Sv: Expressen granskar alternativkvackarna
Nej det finns mycket forskning som visar att kostförändringar och motion kan göra skillnad, absolut inte sagt att man inte ska välja mediciner och annan behandling. Utan kostförändringarna är som komplement eller i preventivt syfte innan man drabbats av sjukdom. Se mitt inlägg 187 för exempel på en del bra studier på ämnet. Det är grönsaksbaserad kost som förespråkas eller en stor ökning av grönsaker frukt och bär.
Mumin
Det finns en del (inte mycket) forskning som visar att en "hälsosam livsstil" minskar risken att insjukna i cancer.
Så långt jag kunnat begripa, finns det dock inga tydliga indikationer på vilken del - förutom att undvika att röka - som är mest verksam.
Det finns idag ingen BRA forskning som visar nyttan av att göra kostomläggningar när väl cancern kommit.
Om du inte lyckades läsa längst ner i artikeln, där författaren Lina skriver om hur onkologen gör så gott hon kan för att hålla henne i livet med cytostatika, eller inte lyckades räkna ut att författaren har cancer, så kan jag förstå ditt inlägg om kostförändringar.
Om du lyckades läsa att författaren har cancer, så behöver du inte veta specifikt vilken diagnos för att inse att kost knappast botar.
Och jo, vissa cancerpatienter kan faktiskt bli skadade av att lägga om till mindre fett och kolhydrater eftersom många cancerpatienter, särskilt de i sent skede i sin sjukdom, har stora svårigheter att få i sig tillräckligt med kalorier. En person i sent skede i sin cancersjukdom har näppeligen nytta av en kalorireduktion.
Jag har en kompis som efter att ha fått cancer lade om kosten extremt. Nu fick hon en sådan cancerform att hon har mycket låg risk för återinsjuknande. Hon äter nu nästan bara råa grönsaker.
Det skadar henne antagligen inte, men gör knappast någon större nytta heller gällande den aktuella cancersjukdomen.
Att propagera för den här typen av omläggningar när någon redan drabbats av cancer, tycker jag är ganska smaklöst.
Att ge råd om rökstopp till någon som redan fått cancer, gör däremot nytta. Detta på grund av att det finns belägg för att fortsatt rökning ger sämre effekt av exempelvis cytostatika.