Liten fundering, tror ni det är skillnad på energi och energi? Tillgodoser vi oss olika energi intag som kolhydrater, fett och protein på samma sätt? Om vi äter rätt, borde inte kroppen tala om för oss när vi är hungriga och törstiga?
Om det är genetiskt med risk för övervikt, hur kan våra gener förändrats på bara runt 30 år då fetman, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar skjutet i höjden? Eller är det så att vissa gener tål den förändrade kosten andra inte? Man ska kanske inte fråga sig varför det är så många feta idag utan kanske varför de som är smala är smala
Eller har kosten förändrats, vad har vi dragit ner på och vad har vi ökat? Vilken balans hade vi på energi intaget (kolhydrater, fett och protein) för 30-40 år sedan innan problemen med fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomarna ökade lavinartat?
Rolle
Som har tagit reda på lite av det![]()
VAd jag har lärt mig om protein, kolhydrater och fett är att kroppen har enklast att lasta in överskottskalorier av fett som kroppsfett. Kolhydrater kan också lagras men protein är en lite besvärligare process. Det skulle betyda att det är lättare att hålla vikten på en proteinrik diet.
Sen såg jag ett program om fetma, kommer dessvärre inte ihåg namnet men det var nog en dokumentär på svt, där möss INTE gick upp speciellt mycket på en sockerrik diet, inte heller på en fettrik diet. När de däremot blandade 50/50 av socker och fett, då blev mössen feta.
Kommer också ihåg att de påpekade att just den blandningen av fett och socker verkar vara särskilt lockande för oss människor, för vi vill ju sällan ha just det ena eller det andra, utan blandningen. De nämnde chesscake, jag tänker osökt på choklad.
Sen vad gäller viktuppgång under livet måste man ju dessvärre ta med i beräkningen att BMR sjunker med stigande ålder, med långsam viktuppgång som följd för de allra flesta. Om man inte kraftfullt motverkar det. Tänker jag.