• Foder & Strö
  • Trådstartare Trådstartare Carolrita
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 40
  • Visningar Visningar 3 122
Sv: Havre ?

det där tänkte jag också på.. jag tror att det kan ligga nått i att det handlar om att hästar som inte tål havre inte får tillräckligt med motion för havremängden.. har inte hört talas om nån travhäst som har problem med havren. Havren kanske ger en sån otrolig kick och hästen får sån energi att den inte vet vad dom ska göra av den.. en travhäst tränas så hårt så han får utlopp för den energin. Men säg en ridhäst som kanske rids varje till varannan dag, hyfsat hårt men inte på ett energi krävande sätt och så kanske just den hästen är lite extra känslig.. den fixar väl då kanske inte att äta havre då den inte får utlopp för den otroliga energi kick havren ger..

Haha känner att jag verkligen är ute och spekulerar.. tänker högt eller vad man ska säga.. så såga mig hur mkt ni vill
 
Sv: Havre ?

Hmm...Nu hittade jag ngt...
Havren är fettrik o det mest skalhaltiga (växttrådrika). Det stod att b-vitaminet fanns i havren (!) som gör pälsen blank.

Korn är energirikare o växttrådfattigare än havren.
 
Sv: Havre ?

Instämmer! :D Travare får ju utlopp för sin energi. Min märr hade överskottsenergi, men hon fick ju sitt utlopp för det o hon funkade bra på havren. Har inte gett henne det då hon fick färdigfoder. Men nu får hon "naturligt" foder.
Funderar på o köper havre o fodrar henne med det till hösten, beroende på hur analysen i grovfodret är.
 
Sv: Havre ?

Jag pratade inte om mängden energi utan hur den tas upp och där är kurvan högre och snabbare hos havren. Vilket kan vara EN förklaring, finns nog fler, varför vissa inte fixar havre. Rent näringsmässigt sett, sett i siffror, så är korn och havre snarlika. Upptaget i kroppen är dock lite olika för dem.

Intressant att se att ni hittar att korn är mer energirikt än havre och havre har mer fett än korn och ändå så så kräver högpresterande havre, för energins skull? Motsäger er lite där? ;) Kan detta kanske bero på min ovan nämnda UPPTAGNINGSKURVA för energin de båda fodersorterna. :idea:

Sen finns det ju faktiskt vanliga "skogsmullar" som funkar kanon på havre utan att spåra ur medan betydligt mer tränande hästar INTE klarar havren.... Trots att de får samma mängd.
 
Sv: Havre ?

Jag tänkte oxå på det när det står att havren har fett i sig o är mindre energi än vad korn är...Men det är något med korn som ger hästarna lite "lugnande". Har inte riktigt fått grepp om det. :)
Det är ju vanligt att travare får havren, o dom har överskottsenergi (de flesta).
Sen så är det väldigt individuellt, endel "tål inte" havren medan andra funkar bra på det.

Men jag tänkte ungefär samma som Oki att hästar kanske tränas för lite som gör att de inte får utlopp för sin energi. Det är olika från häst till häst.
 
Sv: Havre ?

Hmm...Låter inte helt fel! Men jag kan ju alltid be bonden fixa analysen på sin egenodlad havre, fast jag hoppas att han brukar göra det :idea: Han gör ju analys på sina grovfoder, oxå.
 
Sv: Havre ?

Havrens energi tas upp inom ca 1.5-2 timmar medan kornet tas upp under ca 2-6 timmar tror jag och majs har ännu längre upptagningsperiod så det är nog det som är en del av den "lugnande" effekten. Sannolikheten att energin sedan används vid arbete på ett liknande sätt är inte helt orimligt. Sen finns det också faktorer som ännu inte är helt klarlagda till varför vissa inte klarar havren. Men att det är så, och att det är oberoende av arbete är ändå ganska tydligt.

Att man sedan får en överpigg häst om man ger den massor av havre och den inte får motion motsvarande, det är en annan femma. Den hästen hade troligtvis reagerat likadant även på kornet, mer eller mindre. Men att en mindre mängd havre till en vältränad häst får den att flippa och bli en fara för sig själva och andra, har INTE med ren överskottsenergi att göra.

Travhästar, vad jag förstått, fodras ofta med lämpligt intervall innan träning för att få maxeffekt av upptaget, det vill säga ca 1.5-2 timmar innan prestation.
 
Sv: Havre ?

Travhästar fodras 3-5 timmar innan tävling, inte senare än så. Det har inget att göra med om de äter havre eller annat foder. Det är för att undvika det blodsockerfall som uppstår ett par timmar efter fodringen.

Sedan det där med snedtändning. Jag har ju nästan bara haft travare (ett och annat halvblod plus några ponnyer också) och d'är har jag aldrig märkt av något konstigt med att de ätit havre. Kanske att quarterhästar som nån nämnde är känsligare?

Jag säger inte att det inte förekommer men har själv aldrig stött på problemet.

Havren innehåller ett enzym som tydligen inte finns i annat spannmål och det kan vara detta enligt forskare som kan bidra till denna snedtändning i de fall det nu förekommer. Låter ganska logiskt egentligen.

Som en parentes kan jag också nämna några halvblod som stått inackorderade i mitt stall under en period. Jag höll med foder (hö, havre, betfor, mineraler) men ägarna bad att få annat kraftfoder då deras hästar inte tålde havren. De gick inte att rida sa dem.
De blandade själva ihop den mängd deras hästar skulle ha. Jag odlade egen havre på den tiden och var väl inte så pigg på att köpa in något annat bara för dem så jag hörde efter hur mycket de gav av havren och hur mycket de tränade. En normalt byggd halvblodshäst på 160 cm fick alltså dubbla kraftfodermängden jämfört med mina travare i samma storlek. Dessutom reds dem endast ca 20-50 minuter 4-5 gånger i veckan, lugna pass, promenader i skogen och lättare dressyrarbete. Mina travare tränade hårt och tävlade flitigt.
Efter lite diskussioner angående hur deras foderstater såg ut kom vi överens om att testa med fri tillgång på hö istället och havre utifrån vad de behövde komplettera med (1,5-3 kg) och helt plötsligt började deras hästar tåla havre...
Det hade säkert gått bra att fortsätta med samma mängd havre ifall de tränade betydligt mera. Men varför trycka i dem 5 kg havre när de knappt motioneras?
Inte sagt att de är så enkelt för alla men jag är dock övertygad om att många ger hästen betydligt mer kraftfoder än vad den behöver.

En del påstår ju också att hästen fungerar på Krafft men inte på havre... lite konstigt för mig eftersom Krafft innehåller ganska mycket havre.

Jag tycker det här var en intressant diskussion och vill gärna veta mer om vad som kan orsaka dessa snedtändningar. Nån fler som hört om detta enzym?
 
Sv: Havre ?

OJ! Det var ngt som jag inte tänkte på tidigare. Märren åt då 1.5kg havre fast det låter ju inte mycket. Som promenadhäst fick hon inte mycket havre, runt 0.5-1 kg per dag. Men hon funkade ju bra på havren. Sedan började jag fodra henne med färdigfoder.
Nu fodrar jag henne bara med "naturligt" foder. Utom havren eftersom hon "gör inget" bara är mamma. Men till hösten kanske det lutar åt havren igen men med andra naturliga foder som lusern o betfor, m.m.

Men jag läste ditt inlägg en gång till, o sedan funderade jag. Tycker faktiskt att du har en poäng där! Varför trycka i en ridhäst med 5 kg havre för? Det är en skillnad mellan en hårdtränad o "promenad".
 
Sv: Havre ?

:bow: :bow:

Det där är alldeles för vanligt.. ridhästar som får stora hinkar med mat helt i onödan. Tror som du att många av dessa som inte tål havre helt enkelt får för mkt. 5 kg havre.. herregud. våran tävlande travhäst får ungefär 2 kg havre och 1/5 kg kornkross. Iof så är han rätt liten och nätt (1.60 och väldigt smidig). Inte konstigt att de "snedtänder". Nej mer grovfoder och mindre kraftfoder till sveriges hästar!

MEN självklart finns det undantag, det tror jag iaf. Kommer inte ihåg vem som skrev det, men var det inte nån som snedtända bara den fick i sig lite grann? För det var i blandat i kornkrossen.. Då börjar det ju bli intressant.. Fast den person skrev ju inte hur mkt kornkross hästen får.. ligger det uppemot 5 kg så kanske det var havren som var inblandat som var droppen som fick bägaren att rinna över. Men det vet vi ju inte.
 
Sv: Havre ?

Jag tänkte oxå på en sak, o även läst en tidigare tråd om hästarnas behov av mera grovfoder men lite kraftfoder. Kanske travarnas?
Men iallafall, jag funderade mycket på hästarnas behov o dylikt i natt :o
Det är nog riktigt att det är så, hästarna ska ha mera grovfoder för tuggtid o deras magar mår bäst av det, men kraftfoder ska dom få om dom används till något t ex travtävlingar, hårda träningar mfl.
Men är det en promenadhäst kan den klara sig enbart på grovfoder om det är riktigt bra värdena i det annars får den lite stödfoder.

Jag läser Christina Plancks bok om hästfoder, o försöker fatta innebörden o dylikt. Jag vet en proffstränare (trav) som fodrar sina hästar med havre o mineraler, sen får dom stora mängder med grovfoder. Först tyckte jag att det var galet, men sedan när jag började läsa på allt jag kunde om hästens utfodring började jag förstå att det beror först o främst på analysvärdena i grovfodret. Men det är ju intressant det här med hästens utfodring, o jag vill ge mina hästar bra foder o ett bra liv o må bra! :)

Alltså, jag har slutat fodra dem med 'färdigfoder' pga att jag vill blanda lite själv. Lite mera naturligt foder är aldrig fel.
 
Sv: Havre ?

Ja precis..

just färdigfoder har jag väldigt svårt för.. förut när vi fodrade våra dräktiga märrar med mat som var gjord just för dom och skulle vara så bra.. blev det helt fel.. Märrarna magrade även fast vi gav precis som det stod på säcken.. så då slutade vi med det och började med våran egen krossade havre.. vi krossar ungefär varannan till var tredje dag så jag tror att näringsämnena är väldigt bra i det. Man behöver inte alls ge lika mkt som man gjort innan. Som jag skrev förut våran tävlande travhäst får bara 2 kg havrekross och 600 g kornkross.. och han är nästa lite tjock :D

Kollar man på alla sånna här mallar för foderstater så ska han typ ha det dubbla..
 
Sv: Havre ?

Ja, precis! Jag tycker inte att 'färdigfoder' passar märren, alls. Hon saknade lite muskler o fett. Sedan jag började fodra henne med naturligt foder lusern, betfor, o tokosel blev hon väldigt fint på det än tidigare när hon fodrades med färdigfoder.
När hon fick sin första avkomma tunnade hon ur efter fölningen, men den här gången fick hon sin andra avkomma höll hon i väldigt fint hull då hon fodrades med 'naturligt foder'. Tycker att det passar henne bättre, o man ser ju vad man fodrar hästen med, oxå. :)

Men alla hästar är ju olika. Jag tycker att min märr funkar fint på naturligt foder, o det gör även min shettis, fast shettisen äter inte havre.
 
Sv: Havre ?

Hoppar in i eran diskussion här...:) Kul med fler travintresserade som har intresserat sig för hästarnas foder!

Jag tror att travtränarna överlag har övergått till mera grovfoder och mindre kraftfoder. Åtminstone häruppe av vad jag sett.

Mina hästar i alla fall, har fri tillgång på hö och hur mycket det blir på ett dygn är allt mellan 10 och 15 kg per häst kan man nog säga, beroende på hur mycket de vill äta. Jag har inget kanonhö utan det är ett hö med ganska normala värden.
På det får de då havre, mineraler och ev något proteintillskott i den mån det behövs för varje individ. Går de inte ute dygnet runt så är de iaf ute mellan 07.30-22.00.

Min största häst är 170 cm och 4 år. Han började starta förra året som 3-åring medan han fortfarande växte. Vi hade väldigt svårt att få honom att hålla hullet och han var/är den som fick mest kraftfoder. Han var uppe i 4,2 kg havre när han fick som mest. Mer kunde jag inte ge då ville han inte äta rätt mängd hö och blev därmed lös i magen (för mig är höet det allra viktigaste). Nu när han växt färdigt och börjar stabilisera sig i kroppen klarar han sig på 3,5 kg havre.

Samtliga hästar i mitt stall tränar tuffa pass 3 gånger i veckan, oftast någon form av intervaller och total sträcka brukar bli mellan 1,5 och 2,3 mil. Skulle de klara sig på enbart hö så skulle de bara få det men för de flesta räcker det inte med enbart hö med så pass hård träning som det rör sig om.
Att tävlingshästar måste ha kraftfoder för att orka håller jag inte med om. Däremot kan de bli lite tunga i kroppen (höbuk) om de äter för stora mängder med växttrådrikt hö eller halm.

Jag säger inte att jag gör rätt eller så men det fungerar bra för mina pållar och därmed har jag (kanske?) lite svårt att se varför en ridhäst i lätt träning ska behöva så mycket mer. Tror ni håller med mig här...:smirk:

Normalbehovet för en 500 kg tävlingshäst i hård träning ligger väl på ca 123 MJ och 738 g SRP per dag. Mina ligger mellan 106 - 147 MJ beroende på häst. Proteinbehovet verkar variera lika mycket på varje - en del behöver högre kvot, andra lägre. Alla väger ju inte heller 500 kg...
 
Sv: Havre ?

Jag har hört talas om, tror dock ej att det är vetenskapligt bevisat, att vithavrens fett innehåller ett ämne (enzym) som på vissa hästar har en narkotisk påverkan. I marknadsföringen för svarthavre brukar det nämnas att detta fenomen inte gäller för den svarta havren.
Skulle det vara på det viset kan man ju tänka sig att det är skillnad mellan raserna hur de påverkas av detta ämne.

Exempel på marknadsföringstext på svarthavre:
Foderspecialistens Svarthavre special häst olja är hårt rensad, vilket ger stora fina kärnor och högt näringsinnehåll, varmluftstorkad och lagrad i minst 6 månader. Svarthavre är en särskild havresort, vilken ger kärnor med svartbruna skal. Svarthavre var det man odlade till hästar i gamla tider. I samband med krigsslutet och att hästarnas betydelse i arme´ och lantbruk minskade, upphörde odlingen och man koncentrerade sig på att odla och förädla på vithavren som var avsedd för humankonsumtion. Nu har Svarthavren hittat tillbaka igen. Svarthavren har visat sig ge uthålligare hästar. Hästar som normalt blir heta på vithavre fungerar utmärkt på Svarthavre. Smakligheten är mycket hög. Hårremmen blir glansig och fin. Svarthavren har en något fetthalt än vanlig vithavre.
Foderspecialistens Svarthavre special häst olja är sojaoljebehandlad och därför helt dammfri.
 
Sv: Havre ?

Jag har hört talas om, tror dock ej att det är vetenskapligt bevisat, att vithavrens fett innehåller ett ämne (enzym) som på vissa hästar har en narkotisk påverkan. I marknadsföringen för svarthavre brukar det nämnas att detta fenomen inte gäller för den svarta havren.
Skulle det vara på det viset kan man ju tänka sig att det är skillnad mellan raserna hur de påverkas av detta ämne.

Ja precis, det är något liknade som jag har hört/sett.
När jag var liten odlade vi svarthavre hemma men jag har aldrig använt den sorten på senare år.
 
Sv: Havre ?

Jo, jag håller faktiskt med dig. Mera grovfoder o mindre kraftfoder, men sen är alla hästar lite olika, men annars så :)

När jag hade min märr i hårdträning fick hon ju havren med groov (den gamla varianten av Groov 90 eller var det 125? men det hette då bara Krafft Groov). Det funkade OK på henne, men sedan övergick jag tillbaka till naturligt foder o det funkade bäst på henne.
Nu är hon bara en 'promenadhäst' så får hon mindre kraftfoder, men mera grovfoder dvs. fri tillgång.

Vet att det är ganska vanligt att proffstränare fodrar sina hästar på det sättet, dvs. havre, mineraler o så stora mängder grovfoder. Den här tränaren som jag skrev tidigare gav sina starthästar mellan 1-2.5kg havre per dag o mineraler o så stora mängder grovfoder. Tyckte att hans hästar var jättefina i hullet. Inga revben som syntes. Bara muskelpack allihopa :D

Det ska det vara, oxå. Sen så är det individuellt, men jag tror att det är bättre med "naturligt" foder, för man ser ju hur mycket hästen behöver o dylikt.

Jag började intressera mig mera för foder efter att märren slutade tränas, o det var då när hon hade lite svårt o hålla hull som jag började fodra henne med färdigfoder bara för att jag lyssnade på de sk foderexperter i foderfirmorna. Och sedan när jag började läsa lite här så provade jag fodra märren med naturligt foder eftersom min shettis får det, som han blivit fint på oxå. Det blev märren med.
Ska bli intressant o se hur fölungen ser ut som 1-2 åring. Hon ska få naturligt foder hon med!
 
Sv: Havre ?

Som jag skrev så självklart blir de tossiga om de får för mycket kraftfoder i förhållande till arbete. I ditt exempel med dina inhyrda så låter det klart som överutfodring som var problemet. 5 kg till en normalpresterande är på tok för mycket. Det är inte DENNA typ av tossighet vi pratar om, eller åtminstone jag, när jag pratar om hästar som inte tål havre.

I mitt exempel med min häst fick hon vid aktuella tillfället ~ 1.5 kg kornkross per dag (1-2 tim träning 5-6dgr/vecka, normalträning alltså, foderstat på ~100MJ 800 smrp, något jag kommit fram till funkar under ett par år med analyserat foder, svårhullad) och om det jag då givit även innehöll havre så pratar vi om väldigt små mängder, MAX 0.5 kg havre på en dag och det gjorde henne till en bomb på fyra ben, något som aldrig hänt tidigare trots större givor kraftfoder vid andra tillfällen.

Det är svårt att förklara vad som händer, de blir alltså inte bara extra pigga. Jag har som sagt aldrig varit rädd när jag suttit på henne trots nerv, vanlig överskottsenergi eller stressade situationer med mycket lastbilar eller annat. Men nu hände inget särskilt och hon blev totalt blockad och som en bomb redo att explodera utan kontroll och jag kunde inte på något sätt påverka henne. VÄLDIGT obehagligt.

Har också hört något om något ämne i havren som inte finns i andra spannmål men vet inte så mycket mer.
 
Sv: Havre ?

Jag förstår. Det är säkert möjligt att vissa hästar inte tål havren. Men jag är övertygad om att i de flesta fall när folk säger att hans eller hennes häst inte tål havre så är det för att de får för mycket foder kontra för lite motion.
I ditt fall så var det ju alldeles klart att hästen blev tokig av havren. Jag säger inte emot dig. Då har vi ju den teorin om det speciella enzym som ger "narkotisk" effekt på ett fåtal hästar. Skulle varit intressant att veta mer om just detta.
 

Liknande trådar

M
Träning Har just nu min dam i ett stall med 3 st islanmdshästar (2 på sommaren pågrund av exem), tar betalar jag 300 kr för uppstallning med dom... 2
Svar
24
· Visningar
1 638
Senast: moonlightgarden
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp