Det gjorde du faktiskt, du skrev: "... men kan man inte hålla ett bra föredrag så kan man definitivt inte leverera en bra föreläsning."
... under de betingelser som jag tidigare nämner.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det gjorde du faktiskt, du skrev: "... men kan man inte hålla ett bra föredrag så kan man definitivt inte leverera en bra föreläsning."
Här talar vi om föreläsningar på grundnivå, inte forskarnivå. På forskarnivå är det inte riktigt samma även om det i mångt och mycket gäller även där men det är mer komplext.Nej, det gör jag inte. Jag menar naturligtvis att man är mycket kunnig om det man undervisar i, därför att man har forskat om just det under lång tid. Det betyder fortfarande inte att det blir en bra föreläsning. Alla har inte förmågan att sätta sig in i andras kunskapsnivå, eller att göra sitt ämne intressant, eller att skapa en tydlig struktur, eller att göra bra pp-bilder. Det är ett hantverk i sig.
Om en föreläsning fortfarande kan vara bra, även fast studenterna den är gjord för inte förstår nånting och tycker den är värdelös, skulle jag låta vara osagt. Jag skulle hävda att föreläsningens kvalitet delvis kan avgöras av dem som den är gjord för. Om den tilltänkta publiken inte fattar något och somnar, då är det inte bra. Oavsett om kollegorna eller man själv kanske tyckte det var intressant.
Vem är "man" i det här inlägget?Här talar vi om föreläsningar på grundnivå, inte forskarnivå. På forskarnivå är det inte riktigt samma även om det i mångt och gäller även där men det är mer komplext.
Studenterna är ingen homogen grupp, de som är mest tongivande i kursutvärderingar är efter min erfarenhet ofta den del med sämst möjlighet att tillgodogöra sig kursinnehållet och visst det är möjligt att kurserna inte var optimala för dem men undervisning på universiteten bör och skall hålla en viss nivå, det som sker nu är att man sänker nivåerna på såväl kursinnehåll som examination för att möta de sämre studenternas förmåga och det är helt förkastligt.
Jag tror vi studerat inom helt olika fakulteter.Vem är "man" i det här inlägget?
De som fyller i utvärderingar brukar ofta vara de som är mest och minst nöjda.
På forskarutbildningen är det ju rätt ovanligt med föreläsningar, tror inte jag hade en enda föreläsning när jag gick doktorandkurser, och då ingick det ändå 120 hp kurspoäng i den utbildningen, vilket är ovanligt mycket, och jag läste dem på fyra lärosäten, i fem olika ämnen. Så det var grundnivån jag pratade om, eftersom det är där de flesta föreläsningar äger rum.
Självklart är studenterna ingen homogen grupp, men det gäller ju alla stora grupper. Att publiken inte är homogen betyder inte att det inte går att säga om något är bra eller dåligt.
Ja, det är klart vi är på olika fakulteter, du är väl naturvetare?Jag tror vi studerat inom helt olika fakulteter.
Du skrev om personer som "är mycket kunnig om det man undervisar i, därför att man har forskat om just det under lång tid." men det som undervisas på grundnivå brukar ligga väldigt långt tillbaka i tiden forskningsmässigt, inom mitt område är det artonhundratalsforskning i princip, att de är duktiga forskare betyder inte nödvändigtvis att de har total koll på en grundnivåkurs.
Jag läste lite juridik och tyska också ...Ja, det är klart vi är på olika fakulteter, du är väl naturvetare?
Absolut är det man undervisar om på grundnivå just grundläggande, men vi undervisar ju inte grunder som inte dagens forskning bygger på. Så det är ju grundförståelsen man undervisar i - även om den är underförstådd i forskningsfronten, så behöver man ju fortfarande ha koll på den för att kunna bidra i forskningen. Så man forskar om detaljerna, och undervisar om grundförståelsen av samma område.
Det är klart man inte kommer ihåg alla detaljerna från grundnivån, men det är ju väldigt enkelt att snabbt repetera innan man håller föreläsningen. Förhoppningsvis har man väl förberett sig?Jag läste lite juridik och tyska också ...
Det kan jag hålla med om men med koll menade jag inte bara att man kan grunderna i ämnet allmänt utan specifikt på det kursen täcker. Som exemplet matematik, nästan alla forskare kan grunderna i matematisk analys tillräckligt väl för sin egen forskning men det är en bit till för att kunna alla satserna med bevis, veta exakt hur uppgifterna skall struktureras när man löser dem osv. Det är enkelt men inte riktigt så enkelt att man bara rakt av kan allt utantill om man inte repeterat på ett tag och särskilt inte om man inte är så intresserad. Som beskrevs innan att bara tycka "det här kan jag för att jag forskar på en högre nivå" är inte alls vad jag menade med att kunna det man skall undervisa i eller prata om.