Sv: Stallbelysning, IP44 klassad?
Nima maskinteknik har en del el-grejjer till ganska ok priser.
I Nimas katalog står det dessutom på alla kabel m.m. om den är godkännd för jordbrukets driftsbyggnader.
Sen finns det rena el-säljare som Malmbergs och Solar, i varje fall hos Malmbergs ska du ha kundnunmmer för att få komma in och handla.
Ahlsells butiker säljer ju också men dom säljer inte till privatpersoner så då måste man ha ett företag som har kundavtal med dom.
För att kabeln ska vara "råttsäkert" lagd så ska den vara dragen på
undersidan av bjälkar, det ska vara ½ meter eller mer mellan kabeln och golv eller reglar m.m som kan fungera för råttor att stå på och den får inte dras inuti väggar eller golv/tak - inte ens vid genomförning. Mao så ska det inte finnas en chans för en råtta att klättra upp på reglar, bjälklag eller dylikt och genom att hoppa eller stå på bakbenen komma åt att bita i kabeln.
Om inte detta uppfylls (som tex då man går upp till nästa våningsplan tex) så ska kabeln skyddas med stålrör/ränna som då ska vara rostskyddat (eg galvat eller rostfritt). Även sånt finns att handla hos tex Nima.
Alternativ kan man då istället för EKLK eller EKKJ välja EKPK-kabel som är skyddad genom att kabeln invändigt är klädd med stålband som ligger lindat runt själva ledarna, då räknas kabeln i sig som "råttskyddad".
Observera att det endast är metallmantlad kabel som tex EKKJ, EKPK, EKLK m.fl. som är godkänd för att använda i stallet. Vanlig "kulo-ledning" typ EKK och EKK-light är
inte godkänd. Dold dragning med FK eller RK kabel är tokfel och är inte ens att överväga.
Den extra ledaren i EKLK kabel m.fl. ska anslutas till skyddsjorden och fungerar i praktiken som en extra jordledare (ojordat finns inte på världskartan i stallbyggnader), att elcentralen är utrustad med
jordfelsbrytare är också ett krav.
Enda sättet att avgöra om det är glimtändare eller inte är genom att öppna armaturen och titta efter, man kan sätta in HF-don i vilken "låda" som helst så armaturen kan vara ombyggd och utrustad med HF-don.
HF-donet är för det mesta en liten låda med 2 sladdar som går in och 4 sladdar som går ut till lysröret - 8 sladdar om det är en armatur med 2 lysrör och ett HF-don.
Med ett komplett HF-don så finns det inga glimtändare (finns undantag men förenklat sett så är det så).
Finns det glimtändare så byts dessa ut mot tändare av säkerhetstyp, en sån tändare kostar 5-10 ggr mer i inköp men håller i gengäld mycket längre så att man inte måste byta den samtidigt som man byter lysrör vilket är standard med vanliga tändare.
HF-don är däremot svinaktigt dyra att köpa lösa, dom kan kosta uppemot 500-1000 kronor per armatur

... och det enda som skiljer ett lysrör med HF-tändning jämfört med säkerhetsglimtändare är att röret med glimtändare kan blinka till några gånger innan det tänds - personligen tycker jag inte att
det är värt flera hundra per lysrör

.
Idag har det börjat att dyka upp lysrör som är en radda med LED på en skena, de är fortfarande ovanliga men kan vara värda att hålla utkik efter.
Dessa funkar dock inte tillsammans med HF-don så då måste HF-donen skrotas.
Det börjar ju även att dyka upp LED som kan skruvas in i vanlig glödlampshållare, glödlampsarmaturer i porslin med kupa av glas kan med gummtätning i sockeln komma upp i högre än IP 54 - finns hos tex Nima.