Fast där tycker jag det var rätt dåligt skrivet faktiskt.
Många hästar har en lätt form av shievering och fungerar helt utmärkt. Min gamla häst har det och det enda man märker av det på honom är att han lyfter bakhovarna fort och högt och att han har problem hålla dom uppe högt ett längre tag. Det gör att det är vissa problem vid skoning tex. Men om hovslagaren håller benet lågt är det inga problem alls.
Shievering hästar ska hållas varma så tjocka täcken på när det är kallt underlättar, likaså värmebehandling före skoning. Det underlättar också om han rids lite lätt före så musklerna är varma och mjuka.
Saxat från fråga veterinären på
www.agria.se
Shivering är ett tillstånd som yttrar sig som skakningar i muskulaturen i bakbenen och svansen. Orsaken är okänd. Det drabbar framförallt stora, lite tyngre hästar. Symptomen förvärras ofta då hästen tvingas backa, gå i snäva cirklar eller då ena bakbenet lyfts.
Det finns ingen behandling. Många hästar fungerar bra trots sitt problem.
samt:
Shivering är ett tillstånd som yttrar sig som ofrivilligt överdrivna böjningar av bakbenen samt skakningar i muskulaturen i bakbenen och svansen. Det drabbar framförallt stora, lite tyngre hästar. Symptomen förvärras ofta då hästen tvingas backa, gå i snäva cirklar eller då ena bakbenet lyfts. Tillståndet förvärras ofta med tiden.
Orsaken är okänd. Det finns teorier om att tidigare infektioner som hästen haft, till exempel influensa eller kvarka skulle kunna vara orsaken. En annan teori går ut på att det beror på en muskelsjukdom.
En del hästar har svarat bra på en foderstat med mycket fett och lite kolhydrater. Det har framförallt fungerat bra i början av sjukdomsförloppet. I övrigt finns det ingen behandling.
Jag har inte hittat någon studie som visar om det är ärftligt eller inte, men det går inte att utesluta det. Generellt tycker jag man bör avstå från att avla på individer med den här typen av problem.