Arbete från marken "for dummies"

Sandra78

Trådstartare
Jag skulle behöva jobba min häst från marken, men är totalt nybörjare på det... Saken är den, jag har ett sto på snart 21 år (-89:a alltså), som i mars -09 behandlades för kotledsinflammation. Hon friskförklarades och sattes igång långsamt, hade i augusti precis börjat galoppera henne. Då drabbas hon av en allergisk reaktion och blir tvärsjuk.
Allergin är nu borta, benen är som sagt problemfria (även om hon har en pålagring i ena frambenet men den är avstannad) men hon är omusklad och har ingen som helst överlinje kvar. Hon är i gott hull, äter mycket proteiner, rids 2-3 dagar i veckan och promeneras 2-3 dagar i veckan (varav minst en av de dagarna är klättring).

Men, jag skulle vilja jobba henne "riktigt" från marken, longering är inte ett alternativ och tömkörning är varken hon eller jag bra på. Utan det är "ert sätt" som jag är nyfiken på.

Så, överös mig med tips, råd om böcker, länkar, allt. Och rent praktiskt, hur gör man när hästen är 159 och man själv är 160? Har bara sett folk med islandshästar och det blir ju lite lättare att lägga handen över hästens rygg där.
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Jag antar att det var en dum fråga :o Ber moderator att ta bort tråden...
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Hej Sandra!

Jag tycker inte alls att frågan är dum, ge den bara lite tid så kommer du säkert att få bra svar.
Själv är jag ingen specialist på arbete från marken, jag håller dock på att lära mig tillsammans med min unghäst. Men med de små kunskaper jag har känner jag att jag inte är mogen att lära ut och ge goda råd.

De böcker jag kan rekommendera är Bent Branderups "Akademisk Ridkonst" och Katrin Wallbergs "Skola din häst". Men det allra bästa är naturligtvis om du kan få prktisk hjälp så här i början.

Lycka till med din häst!
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Menar du med "ert" sätt med vanliga tyglar och jobba med böjningar och under tramp, eller menar du med "longreins" där man ska gå i takt bredvid hästens bakben?

Jag har också tänkt börja med longrins så snabbt jag kan. Det finns några duktiga här allt från shettisar till camargeponnys....
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Hej, jag kan försöka hjälpa dig lite för att kunna komma igång men tycker att det hade vart en bra julklapp till dig själv att gå som fotfolk på en kurs, eller ännu bättre ta med dig hästen också:)

Först och främst måste du ju vänja dig och hästen vid din nya arbetsposition och se till så att den förstår vad du menar. Vad det gäller din position så finns det två olika sätt att göra det på i början, dels att du har tygeln över hästens hals som vanligt och befinner du dig på hästens vänstra sida så håller du med din vänsterhand i vänstertygel hyfsat nära bettet och med din högerhand i tygeln strax nedanför manken på vänster sida. Det andra alternativet är att du har samma position med din vänsterhand men du flyttar fram tygeln så att den går över nacken på hästen (som nackremmen på tränset) och du håller i den med högerhanden någonstans vid ganaschen.
Du ska alltså inte ha en hand på vardera sida av hästens hals. Vilken position du ska använda känner du bäst själv, jag brukar växla mellan alla tre (finns även en enhändig man använder till stången) beroende på vad jag ska göra för arbete, t.ex. om det är något väldigt energigivande som gör att min häst har tendensen att gå förbi mig flyttar jag fram till den andra positionen som jag beskrev.

Sen är det bara att vänja hästen vid att du befinner dig där, den ska gå fram när du ger kommando för detta och även stanna vid kommando.

Viktigt är att hästen inte tar stöd av dig och lutar sig på dig eller går på dig och inte tvärtom heller.

Tänk också på att du inte ska arbeta hästen med bettet, det är lätt hänt eftersom man har det såpass lättillgängligt. Använd din hand för att guida hästen till en avslappnad framåt-nedåt form men se upp så att den inte tappar bakbenen eller blir alltför framtung, bröstbenet ska fortfarande vara buret. Se till att hästen kliver fram till bettet och att du har jämn kontakt med båda tyglarna.

Byt sida ofta och ha gärna ett dressyrspö till hjälp för att kunna be hästen att använda bakbenen mer och liknande.

Detta ska nog hålla dig sysselsatt ett tag :) Ställ gärna frågor om det är någonting du undrar och lycka till!
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Menar du med "ert" sätt med vanliga tyglar och jobba med böjningar och under tramp, eller menar du med "longreins" där man ska gå i takt bredvid hästens bakben?

Jag har också tänkt börja med longrins så snabbt jag kan. Det finns några duktiga här allt från shettisar till camargeponnys....

Det är nog mest det förstnämnda jag far efter. I och med att min häst behöver jobba för att bygga muskler på ett så skonsamt sätt som möjligt.
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Tack Nena och Immer! Ska ta och låna lite böcker till att börja med och sen prova mig fram lite. Vill absolut gå någon kurs med hästen, men i och med att jag har en känslig dam som kan behöva lite tid på sig att acceptera nya idéer så tror jag vi får mer ut av den om hon har fått känna på det lite först, så att hon kan gå framåt avslappnat och utan att snubbla på sina egna fötter :D
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Låter som en bra plan! Var inte rädd för att testa dig fram för hon har ju inte dig att bära runt på så det kan inte gå så illa så länge du inte håller på med inspänningar och sånt :)
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Gå som fotfolk på kurser om du kan, jag har gjort det (och ska så mycekt jag kan utöver ridkurser) och jag får ut JÄTTEmycket av det, speciellt faktiskt markarbete i hand, att se det bli gjort då jag inte är nåt bra på det alls haha.

Dom är ju dessutom ganska billiga, 100-200:- för en dag eller sådär, om amn jämför med ridkurser, och som jag sagt får ut väldigt mycket av det trots att jag egentligen itne är nå nybörjare (dock på 'vid hand' men inte dressyr haha)
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Ta lektion för ar-tränare. Fråga runt efter nån duktig, kontakta dem och be om en lektion i markarbete. Inget konstigt att bara jobba från marken på en lektion, har jag gjort massa gånger.
Jag tror katrin wallbergs bok är lite mer detaljerad i arbetet från marken än BB bok. Han ger mer bara en presentation av akademiska ridkonsten på hans vis. Katrin skriver mer utförligt. Jag har inte hennes bok men läst ett utdrag på nätet som var mycket bra.
Lång tygel arbete är också toppen, särskilt för en lite äldre fd konvalescent. Kolla Piet Bakker och longreining på youtube och köp hans dvd. Jättebra! Även Ellen Ofstad är duktig (varit Piets elev).
Åk ut och kolla på så mycket träningar/kurser/clinics som möjligt. Det ger otroligt mycket mer att SE till skillnad mot att bara LÄSA.
Och var inte rädd att prova dig fram!! Läs in lite grunder först bara, om hur och varför man tränar vad. Sen kan du köra igång. Efter nån lektion får du ännu mer inspiration. Det är ju faktiskt jättekul att träna från marken!! Speciellt när man märker hur snabbt hästarna lär sig eller tänker om och ser hur de utvecklas. Och hur mycket lättare de kan utföra rörelser från marken jämfört med i ridningen.:bump:
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Följer denna tråden men jag tycker att det uppdateras/skrivs dåligt;)

Håller själv på att träna min 2 åring från marken och vill gärna ha tips på vad jag ska lära honom först?

Jag går som Nena skrivit på alla tre positionerna, men den när man har tyglen över nacken funkar inte så bra för att han är undergiven och ska bara stanna och låta mig går först. Så jag tränar mest på dom andra två med framår neråt sökning.
Vad ska jag träna på efter det?
Utförlig beskrivning? :angel::bow:
 
Sv: Arbete från marken "for dummies"

Min mamma har ett tvåårigt sto som hon tränar väldigt sparsamt med, jag har aldrig sett något liknande i unghästväg när det handlar om mognad och arbetsvilja men ändå så måste man behärska sig så att man inte kräver för mycket! Hon skulle mycket väl göra öppnor och och slutor om man bad henne men vi tycker att det är alldeles för tidigt, även om det kliar i fingrarna.

Det som man framför allt ska öva på är ju framåt nedåt och att flytta tyngdpunkten medan hästen står stilla, eventuellt i skritten också.

När hästen står stilla och du hittar en framåt nedåt form i böjning (örat till höften) kan du med hjälp av bettet eller kapsonen hjälpa hästen att förflytta sin tyngdpunkt pyttelite bakåt genom att guida med handen något uppåt-bakåt. Där måste du ha superkoll så att hästen inte övergör det, utan minsta lilla antydan till att hästen förflyttar tyngdpunkten bakåt och du ger eftergift, det kan handla om en så liten förflyttning som en millimeter. När hästen gör detta stillastående och förstår vad den lilla guidningen betyder kan du prova lite i skritten, men begär inte för mycket utan beröm hela tiden och ge eftergift. Tänk på inte luras av en krökt nacke eller liknande utan det är bröstbenet som ska följa med i förflyttningen och hästen får inte bli tung eller tycka att det är stressande eller obekvämt, då går du tillbaka till stillastående igen, eller om du känner att din häst ännu inte kan bibehålla den koncentration som krävs så väntar du med att göra detta. Tänk på hur mycket ditt kroppsspråk kan spela in i en tyngdförflyttning, för mig räcker det med att jag själv lyfter mitt bröstben så följer hästen efter.

Min mamma har vart med på några helgkurser med sin häst, mest för miljöträningens skull men även för att få tips på vad hon kan träna med den lilla. Det har handlat mest om att hästen ska kunna sänka sig och att kunna få fram den skritt och trav där hon bär sig själv. Då har hon fått gå/springa några meter ifrån hästen och i huvud/bog höjd så att hästen kan röra sig fritt. Sen har det handlat om att hitta det tempo där hästen träder fram till tyngdpunkten och formen och bärigheten kommer automatiskt. Mycket nyttigt att träna på!

Senast fick hon även börja med lång tygel och även där arbeta med gångarterna och bärigheten. I början fick jag gå i den positionen som hon lärde sig att använda i grimskaftet med några meters avstånd och mamma har fått gå bakom med tömmarna, viktigt är att hästen inte tar stöd av personen som håller i grimskaftet. Vi sätter bara tömmarna i grimman och över på skritt, halt och trav rakt fram och att hästen ska ha framåtbjudning. Nu har vi börjat knäppa loss grimskaftet när vi går hemåt på grusvägen och hon ändå bara vill gå framåt;)
Tänk på att inte styra genom att dra i tömmarna(det ska bara bli böjning av det) utan att använda dig av gungningar av tömmarna mot hästens kropp. När du blir duktig på det kan du välja att styra bara bakdel eller framdel genom att rikta gungningarna mot den kroppsdelen. Det är inte bara hästen som ska lära sig:D
Detta är ju ett bra sätt att gå ut i skogen på, hästen blir modig av att gå först och får själv välja vart den ska sätta fötterna bland stock och sten och följer inte bara efter dig.

Glöm sen inte heller att killar är lite långsammare i huvudet än vad tjejer är:p
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
7
· Visningar
4 098
Hästvård Eftersom jag inte har något att göra och lite tankar att skingra sitter jag här på lördagskvällen och nördar ner mig i min hästs...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
8 244
Träning Hej! Jag har nyligen fått hem en stor 7 årig d-ponny (blandning varmblod/isis). Dels är han väldigt otränad och är nästintill omusklad...
Svar
15
· Visningar
2 222
Senast: hovtassfot
·
Hästvård Nu ser det ut som så att vi kommer hämta hem ett sto på 17 år, det är av en vän som känner att hen ej har tid, erfarenhet och ekonomi...
Svar
4
· Visningar
1 859
Senast: NotlikeI
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp