Man brukar avmaska unghästar mot spolmask i början av året. Äldre hästar har själva en väl utvecklad immunitet mot just spolmask och behöver därför inte denna avmaskning.
Att fö avmaska under vinterhalvåret är inte att rekommendera eftersom man kan få en massaktivering av lilla blodmaskens larver som ligger i dvala i hästens tarmvägg. Dessa gynnare påverkas inte själva av avmaskningsmedlet eftersom deras ämnesomsättning går på lågvarv, däremot känner de av om vuxna parasiter i tarmlumen dör och sas bereder plats för nästa generation. Larverna genomgår då snabbt en mognadsfas och frisätts i tarmlumen. Följden blir skador på tarmväggen som i värsta fall kan leda till allvarliga magtarmrubbningar, t ex kolik eller diarré.
Annars gäller som vanligt avmaskning ett par dagar före betessläpp på så parasitfria beten som möjligt (eller vid motsvarande tidpunkt om hästen går i sin vinterfålla året om) samt under sommaren med de intervall som gäller för det preparat man använder. Vid installning kan det vara klokt att avmaska med ett preparat som tar styngflugans larver, i synnerhet om man bor i ett områder där dessa förekommer... :smirk:
Växla årsvis mellan preparatgrupperna (ivermektin, pyrantel osv, inte mellan de olika produkterna inom samma grupp!) och försök hålla markerna så parasitfria som möjligt.
Ett träckprov för att kolla läget och effekten/behovet av avmaskning kan med fördel tas på vårkanten och/eller en tid efter genomförd avmaskning.