Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tabbe och tabbe.Pratade med kommunen idag. Hon hade aldrig hört talas om sådana knasiga värden... Dessutom tyckte hon INTE att det lät normalt att det står vatten så högt upp i en borrad brunn. Men jag antar att det efter 6 år inte är lönt att gå och klaga till firman som borrade (tänkte om det fanns någon sorts garanti på material eller dylikt), för det verkar ju som om det är mycket möjligt att de har gjort någon tabbe??
Haha det beror på vilket humör hon var påHårrelaterat eller otherwise?
Sorry, kunde inte låta bli...
De borrade brunnen eftersom de inte tyckte att den gav nog med vatten. Men då är ju frågan vad de använde allt vattnet till? Ett äldre par brukar väl inte använda jättemycket vatten? Men de verkade väldigt trädgårdsintresserade, och antagligen vattnade de kanske utan att tänka på att spara. Det står ju ca 400 liter vatten i den, som rinner till igen på 24 timmar. Men, vi får vänta 1-2 veckor nu och sedan ta ett nytt vattenprov på den grävda brunnen. Då vet vi om den går att använda. Det är INGEN som tror på den borrade brunnen alls - inte med de förfärliga järnhalterna. Enligt rörfirman blir det både dyrt och väldigt meckigt att underhålla ett filter som ska filtrera på den nivån...Tabbe och tabbe.
Det kan ju hända att det "hänt något" och att något helt enkelt pajat. Saker tenderar ju att gå sönder. Sådan borde logiskt sätt kunna hända med saker monterade i marken också.
Skönt att det verkar gå vägen med den grävda brunnen. Som sagt - andrum i att få den borrade analyserad, och kanske fixad. Dvs det behöver inte hända i år ens.
Fanns det ingen i grannskapet som umgicks med tidigare ägare och som kan berätta om varför man borrade brunn? Räckte inte den grävda eller vad var det som felades? Med sådan kunskap är ni bättre förberedda.
Ja olika människor resonerar olika.De borrade brunnen eftersom de inte tyckte att den gav nog med vatten. Men då är ju frågan vad de använde allt vattnet till? Ett äldre par brukar väl inte använda jättemycket vatten? Men de verkade väldigt trädgårdsintresserade, och antagligen vattnade de kanske utan att tänka på att spara. Det står ju ca 400 liter vatten i den, som rinner till igen på 24 timmar. Men, vi får vänta 1-2 veckor nu och sedan ta ett nytt vattenprov på den grävda brunnen. Då vet vi om den går att använda. Det är INGEN som tror på den borrade brunnen alls - inte med de förfärliga järnhalterna. Enligt rörfirman blir det både dyrt och väldigt meckigt att underhålla ett filter som ska filtrera på den nivån...
Funderar på HUR jag ska kunna ta det mikrobiella provet?? Det blir verkligen inte lätt att knyta om den lilla flaskan så att man är SÄKER på att den inte kommer loss (och då har man förlorat mycket pengar). Stege kan jag inte sätta ner, för då oredar man ju vattnet igen. Några bra tips, någon?Se till att ta provet med en korrekt flaska också. En spann kan kontaminera provet.
Typ håv där flaskan är? Dvs knyta om (linda om med najtråd?) både runt och under botten.Funderar på HUR jag ska kunna ta det mikrobiella provet?? Det blir verkligen inte lätt att knyta om den lilla flaskan så att man är SÄKER på att den inte kommer loss (och då har man förlorat mycket pengar). Stege kan jag inte sätta ner, för då oredar man ju vattnet igen. Några bra tips, någon?
När jag provtagit liknande har vi på arbetsplatsen haft ett långt typ fiskespö som man sätter flaskan i. Det kanske finns att låna av labbet? Ofta tillhandahåller de utrustning. Eller ring och fråga dem om det finns något kärl som kan vara lämpligt att sänka ner för att därefter ta provet ur det. Jag kan även tänka mig att snabbt ställa ner en stege medan du tar provet, inte kontaminerar hela volymen på samma sätt som en liten spann gör.Funderar på HUR jag ska kunna ta det mikrobiella provet?? Det blir verkligen inte lätt att knyta om den lilla flaskan så att man är SÄKER på att den inte kommer loss (och då har man förlorat mycket pengar). Stege kan jag inte sätta ner, för då oredar man ju vattnet igen. Några bra tips, någon?
Självklart kan man få vatten!Jag gjorde ett självtest på järn nu ikväll. Tyvärr går bara skalan till 1 mg/liter, och där hamnade såklart vårt vatten....Jag är inte helt nöjd med hur jag tog provet, för det blev nog för "ytligt", men säkerligen är det rätt mycket järn i den grävda brunnen också.... Jag ger snart upp...
Enligt utsago ska järnet i området bero på att marken består av gammal sjöbotten. Ingen aning om detta stämmer?
Vad gör man om man inte kan få vatten - kan det hända....????
Självklart kan man få vatten!
För att konstatera ditt läge:
-du har en borrad brunn som är skadad. Antagligen otät.
-du har en grävd brunn som har klart men järnhaltigt vatten vilket är vanligt hos väldigt många hushåll
*Vad som är felet med borrhålet har du ingen aning om. Bara ett antal gissningar gjorda utan ordentlig undersökning av brunnen..
*Hur det klara vattnet i grävda brunnen smakar vet du.
Att gammal sjöbotten skulle ge järnhaltigt grundvatten har jag aldrig hört förr?
@athena_arabians - hohoooo! Hur är markförhållandena på gammal sjöbotten?
Innan du VET läget med grävda brunnen och det borrade hålet är det ingen idé att ha ångest över läget!
Pepp pepp![]()
Men det är en privatperson som föreslagit det IRL, och yrkesfolk IRL som avråder. Självklart hade det varit toppen att bara behöva lägga 5000 kr och, vips, så är vattnet bra! Men vem sjutton ska jag lita på....Ett av de första råden du fick i den här tråden, både av mig och andra, var att omsätta brunnen. Jag hade alla gånger lagt 5000 kr på det. Det är dyrare att borra en ny brunn![]()
När jag googlade om höga järnvärden så kom det upp en artikel om en å som hade så höga värden som du har (kan det varit i Skåne?). Där trodde man att en viss del var naturligt men resten kom från någonstans ifrån (alltså något som förorenade ån). Kan det finnas något i närområdet som kan påverka vattnet negativt? Hur är grannarnas vatten? Har de egna brunnar?Tyvärr stämmer inte allt detta längre.... Det nya vattnet som har kommit tillbaks i den grävda brunnen är inte alls klart. Det har en äcklig slöja på ytan - liknande den i toastolen....Som det ser ut nu ser det inte alls gott ut. Något negativt verkar ha hänt när vi tömde brunnen.
Ingen IRL verkar tro att det är något som är trasigt med den borrade brunnen.
Jag har fått IRL förslag på att ta ut spolbil och tömma den borrade brunnen. Men andra IRL-råd menar att det inte kommer att hjälpa eftersom vattnet är för dåligt. Och att lägga ut 5000 kr på en åtgärd som har oddsen mot sig, det har jag inte råd med....![]()
Jag har så svårt för att tänka mig vad som skulle kunna förorena... Det finns ju inget där mitt ute i skogen! Jo, grannarna har egna brunnar. Det kommunala vattnet går inte dit ut. Enligt kvinnan på kommunen är höga järnvärden väldigt lokalt, och enligt henne så kan det vara helt normalt hos grannar. Och, nej, INGEN verkar kunna svara på varför jag har dessa extremvärden....När jag googlade om höga järnvärden så kom det upp en artikel om en å som hade så höga värden som du har (kan det varit i Skåne?). Där trodde man att en viss del var naturligt men resten kom från någonstans ifrån (alltså något som förorenade ån). Kan det finnas något i närområdet som kan påverka vattnet negativt? Hur är grannarnas vatten? Har de egna brunnar?
Har du fått något svar på hur det kan vara möjligt med då extremt höga värden? Här i Fjärås är det gammal sjöbotten men så höga värden har jag aldrigt hört att någon haft.
Gäller det alla sjöbottnar? Tänkte på här i Fjärås tex. Har aldrig hört talas om problem med järnvärden och då var vi och tittade på en massa hus och gårdar i något år eller så.Aj då. Var tvungen att kolla upp det hela men tyvärr kan gamla sjöbottnar innehålla mycket järn (jfr myrmalm). Ofta innehåller de svavel också vilket gör att det blir surare om man rör om i det hela och då blir det lättare för järnet att mobiliseras. Svavlet kommer från en ev anoxisk miljö på bottnen vid någon tidpunkt och då lagras svavel in (om jag kommer ihåg rätt, jag är ju berggrundsgeolog!).
Men hur är grannarnas vatten då? Är det lika odrickbart som ditt?Jag har så svårt för att tänka mig vad som skulle kunna förorena... Det finns ju inget där mitt ute i skogen! Jo, grannarna har egna brunnar. Det kommunala vattnet går inte dit ut. Enligt kvinnan på kommunen är höga järnvärden väldigt lokalt, och enligt henne så kan det vara helt normalt hos grannar. Och, nej, INGEN verkar kunna svara på varför jag har dessa extremvärden....![]()