Tandproblem!!

Majskolven

Trådstartare
Idag gjorde vi tandkoll på mitt 24-åriga fullblodssto, och nu sitter jag med klump i magen. Hon har sedan 19-årsåldern haft glesbett med foderinpackningar som följd, men bortsett från det aldrig under sitt liv haft problem med tänderna. Ett jämnt fint bett som slits jämnt och hon har aldrig haft problem med hakar eller liknande. Jag har under de senaste åren hållit efter munhygienen med att regelbundet spola ur munhålan, samt anpassat fodret utifrån vad jag har märkt ger henne minst besvär.

Nu vid jul tyckte jag att det började låta annorlunda när hon tuggade och hon har spottat ut bussar. Och idag fick jag veta varför: en kindtand, P4 har kommit ur läge och lutar nu rejält utåt kinden. Den sitter dock helt fast och går ej att rucka. Det är kring denna P4 som hennes glesbett har varit som störst, i dagsläget får man in nästan en finger både framför och bakom tanden. Kindens slemhinna har förstås tagit stryk av skavandet som tanden gjort, och där är vävnaden nu förtjockad, nästan ärrliknande. Motsvarande tand i överkäken har blivit lite urgröpt (vågbett) pga den onormala belastningen.

Veterinären som gjorde kollen idag vågade inte själv föreslå någon drastisk åtgärd utan ville konsultera en kollega som gått TL:s utbildning.

Hjälp mig tänka kring detta nu, jag har i närområdet två tandkompetenta veterinärer, en på ett större djursjukhus och en som driver en egen tandvårdsklinik. Båda är utbildade av TL. Jag kommer att kontakta båda för att höra deras åsikter, och det är ju ett konstruktivt första steg. Men nu ikväll känns detta med tanden så ledsamt och jag är så rädd att det ska bli fel, med tandutdragningar, sövningar infektioner och matvägran som följd.

Hästen är i gott hull, pigg och glad och äter med god aptit, men silaget äts långsammare och jag får komplettera med uppblött lusern för att säkra tillräckligt grovfoderintag. Hon är besvärad av tanden men inte så hon slutat äta. Om vet rekommenderar att ta bort tanden, vågar man då söva en så gammal häst? Vågar man göra något överhuvud taget utan att det blir starten på en massa matvägrarproblem och infektioner? Hästen tål dessutom varken penicillin eller sulfa, vilket komplicerar bilden ytterligare. Fy, vad tankarna snurrar i mitt huvud nu. Hur 17 kan tanden flytta på sig sådär? För några år sedan sa en annan vet på en annan klinik i ett annat län, att det såg ut som om hästen hade en gammal utläkt fraktur just kring P4 (om jag minns rätt). Jag minns att jag blev förvånad, för jag har aldrig märkt något som skulle tyda på något så våldsamt trauma. Och hästen har alltid varit ett matvrak. Nu på senare tid har jag lärt mig att frakturer på tänder och käkar faktiskt kan passera helt obemärkt, så visst, det kan alltså säkerligen ha hänt något för en tio femton år sedan utan att jag märkt det.

Det blir fortsatt daglig sköljning och numera borstar jag också tänderna på henne, tur att hon är snäll. Samt corsodylsköljning för att minska och motverka infektion i slemhinna och tandkött. Men sen... är det någon som har erfarenhet av något liknande eller har något tips, råd eller bara pepp att ge, så blir jag glad. För just nu känns det ängsligt.
 
Sv: Tandproblem!!

Jag skulle absolut inte ge en häst med tandproblem lucernhack.
Dom grova stråna sätter sig som tandpetare i tandfickorna.
Sockerfri lucernpellets och sockerfri betfor är bättre.
 
Sv: Tandproblem!!

Jag har en ponny med foderpackningar som vi tar bort med jämna mellanrum, hon får också hackad lucern utan mellas. Då får vi tänka om, vilket märke på lucernpellets utan melass ger du?
 
Sv: Tandproblem!!

Kvarnbyfoders Vitafor Lucern menar du troligen!

Det står ingenstans att TS ger lucernhack, det står bara uppblött lucern så det är troligast pellets!
 
Sv: Tandproblem!!

Lutar hela tanden eller är den snedsliten?

kontakta dina kontakter fort o hoppas att den går att slipa till.

varför har den glesbett o vad menar du egentligen med det?

Frakturer kan de få om bettet inte är jämnt. Oftast är de ytliga som sedan nöts bort.

Låter lite för bra att hästen aldrig har haft hakar eller varit vass.

Jag fick nyligen höra att mina hästar inte hade några problem- fastän den ena blödde i båda kinderna o den andra båda på tunga o kind o hade tuggsvårigheter.
Sedan gjorde man en himla massa fynd.



lycka till.
 
Senast ändrad:
Sv: Tandproblem!!

Hästen får spannex melassfria lusernpellets uppblött till gröt. Den har mkt bra värden till mitt grovfoder och jag har dessutom åf nära stallet.

axel: Det är hela tanden som lutar, den är inte snedsliten. Glesbett säger man när hästen på ålderns höst får allt större mellanrum mellan tänderna, pga att "slutet på tanden" börjar komma upp och denna del på tanden är smalare. Ja, jag eller rättare sagt hästen, har haft tur när det gäller frånvaron av hakar och slemhinnesår tidigare i livet. Men vi har förstås fått vår beskärda del av skadehistorik genom åren, fast på andra ställen på kroppen.

Jag pratade idag med tandspecialisten här på djursjukhuset och fick en tid nästa vecka. Denna veterinär sade att om tanden måste tas bort, så borde detta gå väldigt lätt på en såpass gammal häst eftersom roten är så ytlig nu. Ingreppet borde kunna göras på stående, sederad och lokalbedövad häst. Detta lugnade mig mycket.

Tack alla som svarar i tråden! Ni som har erfarenhet av att dra ut tänder på hästen, skriv gärna och berätt om hur det gick för er.
 
Sv: Tandproblem!! *uppdatering*

Idag var vi på djursjukhuset och fick åtgärdat munnen. Den sneda premolaren satt löst och togs bort, liksom tanden bredvid. Även en tand i andra underkäken var lös och togs bort. Utfördes på stående sederad häst och det hela gick problemfritt. Rötterna på en så gammal häst sitter ju inte så djupt.

Trots att hästen nu hade tre stora sår i munnen åt hon med glad aptit när hon kom hem. Höet mumsades i en takt som jag inte sett på länge. Så hon var nog tacksam för att det kändes bättre i munnen nu. Vet trodde att problemen med foderfickor till mycket stor del var undanröjt nu, då det var kring de nu utdragna tänderna som fickorna var.

Tyvärr fann vet ett blåsljud på hjärtat vid rutinlyssningen inför sederingen. Åldersförändringar på hjärtat är vanliga på så gamla hästar, sades det. Hästen är pigg och glad och galopperar utan flås, vilket såklart känns bra i dagsläget. Men det blir regelbundna kontroller på kliniken i fortsättningen, så att man kan kan sätta in hjälp när det behövs.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan ...flytta till ett annat stall! Måste få beklaga mig lite och höra hur det ser ut i resten av landet. I somras flyttade jag till en...
Svar
14
· Visningar
3 180
Senast: Totola
·
Hästvård Inköpt i nov -07. Fd galoppör, löpt flitigt i många år (sprungit in en halv miljon). Ingen skadehistorik jag känner till, förutom fula...
2
Svar
23
· Visningar
4 490
Hästvård Tar det dåliga först. Igår var Kele in på klinik för vad jag trodde och hoppades skulle bli Dagen F som i Friskförklaring. Damen har...
Svar
9
· Visningar
1 299
Senast: Spirax
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp