Bukefalos 26 år!

Förbesiktning.

CosmicQueen

Trådstartare
Kom o tänka på en sak...när man pulsar i förbesikningen... Om hästen har 60 eller över i puls då...blir man utesluten direkt då eller...? :crazy:
Jag menar, hästen kan ju vara stressad i allmänhet av resa, ny plats osv...
Inget som skulle hända min häst tror jag, då hon har väldigt låg puls jämt, men en tanke som slog mig bara...
 
M

Miranza

Jag tror att reglerna säger att om en häst tex hingst är mkt uppspelt så kan man istället tempa hästen och se att den inte har någon feber.
 
T

Trail

Som tur är det...

trevligt folk man har att göra med, funktionärer och veterinärer. Skulle pulsen vara hög och det är en grön häst, så månar de om en och tar det lilla lugna. Hjälper till att lugna hästen och sedan pulsa.

Jag bekymrar mig för samma sak nu, med en grön häst. :)
 
G

Galadriel

Herregud, det har jag inte ens tänkt på :o !
Att hon skulle kunna vara halt är ju en sak, men tänk om nippertippan är så stissig att hon har för hög puls.
Imorgon är det bara 2 veckor kvar til debuten och det börjar bli mycket fjärilar i magen :)
Jag har aldrig lyckats ta pulsen på henne hemma med stetoskop. Tänk om hon ligger urhögt i lugnt tillstånd, då blir det nervöst :crazy:
 
Jo det är oftast så som Trail säger att våra veterinärer förstår att det är mycket nervositet och brukar hjälpa till att lugna både häst och ryttare ;)

Jag har personligen aldrig varit med om att en häst blivit utesluten i förbesiktningen av för hög puls. Har själv hjälpt en kompis vars häst var så stressad att den höll på att få panik i början, men veterinärerna var snälla och lyssnade lite, hjärtslagen var ju väldigt oregelbundna, ena sekunden var den uppe i 120 andra i 50, och de skrev rätt o slätt 50 någonting (minns ej riktigt) När den väl hade sprungit några mil var hästen lugn igen och pulsade utan problem.
 
Min förra häst var alltid uppskruvad i förbesiktningen.
Bomull i öronen funkade till viss del.
Dock kan jag inte hålla med om att alla funktionärer/veterinärer hjälper till att lugna hästen.
På en ritt höll jag på i nästen två timmar innan de lät oss gå igenom. Där var det inte tal om att kunna tempa istället. :mad: Hon flippade ju inte runt, utan var bara nervös "innuti"!
Vid flera tillfällen när jag gick fram för att försöka pulsa stod funktionärer och domare och kastade kubb mitt framför huvudet på henne.
Det var bara vid förbesiktningen hon problem, sen var det lugnt.
 
Va...det var lite dålig stil, men det hör nog inte till vanligheterna hoppas jag, har alltid träffat på trevliga funkisar :D
 
I distans tillhör det god stil att vänta på eventuella hästkompisar vid pulsningen. Om hästen har en kompis som är med på tävlingen brukar det gå bra att ställa den hästen precis utanför veterinärgrinden när den "stirriga" ska pulsas. De blir lugnare när de känner tryggheten från kompisen.

Samma sak under ritten. Om två hästar har gått ihop ett tag på banan brukar de ju ha blivit lite kompisar. Om man går in i grinden ihop och någon blir klar någon halv minut före med pulsningen brukar det gå bra att man väntar någon minut tills även den andra är klar. Inte någon längre tid, men det går ju så fort att pulsa, så då kan man lika gärna vänta på varandra. Om det inte är fullt med folk i grinden förstås.
 
Om hästen har för hög puls i förbesiktningen brukar det räcka med att vända hästen åt ett annat håll så att alla "spöken´" inte syns. Jag har själv varit med om att hästen har 70 i puls och när den får titta åt ett annat håll så blir pulsen 40!
 
T

Trail

Visst får man pulsa om. Det skall vara till att vara griniga funktionärer om de inte hjälper en att få hästen igenom besiktningen. Om en häst utesluts i förbesiktningen för hög puls, bör det ju uteslutande bero på att hästen är sjuk. Därmed bör man ju ta till även andra observationer för att utesluta, tycker jag.

Även under ritten vid pulskontroll när en häst har för hög puls och riskerar uteslutning, så räcker det inte med pulsningsfunktionärs bedömning, även en veterinär bör pulsa innan uteslutning. Så är det väl ändå på alla ritter??
 
D

daysi

Nu blir jag nervig, min dam kan ibland vara kanonlugn, och ibland vara stressad som en dåre...

Och jag som inte tänkt starta förrän i vår på en PP...känner redan pirr i magen....
 

Liknande trådar

Hästhantering Hejhej! För ca ett år sedan köpte jag min nuvarande häst, ibörjan ställde jag alltid upp henne i gången när jag skulle göra iordning...
Svar
8
· Visningar
1 188
Övr. Hund Jag har läst mycket här och tycker att det verkar finnas många kloka människor här. Hoppas nu på att kunna få stöd och råd i hur jag ska...
Svar
9
· Visningar
1 105
Ridning Hej! Har fått ett problem med min medryttarhäst som jag skulle vilja reflektera lite om! Jag har ridit min medryttarhäst i 4 månader...
2
Svar
22
· Visningar
2 952
Relationer Vet inte hur jag ska börja denna långa historia, men i korta drag så flyttade jag in på gården min kille och hans föräldrar bor på. Allt...
7 8 9
Svar
178
· Visningar
16 056

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Fyll min kylväska
  • Gift vid första ögonkastet 2022!
  • Min man är död

Hund, Katt, Andra Djur

  • Skällande/larmande i lägenhet, vad göra?
  • Kattsnack #9

Hästrelaterat

  • Uppdateringstråd
  • Betäckningar 2022

Omröstningar

Upp