll av websidan, packa och skicka ordrar, packa om produkter i rätt storlek, göra etiketter, sköta kontakt med jordbruksverket, importera med allt vad det innebär med tull/jordbruksverk/logistik etc, utbilda ÅF/ha föreläsningar/träffar/jippon/mässor etc. Sen ska ju ekonomin skötas, lite basic iom att vi har lejt ut det mesta där.
Jag kan även göra enklare websidor.
Tränarbiten är nu främst lektioner i dressyr och att ta hästar för hand. Någon gång gör jag ex lastning etc. Men det är svårt att hinna med tränarbiten just nu. Vi måste få igång foder-biten mer innan jag kan orka med så mkt annat nu. Men vissa kan jag inte släppa helt. Jag och sambo kan gå ihop och göra helhetsgrepp på ekipage.
- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Väldigt varierande! Och det mesta är kul. Jag är ju både estet, hästnörd och rätt social. Så det passar mig fint. Det blir en del resor, kul möten etc. Jag gillar att hjälpa folk och djur. Utvecklingen är kul att följa. Att förhindra skador/rehaba är väldigt meningsfullt. Det är mindfulness för mig med hästträningen. Jag känner att jag jobbar för min skull iom eget. För mig passar det utmärkt att lägga tider/schema själv. Det kan vara skönt att inte ha en chef.
- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Ingen chef att lämpa över jobbiga beslut/uppgifter på. Mycket jobb! Och man får lära sig saker och ta reda på själv.
- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Dels en god kunskap om hästens fysiologi, psykologi och om foder och tillskott. Men också vara pedagogisk och kunna förmedla den kunskapen. Kunskap om logistik, reglemente för import, goda sociala förmågor, god svenska och engelska, basic kunskaper i hur man sköter företags bokföring, kunna sköta hemsida. Träningsbiten kräver rutin utöver det ovan. Och feeling!
- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Det är svårt med någon utbildning endast iom att det blir rätt smalt för det här rätt spretiga kombinationen.
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
The sky's the limit! Nej, men det är väl bara att gneta på så kan man avancera rätt rejät inom både foder och träning. Websidor är inget jättefokus och det är verkligen inte vad jag gör bäst. Där ligger jag ju så långt efter de som bara gör sånt och ev har utbildning. Så avancemang där känns ju tveksamt.

Måste fråga. Mellan tummen och pekfingret, vad tjänar man per säck man säljer? Eller är det olika % beroende på foderföretag (primärproduktionen typ)?
 
Jag funderar för fullt på vad jag vill jobba med i framtiden och utbilda mig inom. Så därför är jag nyfiken på:

- Vad jobbar du med?

Logoped, numera på barnhabilitering, tidigare på logopedmottagning och elevhälsa. Har enbart jobbat med barn 0-18 sen jag tog examen 2009.

- Hur kom du in i detta yrke?

Min lillebror gick hos logoped när han var liten och vi fick vara med på besöken vilket var mysigt och det fanns kvar i bakhuvudet när jag valde yrke.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?

Jag jobbar halva tiden med IBT, intensiv beteendeterapeutisk träning för små barn med autism. Handleder i metod och Utvecklar träningsprogram för små barn med autism som jag coachar nätverk att jobba utefter. Resten av tiden jobbar jag med språkutredningar, behandling, konsultation kring alternativ kommunikation, handledning till föräldrar och personal, utbildningar till nätverk. Åker rätt ofta på besök till förskola och skola.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?

Variationen av arbetsuppgifter, teamarbetet och att det är rätt fritt. Kul med långvarig kontakter när det fungerar bra.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?

Teamarbetet 🙄 Att vi har så lite tjänst i teamet, svårt att prioritera behov, att vi har så långvariga kontakter när det inte fungerar.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?

Leg. Logoped. Tidigare erfarenhet av jobb på korttidsboende eller med målgruppen på annat sätt.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?

Leg. Logoped.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Inte jättebra, men jobbet är rätt positiva till vidareutbildning genom högskolekurser och annat. Jag ser också en framtid som chef, teamsamordnare eller annat även om det är en bit bort.
 
- Vad jobbar du med?
BIM/CAD Samordnare

- Hur kom du in i detta yrke?
Genom en praktikplats på trafikförvaltningen och de ville att jag skulle byta från Signalprojektör till samordnare.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Kontrollera och dokumentera kvaliteten på tekniska dokument. Ladd upp dessa på en server, sortera dessa och redovisa i en miljö som beställaren vill ha.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Ordningen och känsla att man gör nytta.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Excel, mycket data tid. kontrollera och kontrollera detaljer mer än man trodde var möjligt. En paranoid nivå på gransaka dokument efter fel. ofta K2 klassade. eller mer.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Teknisk dokumentation i bakgrunden. excel och ftp kunskaper. matte (borlandisk logik).

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Ingengörsexamen hälst inom signal eller el. BIM är mycket bra att ha.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Väldigt bra om du orkar med
 
- Vad jobbar du med?
Biomedicinsk analytiker (BMA) med inriktning mot klinisk fysiologi. Arbetar i huvudsak med att diagnostisera och behandla olika typer av hjärtrytmstörningar.

- Hur kom du in i detta yrke?
Läste på komvux och passade på att läsa in naturämnena, fann detta (till min förvåning) väldigt intressant och hittade efter lite letande en passande universitetsutbildning, biomedicinsk laboratorievetenskap.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Sterilassistera vid olika typer av operationer/undersökningar; i huvudsak pacemakerimplantationer, ablationer och hjärtkateterieringar eller att ha patientansvar under samma ingrepp. Tekniskt ansvarig vid ablationer (hjärtrusningsoperationer)/hjärtkateteriseringar samt en hel del administrativa uppgifter såsom att kalla patienter och beställa material. Uppföljning på mottagning för patienter med pacemaker/implanterad defibrillator (ICD). Tolkning av långtids-EKG.

- Vad tycker du bäst om i dit arbete?
Hjälpa patienter och att det är väldigt tekniskt utmanande.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?

Stressigt och ständig personalbrist. Jag har svårt att vänja mig att det pratas om "produktion" inom vården.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Att vilja jobba med människor samt att ha ett tekniskt intresse. Lämplig universitetsutbildning, på min avdelning jobbar BMA och sjuksköterskor tillsammans med samma arbetsuppgifter.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Kandidatexamen inom biomedicinsk laboratorievetenskap eller sjuksköterska.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Sådär. På min arbetsplats har vissa BMA och sjuksköterskor en "specialistfunktion" vilket innebär att vi tagit över en del arbetsuppgifter som traditionellt har skötts av läkare, löneökningen är dock marginell. Möjligheter till forskning finns (universitetssjukhus). En kollega som är BMA har nyligen blivit professor!
 
- Vad jobbar du med?
Biomedicinsk analytiker (BMA) med inriktning mot klinisk fysiologi. Arbetar i huvudsak med att diagnostisera och behandla olika typer av hjärtrytmstörningar.

- Hur kom du in i detta yrke?
Läste på komvux och passade på att läsa in naturämnena, fann detta (till min förvåning) väldigt intressant och hittade efter lite letande en passande universitetsutbildning, biomedicinsk laboratorievetenskap.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Sterilassistera vid olika typer av operationer/undersökningar; i huvudsak pacemakerimplantationer, ablationer och hjärtkateterieringar eller att ha patientansvar under samma ingrepp. Tekniskt ansvarig vid ablationer (hjärtrusningsoperationer)/hjärtkateteriseringar samt en hel del administrativa uppgifter såsom att kalla patienter och beställa material. Uppföljning på mottagning för patienter med pacemaker/implanterad defibrillator (ICD). Tolkning av långtids-EKG.

- Vad tycker du bäst om i dit arbete?
Hjälpa patienter och att det är väldigt tekniskt utmanande.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Stressigt och ständig personalbrist. Jag har svårt att vänja mig att det pratas om "produktion" inom vården.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Att vilja jobba med människor samt att ha ett tekniskt intresse. Lämplig universitetsutbildning, på min avdelning jobbar BMA och sjuksköterskor tillsammans med samma arbetsuppgifter.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Kandidatexamen inom biomedicinsk laboratorievetenskap eller sjuksköterska.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Sådär. På min arbetsplats har vissa BMA och sjuksköterskor en "specialistfunktion" vilket innebär att vi tagit över en del arbetsuppgifter som traditionellt har skötts av läkare, löneökningen är dock marginell. Möjligheter till forskning finns (universitetssjukhus). En kollega som är BMA har nyligen blivit professor!
Vad intressant. Trodde i min enfald att BMA typ körde olika blodprov bara och tolkade dessa :o. Visste inte att ni arbetade med inne på operation tex :)
 
Vad intressant. Trodde i min enfald att BMA typ körde olika blodprov bara och tolkade dessa :o. Visste inte att ni arbetade med inne på operation tex :)

De flesta brukar tro det :D. Det finns två olika inriktningar, den "vanliga" labmedicin där en kan jobba på exempelvis blodcentralen, mikrobiologen, patologen etc. och så klinisk fysiologi. Vanligtvis jobbar vi "klinfysare" med arbets-EKG, ultraljud på hjärta/kärl, lungfunktionsundersökningar och på nuklearmedicin för att nämna några olika områden. Min inriktning kallas elektrofysiologi och finns bara på ca 10 sjukhus i landet :)
 
Jag administrerar familjens AB och kan oftast plocka ut en bra lön och har massor med tid att tja leka med ponnyerna osv. Men jag avskyr hjärtligt att heja familjen och några till är beroende av samma företag, så jag har snart läst första året på socionomprogrammet. Oklart vad jag gör sen. Velar. Barn eller sjukhus typ. Eller pluggar så länge jag kan.

Just socionomprogrammet är för att man inte behöver bestämma sig för vad man vill arbeta med :D

Har kört buss och jobbat på Ica och 7-11 och ridskola osv.
 
Jag funderar för fullt på vad jag vill jobba med i framtiden och utbilda mig inom. Så därför är jag nyfiken på:
- Vad jobbar du med?
- Hur kom du in i detta yrke?
- Vilka är dina arbetsuppgifter?
- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

Jobbar som hundförare inom bevakningsbranschen.

Kom in på det av en slump. Under en separation hörde en vän av sig och erbjöd mig en bekants jobb och lägenhet. Passade perfekt då jag slapp oroa mig för hundvakt!

Att förebygga brott, kontrollera säkerhet kring olika objekt, upptäcka obehöriga osv osv.

Bäst är mina kollegor, samt att arbeta med ansvar under frihet. Långa betalda ledigheter då vi jobbar natt, samt har betald hundträning som ger lediga pass! Samt att hundarna slipper vara själva. De blir aktiverade under natten och sover gott på dagen.

Nackdel är att det är tufft med 12-timmars nattpass. Kan sakna vanliga arbetsdagar, att uppskatta helg.

Man bör ha kunskap kring träning och brukshundar. Man ska kunna arbeta själv men också i grupp. Vara något tekniskt lagd, uppmärksam på avvikelser, stort säkerhetstänk.

Gymnasiekompetens, arbetslivserfarenhet ifrån exempelvis kundorienterade yrken eller säkerhetsbranschen.

Utvecklingsmöjligheter finns det om man vill sitta på kontor ;)
 
Jag funderar för fullt på vad jag vill jobba med i framtiden och utbilda mig inom. Så därför är jag nyfiken på:
- Vad jobbar du med?
Jobbar som dokumentkoordinator (Document management) på ett stort företag
- Hur kom du in i detta yrke?
Sökte till en konsult firma och min chef tänkte att uppdraget nog skulle passa för mig.
- Vilka är dina arbetsuppgifter? Grunduppgifterna är att för ett antal projekt brukar vara runt 5-6 i taget.
Samla ihop projekt dokumentation d vs fråga efter efter, strukturera dokument paket, kontrollera att dokumenten har rätt revision, status samt är låsta/ approvade. Samt skicka dem samt Transmittlar ( dokument som berättar vad som skickats och när) till företagets kunder. Ibland digitalt, ibland som fysiska pärmar. Storleken på ett fysiskt utskick varierar från att få plats i ett kuvert till att behöva packas på EU-pall.
Förutom det så hjälper jag till med att snygga till dokument åt försäljningsavdelningen, testa i det kommande dokumenthanteringssystemet.
- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Att jag kan styra själv över arbetet, att jag har möjlighet till att lära mig om produkten företaget säljer, att chefen på företaget
- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Noggrannhet, kunskap i Excel, in
- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
[/QUOTE]
 
Vad jobbar du med?
Jag är legitimerad psykolog och doktorand inom klinisk psykologi. Är anställd på en högspecialiserad ätstörningsklinik på heltid men ägnar hälften av min arbetstid till forskarutbildningen.

Hur kom du in i detta yrke?
Man blir ju varken psykolog eller doktorand vara sådär men jag har väl blivit intresserad, fått för mig att jag vill och sen jobbat hårt för att det ska bli verklighet.
Vilka är dina arbetsuppgifter?
Jag gör lite allt möjligt. Behandling, bedömningar, föreläser, ger konsultationer och viss handledning till annan vårdpersonal, arbetar med att utveckla och förbättra vården både på min klinik och i hela länet och såklart forskning och allt som ingår i forskarutbildningen.
Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Att jag ständigt får utvecklas och lära mig nya saker!
Gillar såklart också att jag gör skillnad i människors liv. Det är kämpigt men väldigt givande.
Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Kan inte komma på att det är saker jag direkt ogillar.. Men kan vara frustrerad på stora tröga organisationer (landsting och även universitetet till viss del), och så är det alltid väldigt ledsamt när man inte lyckas hjälpa.
Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Psykologexamen och legitimation är ju en förutsättning för att jobba som just psykolog såklart. Forskarutbildningen har ju också specifika krav för antagning.
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Jag skulle säga att de är goda men ingenting händer gratis sas utan man behöver jobba hårt.
 
- Vad jobbar du med?
Produktutvecklare inom livsmedel
- Hur kom du in i detta yrke?
Gillar mat & lantbruk, gick därmed en relevant utbildning och fann sen detta jobb!
- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Teknisk support inom livsmedelskemi till kunder världen över, tillverka/designa livsmedel i köksskala, hålla utbildningar, utvecklingsarbete
- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Att göra 5 varianter av chokladpudding och få äta dem på arbetstid...
- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Att göra 5 varianter av friterad rödspätta (när du inte gillar det) och tvingas provsmaka dem...
- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Högskoleutbildning med kompetens inom livsmedel. Social kompetens eller god kommunikatör, vältalad engelska. Fantasi.
- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Högskoleutbildning mot livsmedel eller kemi eller liknande
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Chef, avdelningschef, utvecklingschef, gå vidare till andra utmaningar som forskning, kvalitetsarbete, tja, allt som kan göras när det kommer till ätbara saker..
 
Vad jobbar du med?
Jag är utbildad medicinsk sekreterare, men är just nu arbetslös sedan 1 april. Ska dock börja ny anställning nästa månad.
Hur kom du in i detta yrke?
Om jag inte minns helt tokigt fick jag tips om yrket av en vän , tror det var 2012, och tyckte det lät intressant och sökte utbildningen och kom in.
Vilka är dina arbetsuppgifter?
Skriva journaler, skriva och skicka remisser, skriva brev och fax, dokumentbevaka, lista patienter, uppdatera väntelister och mycket mer. Posthantering kan också ingå på vissa ställen. Det är lite beroende på om man jobbar på en vårdcentral eller ett sjukhus, om man har hand om receptionen eller inte, om man har akutsekreterartjänst eller inte osv. Där jag jobbade till april fanns två receptionister så där hade man som sekreterare inte hand om receptionen annat än i nödfall, där jag ska jobba sedan är det så att de tar in vikarie till receptionen så där finns inte ens "nödfall" på kartan, om jag förstått det rätt. Receptionisten har också hand om posthanteringen och scanningen, på andra ställen kan det ingå som en uppgift för sekreteraren.
För min del är det lite anpassat då jag tidigare inte har haft telefonen alls (hade inte ens en egen telefon i mitt rum som alla andra) eller akutsekreterarpassen heller. Inte heller har jag avlöst i receptionen vid behov. Detta på grund av att jag är syn- och hörselskadad så jag har olika hjälpmedel och jag jobbar dessutom bara 4 timmar per dag.
Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Att skriva journaler, remisser och brev. Dokumentbevakning står också högt på listan över det jag tycker bäst om, jag gillar att det blir svar så att man kan se att patienter har fått hjälp och kommer vidare. Jag ogillar skarpt när något bara ligger och väntar och ingen tar tag i det och levererar besked.
Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Stressen som blir om det är för få sekreterare anställda. Visst är det viktigt att få diktaten undanskrivna, men det får inte vara på bekostnad av det svenska språket, inte heller får det vara på bekostnad av de andra uppgifterna man har, då är man en/ett par man kort på arbetsplatsen.
Listning av patienter är en ganska enformig och inte så rolig uppgift i längden. I alla fall när man måste lista eller lista om några tusen patienter...
Vården är dessutom en koloss och den är hemskt seg och långsam, det är frustrerande eftersom jag gillar att saker sker omedelbart utan en massa byråkrati som ska ta evigheter att gå igenom i 3189454867 miljoner vägar innan man har ett beslut eller ett svar av något slag.
Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Det är en fördel att man gillar att skriva. Att kunna använda en dator med en massa program är också bra. Att brinna för det svenska språket borde vara ett krav när man söker in på utbildningen faktiskt!
Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Man utbildar sig på tex Lernia till Hälso- och sjukvårdsadministratör (med andra ord medicinsk sekreterare), en tvåårig utbildning. Det är vad som krävs för yrket i dag. På de flesta ställena.
Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Man kan väl alltid gå vidareutbildningar av olika slag, men jag tror att om man vill höja sin lön och utveckla sitt yrke så är kanske chefsstöd något att satsa på efter några år inom yrket istället. Eller att bli sekreterare på andra ställen.
 
- Vad jobbar du med?
Jag arbetar som account manager, just nu mot läkemedelsbranschen.

- Hur kom du in i detta yrke?
Jag utbildade mig till civilekonom med inriktning marknadsföring och första jobbet efter universitetet låg nära marknadsföring och en industri jag gillar - jag hade dålig koll på yrket innan men trivdes toppen.

- Vilka är dina arbetsuppgifter?
Se till att kunderna är glada och att de och vi tjänar pengar. Arbetar mycket med rapporter, projektledning, skriver mängder med email/meddelanden, sitter i möten och pratar i telefon.

- Vad tycker du bäst om i ditt arbete?
Jag gillar att ge bra service, utveckla affärsrelationer och när mina kunder köper det jag vill sälja till dem.

- Vad tycker du minst om i ditt arbete?
Branschkunskap är viktigt och eftersom jag byter branch hela tiden ses jag gärna som mer junior än vad jag faktiskt är.

- Vilken kompetens och erfarenhet kan vara lämplig för detta yrke?
Vara bra på människor, ha känsla för data och strategi.

- Vilken typ av utbildning/examen kan vara lämplig för detta yrke?
Ofta vill företag anställa någon med utbildning inom företagsekonomi och/eller erfarenhet inom sälj eller den specifika branschen.

- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
Vanligt är att gå vidare inom sälj och affärsutveckling. Eftersom yrkets natur är att skapa bra relationer med inflytelserika människor så kan du absolut göra bra karriär om du är duktig på ditt jobb.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Jag har nu jobbat på förskola i 6 månader och älskar det, och jag vill utbilda mig så att jag kan få fast jobb och inte bara lite timmar...
2
Svar
33
· Visningar
1 458
Skola & Jobb Jag vill börja plugga. Punkt. Och det är det enda beslutet jag har lyckats ta, sen kommer jag inte längre. Jag vet helt enkelt inte...
Svar
4
· Visningar
562
Senast: niardasp
·
Skola & Jobb För tillfället jobbar jag 25% och tycker jobbet är skittråkigt. Jag sitter och tittar på klockan medan jag jobbar och räknar ner tiden...
15 16 17
Svar
333
· Visningar
22 794
Senast: Mabuse
·
Skola & Jobb Jag förstår verkligen inte detta, men jag får inget jobb trots att jag har en 3 1/2 årig universitets utbildning. Jag tog studenten...
6 7 8
Svar
150
· Visningar
21 228

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp