majola

Trådstartare
Kan hästar få diabetes? Har ni haft/sett/hört om någon häst som haft problem med blodsockret (det är väl det man har problem med om man har diabetes? :confused:)? Hur behandlas det?
 
Hästar får inte diabetes, om så skulle ske lär det tyvärr inte vara behandlingsbart. Snarare skulle det inte vara möjligt att hålla hästen med behövlig medicin, men eftersom hästar är grovfoderätare till sin natur och man vet att individer som äter vegokost klarar sig mycket bra från detta.
 
Jag vet inte om hästar kan få diabetes eller inte, har aldrig hört talas om att en häst har haft det. Precis som Boj säger skulle det inte vara behandlingsbart.

Kan du förklara det här igen "eftersom hästar är grovfoderätare till sin natur och man vet att individer som äter vegokost klarar sig mycket bra från detta. " för jag förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att vegetarianer mer sällan får diabetes?
 
Hästar kan få något som ibland kallas diabetes, o delvis liknar det, i samband med en tumör i tallkottkörteln.
Sedan finns det ett annat tillstånd med högt blodsocker o insulinresistens orsakat av fetma.
PL
 
Hos människor finns det flera typer av diabetes, om man frånser typ A som är en typ som drabbar mestadels barn. Detta är ett tillstånd som kan växa bort med tiden, och anses var ärftlig till en viss del.

Typ B dock, vet man är till största delen kostrelaterad. Den återfinner sällan eller aldrig hos personer som äter hel eller del vegokost.

Det som PL skriver om, är inte ett kroniskt tillstånd som den oftast förblir hos människan. Detta kan man räta upp med hjälp av bla rätt utfodring, något som vi inte blir friska på men som skulle underlätta för oss om vi hade diabetes typ B.
 
För det mesta gör den inte det, då den med stor sannolikhet är ärftlig. Men jag har en bekant vars dotter drabbades av diabetes typ 1 (A) i mycket unga år, med medicinering som följd.

Idag är hon strax över 20, och använder numera inget insulin alls. Men går på kontroller regelbundet, och såvitt man kunnat utröna har hennes besvär vuxit bort så här långt.

Hon är dessutom vego, visserligen inte fullt ut då hon äter skaldjur, fisk samt ägg. Detta tror hennes läkare kan ha bidragit till hennes förbättrade tillstånd.
 
Det har inte förespeglat dig att människor och hästar är ganska olika vad gäller matsmältningsstrategi?

En vegetarian som äter 2 kg socker/dag löper alltså mindre risk än en som äter en balanserad kost med kött? :devil:
 
En vegetarian som äter 2 kg socker/dag löper alltså mindre risk än en som äter en balanserad kost med kött?

Vet du någon som äter 2 kg socker per dag, vare sig de är vegeterian eller inte. :devil:

Jag är fullt medveten om hur hästens matsmältningsapparat fungerar och ser ut, är du? :devil:
 
Seriöst: För hästar är väl kolhydrater från spannmål ungefär samma som socker (sackaros) för oss. Och cellulosa från fibrer (skal av spannmål, gräs etc) som långsamma kolhydrater för oss. Energin tas väl heller inte upp som glukos lika tidigt som hos oss, då hästen (gissar) väl använder en bakteriekultur i blindtarmen för att processa cellulosan? Är insulin viktigt för hästen ?? Nån som vet?
 
Jodå, hyfsat påläst. Dock med luckor, se ovan... :)
Vet ingen som äter 2 kg socker, men det finns de som drar i sig 2-3 liter Cola/dag + godis+massa annat socker. Utan att äta kött. Menade bara det. En balanserad vegokost är såkklart hälsosam, liksom en balanserad kost med kött, möjligen med lite fördel för vego. Tror jag.
 
Är det typ 1 och typ 2 diabetes du menar? Typ 1 är en autoimmun reaktion, de insulinproduverande cellerna förstörs av kroppens eget immunförsvar. Man får symptom av typ 1 diabetes först när ca 80% av de insulinproducerande cellerna är förstörda, det borde ju därför vara såvrt för det att växa bort? Typ 2 är som du säger kostrelaterad, beror på en nedsatt insulinkänslighet i vävnaden. Det finns även andra typer av diabetes, är det detta som din bekants dotter drabbades av?
 
ö... typ A kan växa bort? Vaddå typ A?
Det finns typ 1 och typ2. Typ 1 drabbar framför allt barn, ungdomar och unga vuxna, man måste ha insulin varje dag flera ggr om dagen resten av sitt liv. Det kan inte växa bort.
Typ2 har en helt annan mekanism än typ 1. Det kan räcka med kostbehandling och/eller tabletter och/eller insulinsprutor. Med kost och motion kan denna diabetes ibland hållas i skick så att medicinering ej behövs.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Nu är jag på sluttampen och är snart färdig USKA, det är ”bara” en halv kurs kvar samt att specialiseringen ska skrivas. Jag känner mig...
Svar
7
· Visningar
679
Senast: ainasoja
·
Kropp & Själ Har H och nära anhörigs tillåtelse att skriva detta men valt ett anonymt konto ändå. Har en nära anhörig med diabetes vi kan kalla hen...
2
Svar
31
· Visningar
2 120
Senast: Hajfisk
·
Kropp & Själ Hej! Jag är 17 och är livrädd för diabetes, iallafall typ 1. Något av symptomen stämmer in, exempelvis trötthet och så kallad...
2
Svar
22
· Visningar
1 308
Hästvård Vi har kämpat i 1,5 år med vår häst där magsår ständigt återkommer. Han är röntgad rygg, bakben. Behandlad i SI lederna och bakknän...
Svar
13
· Visningar
1 147
Senast: Ponylove
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp