Hundhälsa Ogenomskinligt blå ögon?

Lyan

Trådstartare
Har stött på pudlar med ogenomskinligt blå ögon som sägs kunna se helt prickfritt. Den ena har jag sett live och den andra på blocket (väldigt troligt släkt). Den jag sett live var vit med prickar och döv, ögonen var helt ogenomskinligt blå, som starrögon, men sas ha helt normal syn (detta var nog 2-3år sedan). Har nu sett en valp på blocket på 15veckor, silverfärgad, med likadana ögon som sägs ev. ha grava hörselfel men normal syn, enligt annonsen är det något fel med pigmentet som orsakar hörselfelet och de blåa ögonen. Ska ha gått igenom besiktningen UA

Någon som kan ha en aning om vad detta beror på? Jag tror inte det är inavel inblandat men vet inte. Den jag tror är pappan har enligt ägaren fått 4 kullar innan han fyllt året (finns på internet) så troligen inga hälsotester gjorda (antagande från mig pga den låga åldern)

(Allt detta finns tillgängligt på internet utom bild på den jag sett live, jag hänger inte ut någon utan undrar vad de blåa ögonen kan bero på)
 
I

indiantattoo

Sv: Ogenomskinligt blå ögon?

Min amerikanska bulldog har helt blåa ögon. Inte glosögd. Hon är helt prickfri på synen!
 
Sv: Ogenomskinligt blå ögon?

Vita katter kan vara döva, Mycket vanligare om dom även är blåögda. Därför gör man ett speciellt test på vita katter (raskatter alltså) innan man avlar, ett s.k. BAER-test. Då ser man om hörseln är bra på båda öronen. Dom kan vara döva på ena örat också.
 
Sv: Ogenomskinligt blå ögon?

Merle-genen kanske (minns inte exakt vad den heter nu på riktigt :))?
Det var iaf det första jag kom att tänka på.

Finns säkert någon här som kan detta bättre än mig :D
 

Lyan

Trådstartare
Sv: Ogenomskinligt blå ögon?

Ingen merle är inblandat. Det är inte som vanliga blåa ögon, de är helt ogenomskinliga, på den jag såg live kunde man inte se pupillen, valpen vet jag inte eftersom jag bara sett den på bild. Det ser inte ut som katarakt heller.

Bifogar en bild på en marsvinsunge jag har haft, ögonen ser ut som hans, fast hans ögon beror på en hornhinneskada vilket det inte gör på hundarna.

 

Lyan

Trådstartare
Kom att tänka på denna urgamla tråden. Jag vet nu vad ögonen beror på och jag har till och med själv en drabbad hund numera!

Det blåa beror på hornhinnedystrofi, vilket i dessa fallen är medfött och det påverkar inte synen. Det påverkar dock hörseln och iallafall min hund verkar kunna ha någon lätt utvecklingsstörning, men det kan också bero på att hon är döv, har vuxit upp hos en dement person och aldrig har fått lära sig att leka med människor eller att ta till sig träning. Hon lever lite i sin egen lilla bubbla samtidigt som hon älskar uppmärksamhet och kel och helst hade bott i famnen.

Vi har räknat ut att defekterna beror på en recessiv gen men det är inget känt syndrom, veterinären (ögonspecialist) känner inte till något om det och jag har inte kunnat googla mig till att det existerar i andra linjer än denna så det verkar som att det kan vara en mutation inom denna linjen av hundar. Jag har lyckats googla mig till att det skulle kunna bero på en mutation i samma gener som ger tex waardenburgsyndrom men jag är inte säker eftersom jag inte är en genetiker och mina googlingsskills inte är de bästa.

Det hade varit så intressant att få reda på exakt vad det beror på! Men i och med att det inte är ett spritt problem så tror jag inte att forskarna är så intresserade av det.

Här kommer lite bilder på min hund. Hennes ena öga är mer drabbat än det andra
AD73253B-EE4B-4946-B223-5194786BDA5A.jpeg
 

Lyan

Trådstartare
Här kan man se pupillen i hennes vänstra öga och det syns att det blåa ligger ovanpå pupillen och inte i den som det gör vid katarakt
96C76B92-ACCE-4F08-9DAF-C2BCFB505B45.jpeg
 

Hästfolk

Häst

  • Födda 2015

Hästavel och Grenar

  • Födda 2017 del 2

Allmänt

  • Vad gör vi? Del CXII

Fritid

  • Inredningstråden!

Barn

  • Höstföräldrar 2020

Hund

  • 1 års vaccin

Katt

  • Efter kastrering honkatt

Andra Djur

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Upp