Bukefalos 28 år!

Vad veganer äter.

GardenAngel

Trådstartare
Fellow bukeveganer, och ni som kanske bara gillar veganskt, vad äter ni om dagarna egentligen? Känner att jag behöver lite inspiration från "riktiga" människor. Tycker det är dötrist att läsa matbloggar och dylikt.
Hur ser era veganska dagar ut? :) Vad är vardagsmaten liksom?

Jag är så nybliven vegan att jag inte ens är värd att kalla mig det. ;) Men idag har det bara blivit en rågkaka med jordnötssmör och lite aprikoskräm med soyamjölk. Är inne i en period då jag inte äter. (vet att jag gjorde en tråd om snabbmat sist jag hade en sån period :P )
Gjort storkok på quornfärssås md divrse gotte i, så dt blir dt väl till middag sent ikväll. För fjärde dagen i rad..

Och! Vad äter ni för gotte? Har nämligen insett att anledingen till att veganer i regel är så smala måste vara för att man knappt kan äta något godis eller snask. :( Turkisk peppar hållr jag mig till så länge!
 
mm tyvärr får man lägga quorn på hyllan när man blir vegan. Det finns andra färssorter som är veganska.
Tips på liknande produkter är allt från Astrid och Aporna. Deras göttbullar till exempel tycker jag om :)
 
Och! Vad äter ni för gotte? Har nämligen insett att anledingen till att veganer i regel är så smala måste vara för att man knappt kan äta något godis eller snask. :( Turkisk peppar hållr jag mig till så länge!
Jag äter veganskt på heltid och har definitivt inga problem att hålla hullet. Jag tror att de där smala veganerna är sådana som är veganer för att de inte är intresserade av mat, själv är jag vegan för att jag gillar både mat och djur. :D

Jag äter mycket chips (finns en hel del veganska sorter). Dipp gör jag på sojayoghurt. En del lösgodis är veganskt, köp från något märke där de har innehållsförteckning på varje enskild sort. Salta sillar är t ex veganska (min favorit). Jag gillar att baka också. Vetebröd, sockerkaka, småkakor... i princip allt går att göra i vegansk variant med hjälp av mjölkfritt margarin och äggersättning. Igår frossade jag t ex på kladdkaka med 80-procentig choklad i och mandelgrädde till (bara mixa skalade mandlar med vatten).

Middagsmat är väl det som är roligast och enklast. Sedan måste man kanske klura lite på vad man ska ha hemma till de tillfällen man öppnar kylen och glor in med mullrande mage. Under en omställningsperiod alltså. Jag äter (lite väl) mycket mackor. Tahini, jordnötssmör eller hemmagjord bönröra (t ex hummus) + någon grönsak på. Annars gillar jag att dricka frukt i form av smoothies (färsk frukt + juice).
 
Fellow bukeveganer, och ni som kanske bara gillar veganskt, vad äter ni om dagarna egentligen? Känner att jag behöver lite inspiration från "riktiga" människor. Tycker det är dötrist att läsa matbloggar och dylikt.
Hur ser era veganska dagar ut? :) Vad är vardagsmaten liksom?

Jag är så nybliven vegan att jag inte ens är värd att kalla mig det. ;) Men idag har det bara blivit en rågkaka med jordnötssmör och lite aprikoskräm med soyamjölk. Är inne i en period då jag inte äter. (vet att jag gjorde en tråd om snabbmat sist jag hade en sån period :P )
Gjort storkok på quornfärssås md divrse gotte i, så dt blir dt väl till middag sent ikväll. För fjärde dagen i rad..

Och! Vad äter ni för gotte? Har nämligen insett att anledingen till att veganer i regel är så smala måste vara för att man knappt kan äta något godis eller snask. :( Turkisk peppar hållr jag mig till så länge!

Jag äter veganskt sedan två år och är inte speciellt smal:) Det går ju att äta chips och delicatobollar och en massa annat! Vanligtvis äter jag bulgur, mathavre eller ris tillsammans med falafel eller kikärtor, linser eller bönor och så ngn slags växtgrädde/mjölk och blandar med kryddor, krossade tomater och en massa frysta grönsaker av olika slag. Jag är lat, och hatar att laga mat så vegan är inte optimalt för mig...
Annars har jag en jättegod färspaj som är enkel, PM:a om du vill ha receptet.
Annnan klassiker är färdig pizzadeg och Astrid och Apornas cheezlyost blandad med Jeezlyost och en massa grönsaker på.
 
Oooh nooo! Menar ni att min färs inte är guilt free?! :cry: Fast jag har för mig att jag läste på förpackningen och inte hittade något animaliskt.. Det kanske inte var quorn? Fast jag tror det. Jaja. Är för fattig för att inte äta upp den.. Får låtsas att det var ekologiska ägg från höns som bor ute på en liten fin gård någonstans.. :(

Ni skulle sett min förtjusning när jag upptäckte att CG i stan har en halv frys med veganskt! Bla från Astrid och Aporna. Hurra! Är uppväxt på viltkött och mjölk i princip. Åt väl en böna för första gången när jag var typ 18.. Så håller på att lära mig att äta "sånt där nyttigt". Bönor går bra, kikärtor går sämre än så länge. Men skam den som ger sig!

Grillchips och jordnötsringar har jag hittat än så länge som är veganskt! "Kan innehålla spår av mjölk" känns som något jag struntar i faktiskt.. Än så länge iaf.
 
@zarmino Du får jättegärna skicka mig receptet eller lägga upp det i tråden, kanske någon mer som vill ha det! :) Jag gjorde en fantastisk pizza förra veckan med Jeelzy (jag älskar CG) och oliver och pesto och annat smarrigt! Gjorde dock egen botten och tomatsås.
 
@Trani Nej precis. Tror det är om man använder det på fabriken där produkten görs. Så jag stuntar i det.
Är salta sillar samma sak som lakritsfiskar?! :bump:
 
@Trani Nej precis. Tror det är om man använder det på fabriken där produkten görs. Så jag stuntar i det.
Är salta sillar samma sak som lakritsfiskar?! :bump:

Såna här:
salt-sill.jpg

Har för mig att gott och blandat salt är veganskt också (apropå saltlakrits).
 
Phu lättnaden. Min färs är vegansk. Färsen var från Hälsans kök och kan innehålla spår av ägg. Hade för mig att ag läste på baksidan! Ser däremot att det inte är quornfärs utan sojafärs. Så, my mistake. :)
 
Just nu äter jag en couscoussallad som jag gjorde igår, med bönor, oliver, lite nötter, spenat, ruccola och lök. Till det hade jag hummus, men den är slut så nu har jag ärtpesto till. Passar inte riktigt lika bra men gott ändå,

Till frukost år jag knäckemackor med margarin, hummus, smörgåsgurka, ruccola och avokado. Alltså inte allt på en och samma macka utan lite olika variationer på varje macka. Åt kanske 5.
 
Nu äter jag inte veganskt men för allvarligt fikasug så brukar frysta kanelbullar vara veganska :D

Om du har instagram kanske det går att följa någon vegan? Så det bara dyker upp i flödet utan att du behöver läsa en massa bloggar tänkte jag. #whatveganseat verkar vara en välanvänd tagg på facebook också.
 
@zarmino Du får jättegärna skicka mig receptet eller lägga upp det i tråden, kanske någon mer som vill ha det! :) Jag gjorde en fantastisk pizza förra veckan med Jeelzy (jag älskar CG) och oliver och pesto och annat smarrigt! Gjorde dock egen botten och tomatsås.
En god vegansk variant på köttfärspaj som räcker till fyra personer.
Vegansk köttfärspaj
Deg:
125 g kallt margarin
5 dl vetemjöl
1/2-1 dl vatten
Fyllning:
2 små gula lökar
olja
300 g färdig sojafärs (Icas egna eller någon annan variant)
1 förp krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
kryddor t ex oregano, basilika, mejram, salt, svartpeppar
(havregrädde)
1. Häll mjölet i en stor skål. Tillsätt mjölet i tärningar och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt vatten tills degen blir smidig.
2. Krama degen slät på mjölad yta. Dela degen i två delar. Kavla ut ena degbiten till en rund botten med 25 cm diameter. Lägg den i en pajform och ställ in i kylen.
3. Kavla ut andra degbiten till en rund botten med 25 cm i diameter. Skär i remsor. Fläta ihop remsorna ovanpå ett bakplåtspapper. Täck med gladpack och ställ in i kylen.
4. Stek lök och olja lätt. Tillsätt sojafärs och stek ett par minuter till. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker och övriga kryddor. Koka såsen i 20 min. Sätt nu ugnen på 175°.
5. Förgrädda pajskalet i 10 min. Fyll sedan med färssåsen. Täck slutligen med deggallret. Pensla ev havregrädde på gallret.
6. Gräddas i mitten av ugnen i 30-35 minuter.

För fler matpajer så är den här bloggen en guldgruva: http://vegankocken.wordpress.com/
 
Tutti frutti passion och Gott och blandat (båda innehåller färgämne från löss dock) tycker jag båda är väldigt goda om man är sugen på gelégodis. Guldnougat tror jag bara innehåller spår av mjölk och påminner mycket om mjölkchoklad.
När det gäller fika brukar till exempel olika typer av Singoallakex, kanelbullar (både frysta och typ Pågens) vara veganska. Och delicatobollar förstås!

Den här listan är väl inte heltäckande men bra om du vill orientera dig lite bland veganska produkter: http://www.vegokoll.se/vegolistan

Och inte för att krångla till det för dig men vill du inte köpa produkter som tillverkats på illegala israeliska bosättningar bör du undvika Hälsans kök. Anamma är ett märke med en mängd veganska sojaprodukter, bl.a färs, som är svensktillverkade.
 
Öppnade tråden av nyfikenhet, jag är själv inte vegan eller har planer på att bli det men nästan allt "godis" jag äter är veganskt.
Grönsaker med dipp, oftast gurka och paprika men även morötter, sallad (de inre stela bladen från tex romansallad), blomkål, rödkål osv.
Frukt och bär, ibland som fruktsallad med kvarg. Exotiska frukter är oftast inte särskilt mycket dyrare än vanligt godis men imo betydligt godare och frysta bär blir nästan som isglass.
Jag är ingen höjdare på att få i mig frukt och grönsaker under dagen men att ställa fram en tallrik jag kan gå och plocka från under kvällen gör att jag får i mig det mesta jag behöver ändå.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Optimala foderrutiner?
  • Försäkring

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp