Sv: Hur går man till väga?
Om omsättningen blir större än gränsen för hobbyverksamhet så registrerar du en enskild firma och skaffar F-skattsedel.
Om det inte är du själv som är tränare så ser jag tre alternativ:
Det enklaste är nog om tränaren själv tar betalt av ryttarna för träningen, och du tar bara betalt för och bokför själva banhyran.
Om tränaren har F-skattsedel så kan det även fungera smidigt att du tar in "alla" pengar och så fakturerar tränaren dig.
Om tränaren inte har F-skattsedel så är alternativet annars att du anställer denne, och betalar in arbetsgivaravgifter och sånt (det verkar krångligare).
För egen del så skulle jag göra så som jag gör nu när jag hyr ut mitt ridhus - enskild firma, FA-skattsedel och så bokför jag hyrorna som jag får in. Pengarna som tränarna ska ha går direkt från ryttarna till tränarna utan att passera mig.
Om du vill ordna tävlingar så skulle jag rekommendera att sammarbeta med en redan existerande ridklubb i närheten, i alla fall till att börja med. Att bilda en förening och ansluta till ridsportsförbundet kräver minst 25 medlemmar och det är DYRA medlemsavgifter som ska betalas in till ridsportsförbundet! Om man är en liten förening så är det nog minst 100 kr per medlem och år (varierar beroende på distrikt).
Sen om föreningen ska "äga" terrängbanan så finns det alltid en risk att andra medlemmar i föreningen tar över och styr för mycket angående vad som ska göras på din mark. Men det kanske man kan leva med, du får ju säkert bra hjälp med bygge och underhåll då också! Men det gäller att tydligt reda ut vilka inkomster, utgifter och ansvarsområden som ska vara föreningens respektive dina.
Om ni bestämmer er för att bilda en förening så finns det bra information på Riksidrottsförbundets hemsida - om bildandemötet, stadgar etc. Denna info gäller oavsett vad det är för slags förening ni bildar. Man måste inte ansluta sig till ridsportsförbundet (bara om man vill ordna tävlingar)!
Vad gäller försäkringar och ansvar så har jag ingen aning, jag är nyfiken på samma sak!