Det stämmer att Sverige har strängare djurskyddslagar, medan Danmark följer EUs nivå

. De tre största problemen ser danskarna som varande: döda smågrisar, kastrering utan bedövning och svanskupering. Man ser lite med skräck på Sverige, som har varit tvungna att i princip avveckla sin produktion och som inte kan täcka sitt eget lands behov av svinkött. Fokuset på välfärd är enormt, motsatt vad man kan tro. Svinens väl och ve är enormt trendigt just nu och TV svämmar över av grisdebatter.
Det man ska tänka på är att svin är en av de viktigaste exportvarorna danskarna har. Det är en
industri med
fabriker som tillverkar
varor. Vad man tycker om att se djur som produkter kan ju skilja mellan personer, men det är så det ser ut. Vi talar om 30 milljarder danska kronor om året i exportindtäkter plus fast arbete till 40.000 danskar. Det är alltså en stor del av ekonomin för ett så litet land och inget man omstrukturerar på en kaffekvart

.
Att fläskkött från Danmark är billigt är heller inte
uteslutande en fråga om djurvälfärd, det är viktigt att komma ihåg! Det handlar om effektivitetisering av en industri. Danskar är också bra på avel och foderutnyttjande till exempel. Det bidrar också till konkurrerbara priser.