Ryttarens sits?

  • Ridning
  • Trådstartare Trådstartare Josefine1993
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 2
  • Visningar Visningar 3 672
J

Josefine1993

Hej!

Detta kanske är en onödig fråga men jag skriver och ser!
Det är så att jag tagit upp min ridning igen efter ett uppehåll, och undrar om någon kan förklara för mig, hur man gör vid olika '' sittningar '' Lättsits, tvåpunktssits osv. har inte riktigt förstått det ännu och undrar om någon kunnig kan förklara :)
 
Sv: Ryttarens sits?

Citerar efter lite googling då jag inte orkade skriva allt själv:

Att ha en bra sits är grunden för en god ridning. En bra sits ger ryttaren bättre balans, ryttaren blir mer följsam (stör hästen mindre) och ger förutsättningar för att påverka hästen på rätt sätt.
Det finns tre olika sitsar man pratar om vid vanlig ridning:

35f42b15a604d91f


Lodrät sits
Den lodräta sitsen är grunden för alla ridgrenar. Axel, höft och häl ska bilda en lodrät linje.
(Beroende på vad för häst du rider kan du behöva finjustera armar eller ben lite för att "nå" om med hjälperna vid olika tillfällen, ex. vid skänkelvikningar eller ledande tygeltag, sitsen ska dock alltid vara stabil och centrerad för att inte störa hästen.)

f6f60c581ca561a9


Trepunktssits
Grundsits för hoppning och markarbete med bommar. Ryttaren har fortfarande sätet i sadeln men lutar sig framåt. Axel, knä och tå bildar en lodrät linje.

62d32c3a6b5878a6


Tvåpunktssits
Ryttaren står upp i sadeln. Denna sits används för att inte belasta hästens rygg som till exempel vid galopparbete, klättring i backar och hoppning. Kallades förr för fältsits. Utgår från två punkter: att höft och häl ska vara i samma linje. Vid tvåpunktssits är det mycket viktigt att ryttaren står i egen balans (att hålla i manen är helt OK) och inte drar hästen i munnen.
(Det är antagligen denna sits som du tänker på då du menar "lätt sits", då du lämnar hästens rygg fri att röra sig. Mycket vanlig vid ridskola för all markarbete och hoppning, ett tips är dock att växla mellan de olika sitsarna beroende på vilket arbete som utförs, men att självklart också lyssna på din ridlärare :) ).


Förutom detta finns det felaktiga sitsar:

04939a77b8ee2570_73386647.jpg

"stolsitis" Underskänkeln för långt fram och ryttaren kommer i bakvikt vilket stör hästens ryggverksamhet. Med stolsits som grundsits är det omöjligt för ryttaren att kunna arbeta hästen på rätt sätt och följa med i språnget vid hoppning.

bcb9a423c29f0d3b_73387004.jpg

”Räddningssits”: Ryttaren lutar sig framåt och drar tyglarna i magen = dubbla budskap – framåt med kroppen och bak med handen.
När ryttaren kniper med knäet och drar bak skänkeln förloras kontrollen. Vid nedsittning i trav blir det väldigt skumpigt med denna sits då ryttarens fjädring i ryggen går helt förlorad.



Hoppas guiden var till hjälp! :)
 
Sv: Ryttarens sits?

Ja tack så jätte mycket för hjälpen! :)
 

Liknande trådar

Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med... 2
Svar
22
· Visningar
2 464
Senast: Kajsalisa
·
Ridning Hej! Jag köpte en häst i november. Hon stegrade över första gången jag satt upp, kollade hos veterinär och sadel som var ok. Vi...
Svar
19
· Visningar
2 123
Ridning Hej hallå. Lite pinsamt men måste ändå fråga, har någon några bra grundläggande övningar för att hoppningen ska gå bättre? Jag har...
Svar
3
· Visningar
708
Kropp & Själ Jag känner mig lite dum men jag har inte riktigt koll på begreppen och undrar om bukeoraklet kan hjälpa mig? Som jag har förstått det är...
Svar
1
· Visningar
265
Senast: Luff
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp