Det blir bättre imon när ni har appen!@kökshäxan vi får bakläxa! Eller nått
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det blir bättre imon när ni har appen!@kökshäxan vi får bakläxa! Eller nått
OBS imon är mitt hatord, ville bara se om någon skulle reagera.![]()
Håller med, det ska vara i morrn.OBS imon är mitt hatord, ville bara se om någon skulle reagera.![]()
Varför lära in fel från början? Det är inte lättare att lära om än att lära rätt. Efter att ha läst ett antal personliga brev vi fick in (sommarjobb) så inser jag att det är ytterst få av de yngre som kan svenska i skrift, håller ordning på meningsuppbyggnad och syftningar.
På ridskolan får 7-åringarna lära sig att hålla tygeln rätt och rida lätt på rätt sittben. Det finns ju ingen anledning att lära sig något som är fel.
Har tyvärr inte boken kvar då sonen går i trean nu och boken var skolans.
Eller nått, ja. Det vardagliga "nåt" lever i ett gränsland till accepterat skrivspråk och båda stavningarna används på internet så det är ganska mycket upp till var och en att avgöra själv tycker jag. Jag ser det nog så här: "något" är den korrekta formen, "nåt" är vardagligt och halvt talspråk och "nått" är ännu mera talspråk.@kökshäxan vi får bakläxa! Eller nått
Det är inte ett ord, det är bara slapphet!
Håller med, det ska vara i morrn.
Inte för att vara anal men nåt är korrekt och nått är inkorrekt. Det är inte så mycket att diskutera tycker jag?Det vardagliga "nåt" lever i ett gränsland till accepterat skrivspråk och båda stavningarna används på internet så det är ganska mycket upp till var och en att avgöra själv tycker jag
Jag håller med! Textexemplet var förmodligen anpassat efter hur barn pratar. Och då blir det ju ofta Britta och Anna följde med. Och Pelle.Det är inte så känsligt och ”lärs inte in fel” i åldern det avser.
Det grundläggande problemet är att barn inte ”utbildas” hemma i alla familjer att läsa, lära sig uppskatta läsning, sagor osv .
Jag blir förvånad att du anser att en bok för ett litet barn i årskurs ett skulle behöva ha exakt grammatik för annars lär sig barnet fel.
Vanligtvis är de första böckerna bestående av korta meningar och inga kommatecken osv . Det behövs inte då poängen inte är grammatik utan att barnet ska lära sig läsa .
Nej precis. Sedan kan man ju välja att inte vara korrekt i alla lägen, men att hävda att det är upp till var och en vad som är rätt stämmer helt enkelt inte.Inte för att vara anal men nåt är korrekt och nått är inkorrekt. Det är inte så mycket att diskutera tycker jag?
Ungefär som att "dom" också är korrekt för att det är med i SAOL? SAOL strävar visserligen efter att vara stavningsnormerande men vardagliga former är ofta i ett gränsland som jag skrev och eftersom båda stavningarna används tycker jag att inte att det är självklart att "nått" är inkorrekt.Inte för att vara anal men nåt är korrekt och nått är inkorrekt. Det är inte så mycket att diskutera tycker jag?
Ungefär som att "dom" också är korrekt för att det är med i SAOL? SAOL strävar visserligen efter att vara stavningsnormerande men vardagliga former är ofta i ett gränsland som jag skrev och eftersom båda stavningarna används tycker jag att inte att det är självklart att "nått" är inkorrekt.
Men alltså det finns folk som skriver ”urs” istället för ”usch”. Det betyder inte att det är korrekt.Ungefär som att "dom" också är korrekt för att det är med i SAOL? SAOL strävar visserligen efter att vara stavningsnormerande men vardagliga former är ofta i ett gränsland som jag skrev och eftersom båda stavningarna används tycker jag att inte att det är självklart att "nått" är inkorrekt.
När det gäller språket är det faktiskt det. Lite mindre när det gäller stavning än för andra delar av språket kanske men fortfarande är det de som använder språket som avgör vad som är rätt eller fel. Inte enstaka eller ett mindre antal som gör fel men om något blir tillräckligt vanligt förekommande blir det i sig själv normbildande, även när det gäller rättstavning.Att något används är väl knappast ett mått på att detta något är korrekt. Det finns ju oräkneligt antal exempel på saker som många skribenter inte kan skriva korrekt.
Ta mitt exempel "dom" istället. Tycker du det är korrekt? Jag tycker det fel, men tydligen är det tillräckligt frekvent använt för att tas med i SAOL. Eller "nåra" istället för några för att ta ett annat exempel.Men alltså det finns folk som skriver ”urs” istället för ”usch”. Det betyder inte att det är korrekt.
Men jag tycker ingenting, SAOL säger hur ord stavas och så har jag liksom inga synpunkter på det.Ta mitt exempel "dom" istället. Tycker du det är korrekt? Jag tycker det fel, men tydligen är det tillräckligt frekvent använt för att tas med i SAOL. Eller "nåra" istället för några för att ta ett annat exempel.
Rubrik från Expressen idag
"Tidningen metro ska ha mindre personal."
Jag tycker ordet mindre verkar vara ett populärt ord... som används i alla möjliga sammanhang.
Ja det var det jag tänkte. De kanske har ett litet kontor? Ska införa arbetskläder som bara fanns i liten storlek?Sparka alla över 1.60.
Du får nog bestämma dig. Antingen kan du använda SAOL eller så kan du fortsätta hävda att ”nått” är korrekt.Ungefär som att "dom" också är korrekt för att det är med i SAOL? SAOL strävar visserligen efter att vara stavningsnormerande men vardagliga former är ofta i ett gränsland som jag skrev och eftersom båda stavningarna används tycker jag att inte att det är självklart att "nått" är inkorrekt.