Snarare värre.Ja, jag såg din kommentar om hybrisen. Varför skulle den vara mindre där ...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Snarare värre.Ja, jag såg din kommentar om hybrisen. Varför skulle den vara mindre där ...
Ja! Ännu bättre. Det där kommer ju någonstans ifrån. Det är bedrövligt.Vill också minnas någon undersökning där föräldrar till riktigt pyttesmå barn fick uppskatta sina barns förmågor. Föräldrarna underskattade flickornas förmågor och överskattade pojkarnas...
Flickor underskattade sina, pojkar överskattade sina.
Tänkvärt.Föräldrarna underskattade flickornas förmågor och överskattade pojkarnas...
Nu är du kvinna och verkar ha valt att ge dig på en akademisk karriär och du lider - surprise, surprise - av dåligt akademiskt självförtroende. Och vi får gång efter annan höra att just det dåliga självförtroendet är vad som bromsar kvinnors akademiska karriär. Jag brukar säga, så fort tillfälle ges, att det större problemet i akademin inte är kvinnornas dåliga självförtroende utan männens fullständigt omotiverade hybris.
Ingenting, jag upprepar ingenting, i det akademiska systemet är utformat för att stärka kvinnor. Det är så det är. Vi måste ha hud av läder och nerver av stål.
Möjligen kan du ha stöd i att läsa Agnes Wold och Yvonne Hirdman.
När jag läste en kurs på forskarutbildningen i företagsekonomi följdes den av en engelsk sociolog. Hans tes hade varit att i Sverige skulle högre utbildning vara mer jämställd. Han grundade det dels på Sveriges goda rykte (pappa-ledighet, delat ansvar för hemmet etc), dels på andelen kvinnor som studerade på högre nivå. När kursen avslutades så skulle han berätta om sin forskning och sa då att efter tre seminarier hade han konstaterat att det var lika illa eller tom sämre i Sverige än i England. Ingen förstod vad han sa eller kände igen sig i det. Men han hade fört bok över hur ofta manliga respektive kvinnliga studenter fick tala till punkt.Jag är förvisso inte doktorand, men ska jag se till de studenter, doktorander och forskare som jag känner och stiftat bekantskap med, så känner jag inte alls igen det att kvinnor ska ha dåligt akademiskt självförtroende och att männen ska ha hybris. Jag tycker att det varit hyfsat könlöst med att de flesta är självkritiska! Sedan har de som är professorer blivit lite mer bekväma, men det har sett likadant ut oberoende av kön.
Edit. Jag vill absolut inte trampa någon på tårna och ta ifrån dem deras upplevelser, jag säger inte att min erfarenhet är "rätt" jag är bara förvånad!![]()
,
När jag läste en kurs på forskarutbildningen i företagsekonomi följdes den av en engelsk sociolog. Hans tes hade varit att i Sverige skulle högre utbildning vara mer jämställd. Han grundade det dels på Sveriges goda rykte (pappa-ledighet, delat ansvar för hemmet etc), dels på andelen kvinnor som studerade på högre nivå. När kursen avslutades så skulle han berätta om sin forskning och sa då att efter tre seminarier hade han konstaterat att det var lika illa eller tom sämre i Sverige än i England. Ingen förstod vad han sa eller kände igen sig i det. Men han hade fört bok över hur ofta manliga respektive kvinnliga studenter fick tala till punkt.
Du använder ju det "fakta" underlag som presenterats för dig för att rapporten ska visa vad politikerna vill att det skal visa.
Om du däremot byter ut med realistiska och obestridliga fakta kommer din del antagligen att strykas då det inte alls passar in i politikernas "verklighet".
Världen (och Sverige) är fulla med sådana här "vetenskapliga" rapporter, så strunta du i det felaktiga resultatet och ta emot din lön för arbetet.
Om du sedan (när du fått din grad) har tid, pengar och lust kan du göra din egna rapport baserad på verkliga fakta för att visa på hur fel politiskt vinklade rapporter är.
Ja, alltså, om man aldrig kommer i kontakt med några män i akademin, slipper man ju att tampas med deras hybris.Intressant! Jag kanske bör understryka att jag förmodligen är färgad av att det en kvinnlig majoritet på specifika institution jag har inblick i, både när det kommer till verksamma doktorander/lektorer/docenter/professorer och studenter. Och så har det förresten alltid varit i min utbildning, och gymnasiet var vi 15 tjejer och en kille i klassen. Det verkar ha gjort att jag sällan ser de problemen som andra ser.
Ja, alltså, om man aldrig kommer i kontakt med några män i akademin, slipper man ju att tampas med deras hybris.
Det finns en hel del som talar för att pojkar systematiskt diskrimineras inom skolan och skolverkets statistik känns betydligt mera trovärdig än feministiska anekdotbevis:
År 2013, skolverkets hemsida:
"På samtliga prov utom ett, där förhållandet är lika mellan könen, ges kvinnorna oftare än männen ett högre kursbetyg än provbetyg. Männen får dessutom oftare än kvinnorna ett lägre kursbetyg än provbetyget. I flera av kurserna är skillnaderna mellan könen stora."
eller från år 2011:
"Störst är avvikelsen i ämnena fysik och biologi. Där skiljer det hela 44 procentenheter mellan hur många flickor respektive pojkar som höjer sitt betyg jämfört med provresultatet.
Trots att fler pojkar än flickor får högsta betyg på det nationella provet i fysik så är förhållandet det motsatta när det kommer till slutbetyg. 71 procent av flickorna som fick MVG i ämnet fysik hade fått ett lägre betyg på provet. Motsvarande siffra för pojkarna är 27 procent."
Rättvis betygssättning är något av det mest centrala inom skolan, och jag förespråkar en avidentifierad rättning av prov och att betygsgrunden uteslutande utgörs av dessa prov. Många har nog erfarenhet av orättvisa lärare med gulle-elever.
Förutsättningen för att man ska kunna göra rätt är att man får förklarat ordentligt vad det är man förväntas göra. Får man inte det så är det inte alls konstigt att det blir fel. Det är inte du som ska "skämmas" / be om ursäkt, det är den som har "kastat" in dig i projektet.
OK. Men det är inte heller lätt att ställa rätt frågor när man är osäker, utan då gör man ofta som man tror. Kan du inte be någon kolla alltihop innan du gör slutpresentationen? @snow
Jag ser en klar koppling mellan betyg och självförtroende, dels från egna erfarenheter såklart men det finns en väldigt klar logik i det och att för att övertyga mig om motsatsen skulle det krävas en hel del.Fast "betyg" och "självförtroende" är inte riktigt synonymer. (Huruvida betygssättningen är rättvis eller missgynnar pojkar vågar jag inte uttala mig om, men visst är pojkars sviktande studieresultat ett problem. Särskilt som jag tror att det i framtiden kommer leda till ännu fler arga unga män som utkonkurrerats av kvinnor på ett tidigt stadium.) Nu kommer ännu ett anekdotiskt bevis: jag har betydligt bättre betyg än vad min sambo har, på alla nivåer av skolgång. Jag har alltid fått höra hur "duuuuktig" jag är som har så bra betyg, medan min sambo alltid har fått höra "att han hade kunnat få högre betyg om han ansträngde sig mer". Dvs: jag har fått bekräftat att det är höga betyg och topprestationer som gäller för att "duga", medan han har fått bekräftat att han är ett manligt geni som inte behöver bevisa sin briljans genom betyg. Hårddraget. Hans professionella självförtroende är skyhögt, mitt är uppenbarligen ganska lågt.
Med brasklappen att jag inte aspirerar på en vetenskapligt förankrad förklaringsmodell här; mer ett allmänt spånande kring det som blivit trådens (intressanta) tema.