• Ridning
  • Trådstartare Trådstartare Jolia
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 18
  • Visningar Visningar 1 273
J

Jolia

Hejsan:)
är lite nyfiken vad (om det finns namn på dem) hand/ben hjälperna heter i AR. Jag rider klassisk ridning vet bara dom som finns där(är det samma?)... andvänder man sig av mest handhjäper i AR oxå?
 
Sv: Hjälper

Man kallar hjälperna samma sak, så det är rätt enkelt.

Basen för all ridning är att ha sätet som utgångspunkt, huruvida man använder sig av "mest handhjälper" eller inte är nog i första hand en fråga om hur väl man använder sin sits och sina skänklar.
 
Sv: Hjälper

vad jag menade vad om man avdvänder sig av indirekt tygel och direkt tygel? eller om det finns andra namn...
 
Sv: Hjälper

Kort svar: Ja, det gör man. Som i så gott som all annan ridning också. ;) I vilken utsträckning beror väl på vem som rider. Dock inte med samma betoning på att tygeltagen ska vara cirkulära rörelser som jag antar att den du ridit för har.

Direkt - indirekt kan man säga, andra kanske säger ledande eller trängande tygeltag. Medan andra främst ser tygeltagen som något som uppstår som en bieffekt av att man formar sin sits och kropp som man vill att hästen ska forma sin kropp, och därför inte bryr sig nämnvärt om vad de kallas.
 
Sv: Hjälper

okej:smirk:
har man enbart tre grund hjälper i AR oxå då eller? som jag lärt mej, med indirekt, direkt, halvhalt så kan man göra "allt", fast man kanske behöver omvändhalvhalt senare för att komma fram i skritt/trav/galopp...
 
Sv: Hjälper

Det bästa råd jag kan ge dig är att läsa Bent Branderups böcker om Akademisk Ridkonst. Det bör ge dig en bättre och övergripande bild - från källan - istället för att försöka förstå hela konceptet genom ett forum. De brukar gå att låna vi biblioteket - har de inte böckerna inne så bör de gå att få via fjärrlån.
 
Sv: Hjälper

okej:smirk:
har man enbart tre grund hjälper i AR oxå då eller? som jag lärt mej, med indirekt, direkt, halvhalt så kan man göra "allt", fast man kanske behöver omvändhalvhalt senare för att komma fram i skritt/trav/galopp...
Du är i början av ett pedagogiskt system just nu. Det du lär dig just nu finns till för att DU ska förstå och lära dig känsla. Senare blir det mer fokus på hästen också, och du får lära dig mer om skänklar och säte/positioner. Det är din tränares pedagogiska upplägg och i början ser det ut så som du beskriver det. Du har inte fått hela bilden än. Men samtidigt är inte det som du skriver lögn. ;) Din tränare är bara av den åsikten att du först måste lära dig de sakerna, innan du går vidare. Ett gott råd är att du med intellektet försöker att så snabbt som möjligt fatta dethär som rinnande vatten, träna kroppsmedvetenhet och koordination (typ tai chi, yoga, sånt...) och lär dig hur det funkar i praktiken också. Så att du får gå vidare inom samma pedagogik och lära dig mer. I slutändan ser allt rätt likadant ut, och fler hjälper kommer till, även för din tränare. Det är upplägget/pedagogiken som är annorlunda i början. Alla är ute efter samma känsla, och har bara fokuserat på olika delar. Beroende på vad tränaren subjektivt tycker är det viktigaste.
Din tränare lär inte ut ridning likadant hemma som när hän håller kurser borta. Så i häns pedagogik har du egentligen hoppat över några steg redan. Men som sagt, det är häns val att lära ut precis som hän gör. Men ta gärna till dig även vad andra säger. Du kommer att märka att allt kompletterar varandra och att alla pratar om samma sak sist och slutligen. Och att, om du är öppen och utvecklar din känsla, har du nytta av ungefär precis vad som helst. Ta gärna till dig boktips här på buke. Och som sagt; det kommer mera sedan. Tålamod.
Lycka till med träningen! :bump:
 
Sv: Hjälper

det ska jag läsa:) försökrer få en bild i lite olka ridstilar annan än den jag håller på med, allt finns det någontig att snappa upp;)

jo det är nog grunden jag lär mej nu... sen blir hjälperna mindre, fast samma. För några andra som också är med på kurseran här väll ridit det i ca 8 år, dom andvänder fortfarande bara dessa hjälper. Det är så kul att se deras piaff och så, ryttarnen bara åker med ser de ut som:love:
 
Sv: Hjälper

Fortfarande anser jag att det är en sanning med modifikation. Jag kan se varför du ser det så. Men jag tror (eller snarare hoppas av hela mitt hjärta) att de som har tränat i 8 år för din tränare inte längre ser det så.
Samtidigt som det delvis är sant. Dehär hjälperna finns kvar, och känslan kan tolkas via de tre grundtygeltagen. Precis som livet alltid kan tolkas genom bibeln om man vill.
Jag kan också vilken dag som helst sätta mig och leka spektakulära lekar på en tygel. Oftast väljer jag att inte göra det. Det ser mer städat ut för det första, att bara sitta och se ut som vilken ryttare som helst, men jobba minimalt. Och för det andra, finns det även andra delar i träningsmetoden, som är minst lika intressanta.
Din tränares sätt att lära ut är väldigt effektivt och framgångsrikt för dem som förstår det snabbt, och kan tillägna sig informationen på rätt sätt. Tyvärr har jag också sett fall där budskapet inte har gått fram, och det har kunnat bli väldigt fel.
Jag önskar dig all lycka med träningen. Fixera dig bara vid detaljerna så länge som det tar för dig att förstå dem. De finns kvar där hela tiden, utan att man tänker på dem, och blir en del av ett system.
 
Sv: Hjälper

Instämmer helt och fullt med allt du skrev. :bow:


Jolia: Förutom allt det som dressyrtant redan skrivit vill jag bara säga att även om din tränare (eller din tränares tränare, hur det nu var ;) ) börjar med att lära ut tygeltagen om man rider för hän på kurs, så menar hän ändå att sitsen är den viktigaste hjälpen. Men av pedagogiska skäl vill hän inte mixtra med den i någon större utsträckning på två-tre dagar långa kurser.

Så ett råd är att (parallellt med att du tillägnar dig häns pedagogiska system) på egen hand göra sitsövningar och träna yoga, pilates eller ngt annat som ger ökad kroppsmedvetenhet. Ju bättre sådan man får, desto lättare tycker jag att allt annat blir.
 
Sv: Hjälper

vad dom som ridit så i ca 8 år sa då till några nya som var där "det är så fantastiskt att man kan göra så mycket med enbart dessa små enkla hjälper". Men benen andvändes yterst få gånger för att länga steget. i piaffen lytfe dom nog lös den benen i takt med hästen i början också...
 
Sv: Hjälper

:love: Jag förstår dig precis, vännen. Vill bara se till att du inte går i fällan och tror att tre cirkulerande tygeltag är "grejen" med den ridning du har börjat med. På ett sätt kan man väl säga att det är det (för det funkar ju onekligen det också), men på ett sätt kan man säga att det inte är det alls...
Denhär pedagogiken strävar till att ge dig känsla så snabbt som möjligt (med de cirkulära rörelserna söker du den exakta längden och känslan i tygeln som behövs för att den ska fungera optimalt). Men alla konkreta rörelser du gör för dig bara närmare känslan, och ger dig en slags strukturerad förståelse för varför det funkar så.
Det är bara en religion bland världsreligionerna. För mig har den varit en väldigt fungerande och bra religion, i kombination med alla andra religioner jag har kommit över. Allt är detsamma i slutändan. Alla som lär ut ridning strävar till att ge vidare "känslan", som är det samma som "sanningen" eller "gud". Har man en gång haft den känslan VET man att man har känt "sanningen". Därför är det så många som är säkra på att just deras metod är den enda rätta. För att de, subjektivt sett, har kommit närmast sanningen. Alla som upplever den hisnande känslan när det faktiskt fungerar, att man upplöses i molekyler och är en enhet med hästen och universum, måste ju helt enkelt tro så. ;)
Idén är inte att du, när du har tagit till dig denhär pedagogiken, alltid ska se exceptionell och speciell ut när du rider. Idén är snarast att du, vem du än rider för, ska anses rida bra. En bra ryttare helt enkelt, och inte en specialiserad produkt av ett specialiserat system. Din tränare siktar mot precis samma mål som alla andra. Han har bara sin egen väg att gå dit. Och för endel passar den underbart bra, andra förstår inte poängen.
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälper

Men benen andvändes yterst få gånger för att länga steget. i piaffen lytfe dom nog lös den benen i takt med hästen i början också...
Detta är ju den synliga delen du refererar till. Och idealet är ju att inget syns. ;) *retas lite*
Piaff kan du rida på enbart tygel, enbart skänkel eller enbart sits (position). Eller så kan du rida den genom att sjunga "The final countdown", om det är det du lär hästen. ;) Eller så kan du kombinera alla dessa (förutom eventuellt skippa sångdelen då. ;) )
Eller också kan du integrera alla hjälper i din kropp så att du bara tänker passage i piaffen, och hästen gör övergången. För att din kropp gör muskelintentioner, som hästen läser av. (Position.)
PS. Om denhär pedagogiken ter sig logisk för dig, och du tillåter dig själv och hästen att utvecklas, utan att bli alltför insnöad på något moment, samt att du tillägnar dig mycket information även från annat håll, är det nog en rätt bra väg att gå. Som sagt, jag är väldigt, väldigt glad att jag gick den vägen.
PS 2. Våga experimentera lite inom ramen för vad du känner att du klarar av. Du behöver bli självständig i din ridning också.
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälper

:rofl: :rofl: :rofl: Måste bara dela med mig av ett ögonblick som förevigt ska finnas i mitt minne. Jag red för din tränare, och fokuserade jättemycket på en ny uppgift. Såpass mycket att hän gick bredvid och hjälpte till. Till slut höll hän in min häst, kollade på mig som om hän talade med en allvarligt efterbliven person och sa "Men SITT STILL!!!" :rofl: :rofl: :rofl:
"Jorden till dressyrtant", liksom. :rofl: :rofl: :rofl:
 
Senast ändrad:
Sv: Hjälper

Nu fattar jag vad du menar:idea:
rider du för samma tränare som jag??:)
 
Sv: Hjälper

Ja. Också. ;)
Just nu är det rätt länge mellan ridturerna. Red väl senast i somras. :(
Min livssituation gör att jag helt enkelt inte har tid och kraft.
Men när jag red aktivt red jag för din tränare. Och en AR-tränare. Parallellt. Upplever inte att det var några problem med det. Vet om åtminstone en annan ryttare som har ridit för samma båda tränare samtidigt och uppskattat kombinationen. :)
Jag har också rest runt en del och sett kurser för många andra tränare (t ex Carde, på hans kurser lärde man sig massor!). Samt att det i byhålans manege ofta anordnas kurser med "mainstream dressyr"-tränare på rätt hög nivå, och dem brukar jag vara och titta på då och då också.
Har även tränat för en bukeanvändare och uppskattade de träningarna väldigt mycket. :bow:
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med... 2
Svar
22
· Visningar
2 502
Senast: Kajsalisa
·
Ridning Hej. Har ett fullblods sto som är föredetta galoppör. Tävlades i 3 år i tidig ålder men sen inte riden på ca 8 år. Köpte henne av... 2
Svar
36
· Visningar
3 072
Senast: Badger
·
Ridning Hej! Lite smått så tänkte jag börja med att berätta att jag har ridit i tre år, där jag började min resa på ett ridgymnasium. (...
Svar
5
· Visningar
874
Senast: Squie
·
Ridning Jag har börjat rida en fin kallblodstravare som jag inte vet så mycket bakgrund kring. Hon har gått på trav för snart tio år sedan men...
Svar
16
· Visningar
1 194
Senast: Pinus
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp