*KL*

här kommer jag!
Samling är en stor, svår och viktig del av arbetet med hästar. Målet för de flesta är att skapa en hållbar häst, som klarar av att bära sig själv. Beroende på hur man väljer att se på samling, så kan man välja olika sätt att uppnå det på. Jag har hittat min väg, som jag tror helt och fullt på, eftersom det tar hänsyn till hur hästen fungerar fysiologiskt. Som många säkert redan vet, är detta sätt AR. Men jag kan inte säga att jag hängivit mig helt åt AR, men jag tar mycket gobitar därifrån och mitt tänk stämmer väl överens med det tänk som är presenterat i AR.
Så. Grundtanken är att samling alltid kommer bakifrån. Om man försöker uppnå samling med tygelns hjälp, kommer det enbart resultera i en falsk samling, där hästen knäcker av någonstans i överlinjen och/eller fuskar med vinklingen av bäckenet och placering av bakben. Samling sker alltså genom att hästen träder in under sin egen tyngdpunkt, och genom vinkling av bäckenet.
Jag rider alltid min häst något böjd och ställd, så att det alltid finns en insida och en utsida att arbeta med. Enda gången jag "rakställer" hästen är på volt, då hästen spårar. Eftersom jag alltid har en utsida och en insida att jobba med, så kan jag påverka samlingen på ett helt annat sätt, än om jag försöker rida en "rakställd" häst på ett rakt spår (anledningen till att jag skriver "rakställd" är för att en häst inte kan gå helt rakt i hela kroppen på ett rakt spår).
Så, hur börjar man? Det första arbetet består av att befästa en lång och låg form hos hästen. En del hästar hamnar här i framvikt, men oftast lyckas de hitta balans efter ett tag. Denna delen av träningen är den mest grundläggande och en väldigt viktig del av arbetet. Det handlar nämligen om att träna och stärka hästens överlinje, och se till så att hästen lär sig hur den ska bära upp den, utan att knäcka av någonstans. Detta arbetet sker till en början från marken (allt nytt lärs in från marken först), där man har större möjlighet att påverka hästen och se om det blir rätt/fel. Det som många gör fel på här, är att låta hästen gå i en felaktig lång/låg form, med huvudet för lågt/ihoppressat eller för högt. Det är viktigt att stå bredvid och lära sig känna och se när det blir rätt. Lägg handen på ryggen och för huvudet neråt/framåt (nosen ska vara framför lodrät vinkel), och känn hur ryggen höjs. Behåll den formen och jobba med "böjd rakt fram", där hästen, precis som det låter, går ställd och böjd på ett rakt spår. Efter det kan du ta in hästen på volten, flytta fram resp. bakdel växelvis, och rakställa på volten (dvs. spåra). Här är det viktigt att du håller rätt position till hästen. Då du vill flytta en del, vänder du din kropp mot den delen. När du vill att hästen ska följa dig på volten (du går på insidan) vänder du din överkropp något innåt.
Nästa steg kan vara att börja aktivera bakdelen genom öppna och sluta. Gå korta sträckor öppna - böjd rakt fram - sluta osv. Här är det viktigt att den långa/låga formen fortfarande fungerar! Sedan kan det vara dags att lära hästen att flytta bakbenen på kommando, inför travarbetet. Ställ hästen i korrekt form längs en vägg/staket. Peta på innerbakben med spöt, och lägg gärna till ett ljud. När hästen lyfter benet, berömmer du. Sedan berömmer du när hästen för bakbenet något framåt, och sätter ner det. Målet är att hästen ska sätta bakbenet snett inunder sig, vid sin egen tyngdpunkt. Detta brukar gå ganska snabbt att lära in, om man hela tiden berömmer framstegen, och inte berömmer om hästen gör sämre än den har presterat innan. Hästen ska stå helt still i denna övning. När det sitter på båda benen, tar du in hästen på en liten volt, där du hela tiden kan gå med och nå hästens bakben. Först i skritt, och sedan i trav. Du vill här att hästen ska börja traven med inner bakben. Ha en lång tygel (alt. repgrimma o rep), behåll hästen i samma långa/låga form, och starta traven genom travkommando från bakbenet. Den här övningen är väldigt rolig, eftersom man snabbt ser esultat. Det syns tydligt hur hästen tar i med hela kroppen, ryggen höjs, och i och med bakbenskommandot placerar hästen innerbak under sin tyngdpunkt, och skapar en slags samling. Hästens hals/huvud lyfts upp lite grand, men den långa överlinjen behålls. Vanligt är att hästen stannar efter några steg, eftersom det blir så jobbigt.
När du tränar det här uppsuttet, så är det viktigt att tänka på att inte störa hästen för mycket. Skänklarna ska användas var för sig, och du påverkar innerbak genom att lägga till inner skänkel då hästens inner fram är i sitt bakersta läge. När jag först lärde mig detta så tänkte jag "herregud, hur ska det gå, jag använder ju båda skänklarna samtidigt hela tiden! Men hon menade att lägger man till båda skänklarna på en gång, så ska hästen ställa sig i en levad! Så det var bara att träna på...
Tyglarna kan vara ganska lösa, och du ska inte ha någon häst alls i handen. De fungerar endast som en ram inom vilken hästen får gå. Halvhalter existerar inte! Ställning och böjning sker genom säte och skänkel, och genom att du vrider överkroppen (och då följer ju tyglarna/händerna med).
De övningar jag har beskrivit här, är de mest grundläggande. När man kommer längre, så börjar man jobba mer med samlingen genom tex öppna/sluta förvänt och diagonalt, galopp arbete, halva steg- piaff osv. Mer om dessa övningar kan ni läsa på
www.ridkonst.nu.
Lycka till allihop, och tänk på att det är ett långsiktigt arbete!
Lycka till! Julia