Vegansk ost till pizza

  • Äldre
  • Trådstartare Trådstartare zassoo
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 30
  • Visningar Visningar 2 293

zassoo

Trådstartare
Kära Buke,

Finns det någon vegansk ost som är god att ha på pizza? Vilken kan ni rekommendera?
 
Vet folk som äter "ost" från astrid och aporna men jag tycker tyvärr att alla jag provat är helt oätliga. Förutom att den smakar trolldeg har den en lång, treradig innehållslista bestående av massor med E-nummer så känns tyvärr inte speciellt hälsosam heller. Har däremot en bekant som brukar göra egen "mozzarella" att ha på pizza som är rätt god. Vet inte det exakta receptet tyvärr men kommer upp en hel del om man googlar.
 
Jag åt en förut för länge sen som heter typ Cheezly eller nåt, jag minns inte riktigt var den är från, men det är inte Astrid och aporna.. kanske Tofutti? Eller nåt sånt.. den var god =)

//r
 
Det går utmärkt att göra pizza utan ost. Jag har alltid jättelite ost på mina (berömda!:D) pizzor. Och varje gång får jag frågan om det inte ska vara mer ost och svaret är - NEJ (för :devil: - jag kan bli lätt aggressiv när någon försöker lägga på saker på mina pizzor!).

Jag vill ha mina pizzor torra och frasiga. När jag skär en bit och håller upp den ska den inte "sacka" utan stå rakt ut som en knäckemacka. Det uppnås bara genom att vara mycket sparsam med allt, inte minst osten.

Så om du inte absolut vill ha ost för ostens skull utan för att det är en ingrediens i pizza, så skippa den. Det går bra, även om du får låta bli att göra Quattro Formaggio:rofl:.
 
Tack för tipsen, ska kolla!

@Myrten Vill gärna ha ost :D Men kanske gör jag någon variant utan, men någon knäckepizza blir det då rakt inte ;)
 
Jag brukar göra en pizza helt utan ost men för att den inte ska bli torr så gör jag en kronärtskockssmet och har under tomatsåsen eller i klickar ovanpå. Jag brukar alltså köpa kronärtskockshjärtan (-bottnar? tror inte att delen spelar roll egentligen) och mixa med lite olja och citron. Himla smarrigt. :)
 
Det går utmärkt att göra pizza utan ost. Jag har alltid jättelite ost på mina (berömda!:D) pizzor. Och varje gång får jag frågan om det inte ska vara mer ost och svaret är - NEJ (för :devil: - jag kan bli lätt aggressiv när någon försöker lägga på saker på mina pizzor!).

Jag vill ha mina pizzor torra och frasiga. När jag skär en bit och håller upp den ska den inte "sacka" utan stå rakt ut som en knäckemacka. Det uppnås bara genom att vara mycket sparsam med allt, inte minst osten.

Så om du inte absolut vill ha ost för ostens skull utan för att det är en ingrediens i pizza, så skippa den. Det går bra, även om du får låta bli att göra Quattro Formaggio:rofl:.

Men hur gör man då?! Jag tror aldrig att jag ätit en god pizza. Jag hatar degiga flottiga pizzor.
 
Men hur gör man då?! Jag tror aldrig att jag ätit en god pizza. Jag hatar degiga flottiga pizzor.
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.
 
"Jeezly perfekt pizza" från Astrid o aporna gillar jag bäst. Även Cheezly mozarella är helt ok. Annat göttigt man kan ha i stället för ost är en skvätt havre/sojagrädde, rydbergs veganska färdiga bernaisesås på påse (finns nästan överallt) havre fraiche (oatly), guacamole, eller bara extra olivolja.
 
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.

Är det inte du som skrivit om potatis på pizza?
 
Nej, det är just det jag inte har! Men jag gillar potatis och så som du beskriver pizza låter det ju gott.
Prova! Det kan ta några gånger innan du fulländat det men det är svårt att misslyckas helt.

Du behöver:

Pizzadeg - enligt recept
Ost - om du använder det ska den vara smakrik! I originalet används Parmesan. Jag tar gärna Västerbotten. Till en långpanna behövs kanske 0,5 - 1 dl riven ost. Bara tunt lager!
Om man inte använder ost tror jag att det är gott att pensla degen med olivolja, gärna lite pepprig.
Potatis - skalade, mycket tunt skivade. Håller du skivan mot ljuset ska du nästan se igenom den.
Färsk rosmarin och salt.

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Baka ut degen (efter jäsning mm) riktigt tunt!
3. Om du använder ost, strö på ett tunt lager. Om inte, pensla degen med olivolja.
4. Lägg potatisskivor sida vid sida.
5. Strö på färsk hackad rosmarin och salt.

In i ugnen ca 10-15 minuter. När kanterna börjar bli bruna är pizzan klar, men jag brukar klippa en liten hörna och prova.
 
Prova! Det kan ta några gånger innan du fulländat det men det är svårt att misslyckas helt.

Du behöver:

Pizzadeg - enligt recept
Ost - om du använder det ska den vara smakrik! I originalet används Parmesan. Jag tar gärna Västerbotten. Till en långpanna behövs kanske 0,5 - 1 dl riven ost. Bara tunt lager!
Om man inte använder ost tror jag att det är gott att pensla degen med olivolja, gärna lite pepprig.
Potatis - skalade, mycket tunt skivade. Håller du skivan mot ljuset ska du nästan se igenom den.
Färsk rosmarin och salt.

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Baka ut degen (efter jäsning mm) riktigt tunt!
3. Om du använder ost, strö på ett tunt lager. Om inte, pensla degen med olivolja.
4. Lägg potatisskivor sida vid sida.
5. Strö på färsk hackad rosmarin och salt.

In i ugnen ca 10-15 minuter. När kanterna börjar bli bruna är pizzan klar, men jag brukar klippa en liten hörna och prova.

Det låter ju väldigt enkelt. Sparar och ska testa efter flytt!
 
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.

Precis så! Jag gör enligt egen uppfattning pizza i världsklass och jag gör som du. Undantaget är att jag faktiskt lägger mozzarellan på toppen. Men det ska definitivt vara sparsamt med ost. Hög värme ska det vara. Jag saknar min förra ugn som gick upp till 270 grader.
 
Jag brukar göra en pizza helt utan ost men för att den inte ska bli torr så gör jag en kronärtskockssmet och har under tomatsåsen eller i klickar ovanpå. Jag brukar alltså köpa kronärtskockshjärtan (-bottnar? tror inte att delen spelar roll egentligen) och mixa med lite olja och citron. Himla smarrigt. :)

Oh, det måste jag testa.
 
Den godaste veganosten att ha på pizza är Mozzarisella men den är inte alltid så lätt att hitta.

Annars gillar jag bäst Cheezly (mozzarella eller cheddar) från Astrid och aporna. På plats nummer tre Jeezly original från Astrid och aporna.
 
Om du kör på en "gul" ost, typ Violifes eller Jeezly, så verkar grejen vara att riva osten och blanda med lite växtgrädde
Nä varför då? Det blir väl bara kladdigt? Jag tycker att jeezly blir kladdig nog som den är. Inte lägga på för mycket håller jag med om!
 

Liknande trådar

Mat Jag har under många, många år haft problem med magen och prövat den ena dieten efter den andra. Nu verkar det som att det äntligen är... 2
Svar
35
· Visningar
2 226
Senast: Keb71
·
Mat Jag ska göra efterrätt till nyår. Nyårsvärden äter främst veganskt så därav behöver det vara en animaliefri efterrätt. Vad skulle man... 2
Svar
25
· Visningar
839
Senast: BornAgain
·
Hemmet Har rensat foton i mobilen idag och inser att jag har flera foton jag vill ha utskrivna och också några teman jag vill göra fotoböcker...
Svar
17
· Visningar
473
Senast: cute_beast
·
R
Tjatter Hej! 🌺 Jag är ny här på bukefalos, så ville bara presentera mig. ☺️ Av privata skäl så kan jag inte skriva nåt som kan avslöja vem jag... 2 3
Svar
58
· Visningar
3 311
Senast: Raderad medlem 149639
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Uppdateringstråd 31
  • Somna in hemma

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp