Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

(Småbrukaren)
Djurskyddsinspektörens besök i Tanums kommun har den senaste tiden retat gallfeber på många och orsakat mycket missmod. Många har ringt till Småbrukaren och varit mycket upprörda. Om nya hårda krav måste genomföras funderar en del till och med på att sluta med djuren och ännu mer landskap kommer att växa igen.

http://www.smabrukaren.o.se/tidskrift/debatt/2005/gallfeber.htm
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Han är då inte ensam!
Vi hade besök häromveckan, och fick flera anmärkningar på att det fattades "3 cm där", "4 cm där", "Där kan hästen fastna, om hon står och trycker upp sig i hörnet och sparkar" (Min häst är den mest stillsamma i boxen man kan tänka sig. Har aldrig sparkat på de 6 år vi haft henne).
Vi fick även förklarat att stalldörren är för liten (jotack, min mamma är ½ tumme mindre pga det..), och att den skulle vara både högre och bredare.
"Det är ju bara att höja den lite".
Jaha, hur då? Ska vi ta bort hela taket då, eller bygga en tunnel ner i marken? :confused:

Några bekanta fick anmärkningar på att det var ca 4 cm för smalt i en "krök" i stallet, men "Det var ju bara att bygga om"...

Låter som lite "Min Häst"-stuk på de här personerna som kollar runt; att de bara fått lära sig att "si & så långt/brett/högt" ska det vara, men att de inte tänker riktigt logiskt på hur en häst egentligen beter sig.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Visserligen, men de har ju vissa regler de ska gå efter som de inte kan tumma på!
De har ju satt en gräns, för att den ska hållas... börjar man acceptera fyra cm, så kanske man börjar acceptera ännu fler avvikelser.
Så det är ju isåfall lagen som ska ändras, inte en inspektör som bara gör sitt jobb, eller hur? (Dessutom finns ju reglerna till för att man ska kunan kotrollera så att våra djur har det tillräckligt bra.... och nog kan väl även den stillsammaste häst plöstligt sparka och fastna någonstans?)

/Maria!
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Visst finns det regler att följa. MEN samtidigt så är det helheten som är viktig. Att det fattas 5 cm i höjd i dörren gör inget eftersom hästen kan bocka på huvudet när den ska in och ut. Värre är det om boxarna är för små. (Jag pratar inte om 1-2 cm). Därför är det bättre att dessa inspektörerer hade djur vana så att de kan SE vad som är bra och vad som behöver ändras på. :crazy: :cool:

Vissa kan ha ett perfekt stall MEN vet inte ett smack om hur man ska sköta om hästarna. Medan nästa har ett stall som duger och hästarna stormtrivs.

Själv så har vi en bra inspektör som har egna hästar. Hon SER vad som är möjligt och vad som är omöjligt att ändra på. Ex själv har jag under ett antal vintrar haft otroligt leriga hagar eftersom grannen vägrar dränera sitt stycke. Och oavsätt vad vi själv har gjort så har inget hjälpt. Men det hade hon överseende med. Eftersom hon vet att vi har gjort allt vi har kunnat.

Sen hade vi för lågt i taket i ett av stallen (5 cm). Men eftersom hästarna som står där bara är ponnyer så gjorde det inget. De större hästarna har ca 4 m i takhöjd.

Men en petig inspektör som inte kan titta på helheten hade begärt att vi skulle byggt om. :o :eek:

Så jag har full förståelse att man blir galen på vissa inspektörer. :crazy:
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Uppenbarligen är det stor skillnad på inspektörer och inspektörer! :smirk:
Och just sådana där paragrafryttare är ju rena fasan att få in i stallet! :crazy:

En inspektör måste ju som ngn sa se till helheten, och "döma" utefter just det stället h*n för tillfället inspekterar.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Jobbigt att inte få stallet godkänt. I vårat fall så var vi inte oroliga då vi haft 2 inspektörer i stallet, en som var intresserad av stallplats o som nämde att stallet skulle gå igenom kontroll, samt en bekant till inackordering (tydliigen banbyggare i globensammanhang o hästmänniska o kontrollant) Hade uttryckligen sagt att stallet var mkt välskött och höll en bra standard, då inackoderingen frågade nyfiket hur det skulle gå vid en kontroll, eftersom vi då väntade inspektören några dagar senare.

Oturligt nog fick vi en nyexaminerad kontrollant. Som följde paragraferna med pricka...

Vi fick nedslag på 4 boxar med 2 cm för brett galler, mellanrummet mellan golv o boxdörr var över 2 cm, de kunde fasta med hoven samt takhöjden.

Iomed allt det andra var bra så fick vi ett påslag med 5% på alla mått så maxhöjden i stallet på hästar är 157cm.

vilket nnebär att 2 av våra hästar är olagliga (160 och 161cm)
Takhöjden i boxarna är godkända (gammal sned lada med intressanta mått) Så i boxen står de helt lagligt, men passerar vi stallgången bryter vi mot reglerna.... Så löjligt!!!

Så vi måste höja takhöjden om vi fortsätter att ha våra hästar.
- minska mellanrummen mellan boxgaller (blir nog hönsnät eller nåt)
-minska mellanrummet mellen golv o dörr (svetsar dit en liten stålbjälke eller dyl.

Men jag tycker det är helfånigt!

Tahöjden varierar från 220cm- 245 cm allstå minst lägst längst in i stallet där russen/ponnisarna bor. och högst vid ingången.

Ta en titt på stallet på www.miagi.nu om ni är intresserade.

Inspektören kollade varje häst i hagen och kände under täckena o hummade..
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Vad i hela h****e har gångens höjd med det hela att göra??????

Det är inte där hästarna står utan i boxarna. skulle jag ha den inspektören här så skulle även jag åkt på takhöjden i det ena stallet. Eftersom vi har sänkt golvet i boxarna men inte i gången. :cool:

J****a paragraf ryttare!!!! :mad: :mad:
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Mitra skrev:
Vad i hela h****e har gångens höjd med det hela att göra??????

Det får inte vara för lågt ifall hästarna stegrar sig.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

*lånar knapp*

nästan så man borde utbilda sig till sån där inspektör för att göra livet för sveriges djurägare lite drägligare... nån som vet vad man behöver för utbildning??

det är ju klart att det finns regler som ska följas men inspektörerna behöver itne vara övernitiska för det. :mad:

som Mitra berättade, om inspektören själv har djur har de också lite förståelse för djurägarnas situation.

tror knappast reglerna finns till för att kunna sätta dit så många djurägare som möjligt, tvinga dem sälja djuren för att de inte har råd att bygga om sitt stall som fungerat felfritt i 50 år. nä, reglerna är till för djurens och människornas välmående och säkerhet. men ibland är inte regler det som behövs!!!

fram för lite förståelse bland inspektörerna!!! :mad:
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Om hästen är så j***a dum att den ska stegra sig i gången så är bara jag tacksam om den slår huvudet i taket för då gör den inte om det. :crazy:

Och det utan att JAG har bestraffat den :D

En vinn vinn situation. Hästen lär sig en läxa och jag slipper en stegrande häst i gången.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Jag gissar att det inte behövs ngn speciell utbilning, det är ju uppenbart när man hör alla historier om djurskyddsinspektörer som knappt vet vad ett djur är :smirk:
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Jag vet inte riktigt hur dina boxdörrar ser ut, men det där påpekandet att en häst kan fastna är det mycket möjligt att du ska vara tacksam för. Om en häst råkar lägga sig lite tokigt och tar spjärn mot dörren för att komma upp kan den fjädra ut rätt kraftigt och när den då försöker dra tillbaka hoven sitter den fast och kan få väldigt otäcka skador. Mått på boxgaller är också sånt där som kommit till efter otäcka olyckor.

Det där med +5% på måtten verkar konstigt, det skulle jag nog be att få skriftligt med angivande av var i förordningen det finns stöd för kravet.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

sitter o glor på papprena nu läser citerat från rapport om takhöjd: Stallets planlösning är i övrigt god varför stallgångens takhöjd, med stöd av L100, kap 1, paragraf13, kan räknas upp med 5%, vilket då skulle tillåta hästar med en mkh på max 156cm i stallet.

Ang mellanrummet på boxdörrara så nämde hon vid inspektionen att det inte är så mycket att bry sig om om det står grova hästar där,självfallet så hade vi accepterat detta om det rörde sig om småhovade ponnies. I vårat fall så stod Haflingern, samt Lettisk import. Båda med grova fötter, större än normala halvblodsfötter.

Så hon motsade sig själv tycker jag då hon faktiskt fick det att låta som att det inte var några problem. (Trösklrana var borttagna pga av att de var sylvassa o rostiga. bara några månader innan, hade vi låtit dem sita kvar hade det säkert funkat... där får man!) Men sen när protokollet anlände var det mycket noga utmärkt att detta skulle åtgärdas innan Slutet av April.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Jag tar det som ett skämt att det inte skulle behövas någon utbildning som någon skrev...
Hur som helst, man kan exempelvis gå Miljö & hälsoskyddsutbildning vid Umeå universitet (3-4 år) samt läsa till djurskyddskurser (finns en mängd, ett par år totalt) vid Skara.

De flesta som anställs nuförtiden verkar vara Agronomer, vilka studerar 4.5 år på universitetet.. alltså 6 mån kortare än veterinärerna. Andra som kan anställas är exempelvis Etologer, vilka har läst minst 4 år och är specialiserade i djurs beteenden. De flesta har praktisk erfarenhet från djur och arbetar såklart för djurens bästa. Det står reglerat i djurskyddslagstiftningen vilka utbildningar en djurskyddsinspektör skall ha.

Djurskyddslagen måste följas - precis som andra lagar. För visst är den inte värd mindre än andra lagar? Annars kan den ju slopas helt.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Jag tycker man silar mygg och sväljer kameler många gånger. Några centimeter får små boxar kan man stoppa men inte vidriga slakttransporter för att ta ett exempel.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Mitra skrev:
Om hästen är så j***a dum att den ska stegra sig i gången så är bara jag tacksam om den slår huvudet i taket för då gör den inte om det. :crazy:

Och det utan att JAG har bestraffat den :D

En vinn vinn situation. Hästen lär sig en läxa och jag slipper en stegrande häst i gången.

Och varför behöver den vara dum för att stegra sig? :confused: :crazy:
Har hört om flera "fall" där hästarna stegrat sig i stallet & boxen, och brytit nacken av sig/ådragit sig allvarliga skador pga för lågt i tak.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Tvärtom skulle jag vilja säga, om du har hög takhöjd i gången och hästen kan stegra sig rejält så ökar risken markant att hästen skall glatta omkull eller tippa över och därmed kunna bryta nacken. En häst är inte dum i huvudet, den är mkt medveten om var den har taket och ger i 99% fan i att stegra sig när det inte finns plats till det. Har tex sett många undersökningsspiltor där man medvetet har sänkt takhöjden för att just ta bort momentet med stegring. Kan även ta ett exempel själv hade själv tidigare en "dum" häst som så fort man skulle göra något som inte passade honom tex klippa, sko, tvätta (just det inte mkt som passade denna man han var inte ett dugg rädd utan helt klart tjurskallig) så reste han sig samtidigt som han kastade sig bakåt i uppbindningarna, blev så trött på det en dag när hovis var här så vi kom på att gå ner i gamla ponnystallet (som inte längre används) med låg takhöjd i gången hästen kunde stå normalt men det var inte mkt upp till taket. Inte ens ett försök till att klydda han insåg direkt att här funkar inte denna variant. Så efter att ha flyttat ner honom dit var gång vi skulle göra något under ett par månader så kunde vi flytta tillbaka upp i det stora stallet och hans olat var försvunnen.
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

chrysler skrev:
Jag gissar att det inte behövs ngn speciell utbilning, det är ju uppenbart när man hör alla historier om djurskyddsinspektörer som knappt vet vad ett djur är :smirk:

jag studerar till inspektör. 4 år på Miljö och Hälskoskyddsutbildningen i Umeå.
vi har 5 veckor lantbruksdjur resten är frivilligt. De frivilliga kurserna läser man efter utbildningen och finns i Skara. Så vi djurskyddare läser egentligen mer än 4 år. Välutbildade paragrafryttare!


Takhöjd: Har inte alls så mycket att göra med hästens huvud att göra, utan med luften i stallet. Det är noga utmätt med tanke på ammoniak, luftgenomströmning i ett normalstall.
/jenny
 
Senast ändrad:
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Muninn skrev:
Visserligen, men de har ju vissa regler de ska gå efter som de inte kan tumma på!
De har ju satt en gräns, för att den ska hållas... börjar man acceptera fyra cm, så kanske man börjar acceptera ännu fler avvikelser.
Så det är ju isåfall lagen som ska ändras, inte en inspektör som bara gör sitt jobb, eller hur? (Dessutom finns ju reglerna till för att man ska kunan kotrollera så att våra djur har det tillräckligt bra.... och nog kan väl även den stillsammaste häst plöstligt sparka och fastna någonstans?)

/Maria!

Önskar att jag kunde leva i en drömvärld som du...
Ring och fråga dina inspektörer hur lång utbildning dom har för sitt jobb!!

Det vore bättre att dom "bråkade" med folk som ej ger hästarna bra foder/avverkar/ ej tar ut vet. vid sjukfall... än att anmärka på nån cm hit eller dit!
 
Sv: Djurskyddsinspektören retar gallfeber på djurägare

Leni skrev:
Jag tar det som ett skämt att det inte skulle behövas någon utbildning som någon skrev...
Hur som helst, man kan exempelvis gå Miljö & hälsoskyddsutbildning vid Umeå universitet (3-4 år) samt läsa till djurskyddskurser (finns en mängd, ett par år totalt) vid Skara.

De flesta som anställs nuförtiden verkar vara Agronomer, vilka studerar 4.5 år på universitetet.. alltså 6 mån kortare än veterinärerna. Andra som kan anställas är exempelvis Etologer, vilka har läst minst 4 år och är specialiserade i djurs beteenden. De flesta har praktisk erfarenhet från djur och arbetar såklart för djurens bästa. Det står reglerat i djurskyddslagstiftningen vilka utbildningar en djurskyddsinspektör skall ha.

Djurskyddslagen måste följas - precis som andra lagar. För visst är den inte värd mindre än andra lagar? Annars kan den ju slopas helt.

Vid ett möte med alla länets djurskyddsinspektörer för 1½ å sedan (officiellt med LRF, småbrukarna mm) så hade ingen längre utbildning i DJURSKYDD än två månader!!! Den sämsta hade en tredagars snabbutbildning. Och han skulle bestämma vad som är rätt eller fel hos bönder och hästuppfödare som jobbat i årtionden med sina djur!!! :eek:

Det är så man blir stum!!!

Men jag hoppas du har rätt, att det är så att fler och fler går riktiga utbildningar... det har vi alla nytta av!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp