Sv: Fota solnedgång
Något som gör det svårt att fånga en solnedgång snyggt på bild är den stora kontrasten, skillnaden, i "ljusstyrka" mellan himlen och förgrunden. En kamera, oavsett om den är digital eller använder film, kan bara fånga ett visst spann, omfång, av ljus. Antingen ställer man in exponeringen (läs: mäter) utifrån den ljusare himlen och låter förgrunden bli underexponerad (för mörk) - eller så exponerar man så att förgrunden blir lagom och låter himlen bli överexponerad (för ljus/blek). Att fånga båda samtidigt på ett bra sätt låter sig oftast helt enkelt inte göras.
Det brukar ju vara himlens färger som är mest intressant att fånga snyggt, så om förgrunden inte innehåller något viktigt kan man strunta i den och helt enkelt ljusmäta och exponera efter himlen. Roligast blir resultatet om man låter himlen fylla större delen av bilden; en stor underexponerad förgrund med en remsa fin himmel ovanför gör kanske ingen glad.
Om man har en förgrund som man faktiskt vill fånga, åtminstone hyfsat rätt exponerad,
samtidigt som himlen är snygg, så finns det några olika vägar att gå.
Den första innebär att själv lysa upp förgrunden. Det funkar bara bra om den är på ganska nära håll, som i din sista bild på pixbox. Enklast är att använda något ljust som reflektor, och helt enkelt studsa solnedgångens ljus mot [blomman i] förgrunden. Har man inte just en reflexskärm så kan man komma långt med nästan vad som helst som är ljust/vitt och reflekterande. Är förgrundsmotivet tillräckligt litet så räcker det med ett vitt A3-papper, eller en vit plastpåse. Om ljuset inte räcker till eller förgrundsmotivet är litet större så använder man blixt (eller i vissa fall lampljus) för att lysa upp förgrunden, det brukar kallas att man "lättar upp" motljuset, i det här fallet från solnedgången. Har du en blixt till kameran (kanske en inbyggd?) så kan du experimentera med olika inställningar, genom att justera blixtstyrkan separat från totalexponeringen.
Den andra vägen att gå är litet mer komplicerad, men kan ge väldigt bra resultat. Den innebär att ta två separata bilder - en där himlen är rätt exponerad och en där förgrunden är rätt exponerad. Dessa två bilder lägger man ihop i ett bildredigeringsprogram, och använder helt enkelt "rätt" del av varje bild. Bilden med rätt himmel får bidra med överdelen, och den med rätt förgrund får bidra med underdelen. En förutsättning är att kameran är i exakt samma läge vid båda exponeringarna, alltså är stativ ett måste. Enklast är att jobba med kameran i manuellt exponeringsläge, på så låg känslighet (ISO-inställning) som möjligt. Börja med att mäta exponeringen för himlen, därefter exponeringen för förgrunden. Rikta sedan kameran för det utsnitt du vill ha, lås stativet, och ta en bild med vardera exponeringsinställning.
Den här tekniken går att använda i många lägen där ett motiv innehåller stora skillnader mellan ljusa och mörka delar så länge som motivet, eller åtminstone kameran, är hyfsat stilla.
Ett tredje sätt är att plocka ner ljusstyrkan hos den ljusare delen - himlen - så att den kan fångas med samma exponeringsinställning som förgrunden. Det gör man till exempel med ett s.k. graderat gråfilter som man sätter i en hållare som monteras på kameraobjektivet. Filtret är helt transparent i ena halvan och neutralt gråtonat i andra, med en mjuk gräns, och man justerar det i hållaren så att filtrets gråa parti sammanfaller precis med, i detta fallet, himlen. Himlen kommer då helt enkelt att "lysa svagare", utan färgskillnad.