Alltid denna sadel fråga.

A

Antti

Den eviga frågan, vilken sadel är bäst?
Kriteriena är viktiga. På vilket stadie är hästen?
Är det första ridturerna? Då är en w-sadel lämpligast.
Den är skonsam mot hästen och hjälper ryttaren att sitta kvar.
Tex. kan hästen gå omkull och ryttaren fortfarande blir kvar i sadeln.
När hästen har fått den första tiden så att den är på det klara
mad att den är ridhäst kan man gå över till annat.
Sadeln ska vara formad för häst. Den ska vara formad för ryttare. De sk. allround-sadlarna är nästan alltid fel.
En beg. sadel är ofta bra att ha. Den är redan formad av häst och ryttare.
En ny sadel kräver lång tid för att bli bra. Många gör felet att genast byta,
innan den ens har blivit inriden. Många stoppar om sadeln innan den ens har varit på
hästen. För att sen upptäcka att dom får göra om det.
För den dagliga skolningen är en dressyr sadel nästan alltid bäst. Även en hopphäst kan gå i dressyrsadel de första åren. Först när man börjar rida hoppning avancerat så behövs hoppsadeln. Den är ett speciall redskap.
När grund skolningen är klar så kan behovet av en mer anpassad sadel dyka upp. Tex. en Alta Escuela. Den är mindre bra för första ridningen. Den är byggd för hästar som är resta fram. Då sätter den ryttaren i position. Innan sitter man framåt lutad. Den är avsedd för långa stidläder.
Andra Iberiska sadlar är byggda för sina ändamål. I en vaquera sadel har man mera böjda ben, kortare stigläder alltså. Samma för de portugisiska. Inte i någon av sadlarna är det meningen att bakfickorna ska vara i kontakt med sätet. De stora valven bak är inte avsedda som ryggstöd. De träder först in i våldsammare rörelser och då gör de nytta.
Man kan alltså behöva flera olika sadlar beroende på vad man ska göra. En hög specialliserad dressyr sadel med kort säte och mycket djup, med vulsterna lång bak kommer bara till nytta de minuterna man rider GP på Globen.
För turridning är vilken typ av herdesadel som helst lämplig. De är avsedda för långa dagar i sadeln.
Sätet i en sadel ska vara bred, bredare än vad som är standard. Insidan av låret, och skrevet ska ha kontakt. Med en smal sadel så kommer ryttaren att ha mera vikt i stigbygeln än vad som är lämpligt, man skyddar sig själv automatiskt genom att avlasta skrevet. Eller så sätter man sig på bakfickorna. Båda sätten är fel.
En mjuk sits upplevs av de flesta som bekväm. Men det är bara bekvämt vid korta ridpass. En slät, hård sadel blir bekvämmare för varje timma man sitter. Sadeln som låser ryttaren i en viss position känns också bra ett tag. Men med ökad ridkunskap så vill man ha mera rörlighet i sätet. Och på topp så har man en fast position som då kan verka motsägandes till rörligheten. Men den kommer ur rörligheten. Utan den så är det svårt att hitta dit.
När man läser den eviga frågeställningen om sadlar så ser man att dom flesta ska ha sadel för att den ska smälta in i en grupptillhörlighet. Vansinne.
 
Bra och informativt inlägg! :)

Jag tror att det är precis sån här information vi (iallafall jag) oftast är ute efter när vi frågar! Oavsett grupptillhörighet, men anpassat till hur man vill rida. Man behöver veta mer - vad, varför och hur innan man köper en dyr sadel. Men det kan vara svårt att hitta någon som har erfarenhet av flera olika typer av sadlar och som kan ge jämförande svar. Ditt inlägg ger mig en hel del input!
 
Kan inte annat än hålla med i mycket av det du säger, men jag ifrågasätter ändå nyttan av att ha en w-sadel eftersom " Tex. kan hästen gå omkull och ryttaren fortfarande blir kvar i sadeln."
Låter inte bra i mina öron?
Att ha en sadel som är "inriden" efter en annan häst och ryttare låter heller inte så bra för mig.
Förklara gärna hur du tänker!
 
Det är väl en vanlig tanke att använda en bra "bassadel" för att sedan gå över till en skolsadel på den mer utbildade hästen.

Själv har jag ridit i skolsadel på min häst relativt tidigt och tycker bara att det har gett fördelar (nu talar jag om arbete på ridbanan, vid uteritter har jag en annan sadel).
Det är ju som du skriver; alta escuelan ger ryttaren rätt postition på en häst som är upprest fram (bär sig bak). Följdaktligen hamnar ryttaren i avlastningsstits/framåttippat bäcken/något framåtlutat överliv på en unghäst/häst som fortfarande bär tyngden fram och går framåt-nedåt i sin form. Det tycker inte jag är negativt! Just så vill jag att sadeln placerar mig när hästen går i "unghästform". Ju mer samlad hästen sen blir, ju mer placerar sadeln mig i lodrät sits eller t.o.m belastningssits. Det tycker jag är unikt med just den typen av sadel, den skolar även ryttaren... ;)
 
Borde väl veta bättre än att ge mig in i en diskussion med dig, eftersom jag är en så from diskuterare, och du är...ja..hrmm... :o

Men jag har faktiskt tänkt på det du säger om att ha w-sadeln till unghästar (sedan du sa det för över ett år sedan nu), och när du nu tar upp det till diskusson själv.
Jag tycker förstås att du har fel, annars skulle jag ju inte ha något att säga om saken.

Det jag tänker på är sitsen. På en unghäst vill man ju gärna inta s.k. "unghästsits", som är något framför lodplan. Denna kallas ju även avlastningssits. Detta för att man inte skall hamna bakom hästens egen tungdpunkt (som på en unghäst ligger på framdelen), plus för att lätta lite i ryggen så att man inte sitter så tungt på en oskolad häst. Det finns fler samband, men de är så krångliga att förklara i sin helhet, och förresten så tror jag att du har hört dem innan ändå. I en w-sadel så hamnar man ju ohjälpligt i bakvikt (kom ihåg att jag har sett dig rida i den ;)). Har du några tankar om det? Jag vet att din anledning till att använda w-sadel är för att få en stor anläggningsyta (och för att kunna sitta kvar när hästen rasar i backen, förstås), men visst måste det finnas andra sadlar med bra anläggningsyta, som inte sätter sitsen ur spel? Andra typer av bladsadlar t.ex.
Jag tänker också på att en av grundpelarna i det "akademiska-inridningssättet" är att muskla hästen i markövningar innan man sitter på den. Följer man det så behövs inga "special sadlar" när man väl sitter upp. Det räcker med en välanpassad, ändamålenlig sadel.

De spanska/franska sadeltyperna kan jag inget om så de uttalar jag mig heller inte om. Vad är dina funderingr kring sitsen och unghästridning? Tycker du att det är viktigt?

Mvh/Marie
 
Om du sätter dig så att du hamnar framför lodplan (om du menar att lodplan är precis mitt över hästens egen tyngdpunkt) på min unghäst så kommer du att finna dig själv backandes i 130. :D Detta är inget jag har lärt henne utan hon lyder under samma fysiska grundlagar som allt annat. Avlastningssits som jag har lärt mig är när man tar vikt från arschlet och fördelar ut på resten av sadeln, dvs hela den kontaktyta som man har med sadeln. Hästen trivs bäst när man sitter mitt över hennes tyngdpunkt, inte framåt eller bakåtlutat och inte gungandes från sida till sida eller framåt-bakåt och med en stark midja.
 
Nej, jag menar inte hästens lodplan, jag menar ryttarens lodplan. Alltså med andra ord den lodräta sitsen.
Som jag sa så har unghästar sin tyngdpunkt längra fram än en skolad häst (det är ju bl.a. det vi skolar dem till). Skall man sitta mitt över tyngdpunkten på en unghäst måste man alltså sitta lite, lite framför sin egen lodlinje. Hamnar man framför hästens tyngdpunkt så har du helt rätt, då stannar hästen för att sedan backa (om man nu inte lärt den av med det genom hårda skänklar).
Som jag också sa så finns det fler finnesser med avlastningssitsen, som t.ex. att vikten förflyttas från rumpan till låren, men jag orkade inte förklara hela den bitan just då. Det verkar ju som om folk kan det redan så det behövdes ju tydligen inte heller ;)

Jag tror att vi är rätt så överens i ämnet.
Mvh/Marie
 
Herdesadeln sätter ryttarens ben något framför, vilket även wsadel räknas till.
Men jag undrar om ni inte gör saken mera komplicerad bara för att det inte ska vara enkelt.
Unghästen, den går att rida precis hur som helst för den vet inget annat. Sen kan man som ryttare göra saker enklare för den. Och är allt tillräckligt enkelt så går rubbet av sig själv.
Bara det att i århundranden har man ridit in unghästar i wsadel och sen har dom gått ett långt liv i bara den. Dvs. att dom har överlevt sadeln :) så det är inget problem. För den sakens skull behöver man inte byta till annat. Men sen efter ett tag när man börjar ta mera kontroll på hästens kropp så kan wsadeln komma att hamna i vägen och bli till hinder. Därför byter man. Inte för unghästs vikten hit eller dit. Har ingen betydelse på en häst som är byggd för ridning.
Och sen att man har wsadel som förebyggande för eventuella unghäst härjningar? På vilket sätt skulle det vara märkligt? Förmodligen så rider frågeställare hela sitt liv med hjälm och väst? Jag ser till att göra hästen säker från början. Så jag behöver inte ens hjälmen vid första ridningen, har inte tänk åka av. Finns det i tanken så har man inget där uppe att göra. Är hästen så dålig att den slänger av ryttaren tex. när den för första gången går i sly som skrapar i buken, då har man missat rätt mycket i inridningen. Detta ska ju vara avklarat innan ridturen.
Ok, det är hästar så vi ska inte säga till 100% att inget kommer att hända, men med rätt utrustning och rätt träning så har man betydligt mera marginal än andra. Varje häst behöver X antal timmar under sadel för att räknas som sadelvan. Dom timmarna skapar framtidens häst.
Vet ni hur många hästar det är som har lärts att bocka av ryttaren för att den har stört ut hästen dom viktiga första turerna. Vet ni varför dom hästarna kommer hit för att ridas in på nytt? Mycket för att man tror och önskar att hästen ska fungera som ryttaren tänker sig. Och så vart det visst inte :)
En beg sadel är redan grundformad och då ser man om den har chans att passa. Alltså ser man också att den inte passar. Detta kan vara svårare med en helt ny, den formar sig mot hästen, men också uppåt. Det kan vara helt fel för just den hästen och då får man byta sadel. Och förlorar pengar för tro inte att ni får nypriset i butiken när ni ska byta. Så en beg som passar är bättre på det sättet. Och det är inget svårt för en sadelmakare att fixa till mindre snedheter i stoppningen. Detta kan nog Micke berätta mera om som är sadelmakare.
Innom barocken så är det nog mera hästtypen som är problemet än sadlarna. Dom hästar som har bål som en tunna är inte lämpade för sadel. Så tacka f-n att det blir problem.
 
Är hästen så dålig att den slänger av ryttaren tex. när den för första gången går i sly som skrapar i buken, då har man missat rätt mycket i inridningen. Detta ska ju vara avklarat innan ridturen.
Gissar att du syftar på en viss tränare :angel:
 
Jag trodde att det här med tyngdpunkt och lodplan var nåt flummigt som inte fanns på riktigt, tills min häst lärde mig att så inte var fallet.
På senaste ridkursen lärde hon ytterligare två ryttare var hennes tyngdpunkt är och vad som händer om man går förbi den. Hon är extremt balanskänslig och det är inget fel i det, så ska en bra ridhäst vara enligt mig. De SKA reagera på ryttaren istället för att lära sig att strunta i denne, så som många hästar gör.
Och så anser jag att jag som ryttare är skyldig hästen att göra ridningen till något roligt och enkelt, lyckas jag inte med det bör jag inte hålla på med hästar.
I övrigt håller jag med om det du skriver.
 
Herdesadeln sätter ryttarens ben något framför, vilket även wsadel räknas till.
Men jag undrar om ni inte gör saken mera komplicerad bara för att det inte ska vara enkelt.
Unghästen, den går att rida precis hur som helst för den vet inget annat. Sen kan man som ryttare göra saker enklare för den. Och är allt tillräckligt enkelt så går rubbet av sig själv.
Bara det att i århundranden har man ridit in unghästar i wsadel och sen har dom gått ett långt liv i bara den. Dvs. att dom har överlevt sadeln :) så det är inget problem. För den sakens skull behöver man inte byta till annat. Men sen efter ett tag när man börjar ta mera kontroll på hästens kropp så kan wsadeln komma att hamna i vägen och bli till hinder. Därför byter man. Inte för unghästs vikten hit eller dit. Har ingen betydelse på en häst som är byggd för ridning.

Jag tror också att man kan lära hästen precis vad som helst. Som att börja trava när man ler t.ex. alá Pat Perelli, men jag tycker det känns bättre att använda signaler och viktjälper som hästar kan förstå utan alltför mycket förklarande. Dessa hjälper sätter dessutom (lite som dreamer sa) större krav på ryttaren än hästen, och det är ju mycket roligare! Sitter man i obalans med hästen kan man ju oftast slita sig blå i ansiktet utan att något fungerar, och det är ju inte alltför kul :crazy: Eller så kan man arbeta med sig själv och få en häst som "plötsligt" fungerar perfekt.

Du har i och för sig rätt i att hästarna har kunnat hålla, även i w-sadlar ;) Men det känns som om westernryttare kämpar med att "lära om" hästarna rätt mycket. Jag har sett rätt så många westernryttare men bara på amatör nivå. Dessa har alla haft samma problem och det är att hästarna reagerar "fel" på deras signaler. Alltså ökar när ryttarna vill stanna o.s.v. I dessa fall har det lätt till att ryttarena måste ta tag hårt i tyglarna eller bli grova på andra sätt. Det känns lite synd tycker jag.

Resten av ditt inlägg var kanske riktat till någon annan eftersom det inte direkt hade något samband med vad jag frågade :confused:

Mvh/Marie
 
Jo det är så att western inte är helt korrekt. Men det är inte sadelns fel :)
Man får faktiskt göra rätt i dom.
 
Ingen av de skolsadlar från barocken jag har sett har inte sett ut som italienska maremmasadlar, så det finns nog lite att välja på även för den som vill vara tidstypisk.
 
Är det bara jag eller ligger den sadeln konstigt? Jag tänker på bogbladen men även att den ser ut att luta bakåt.
Inte kritik mot dig antti! Jag försöker bara tillämpa mina nyförvärvade kunskaper i sadeltillpassning.
 
Inte min häst eller sadel :)
Fick bilden av en italienere som jag sydde ett SP åt.
 

Liknande trådar

Utrustning Jag måste seriöst ta tag i det här med att hitta en dressyrsadel till min unghäst och jag är lite lost, är oändligt tacksam för tips i...
Svar
3
· Visningar
324
Senast: Fiorano
·
Utrustning Min dotter har skolios, och i början av veckan var hon och jag hos en sjukgymnast som är specialiserad på ryttare för att få råd om...
Svar
15
· Visningar
1 392
Senast: Sassy
·
Utrustning Okej… Utprovad sadel. Verkar ligga balanserat och vippar inte, i stallgången. Vid rörelse (vid hand) så rör sig sadeln mycket bak, i...
Svar
11
· Visningar
1 650
Senast: caballus
·
Utrustning Har ett evigt bekymmer med mitt bäcken. Hästen är rätt normal i ryggen och kan ha det mesta som kommer i modell som tar lite manke och...
Svar
15
· Visningar
1 724
Senast: Mogge
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 29
  • Bra familjehund? Rasvak😇
  • Valp 2023 -den andra

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp