Hur gör man köttbullar festliga?

Mineur

Trådstartare
Moderator
Definitivt en av de mer, hrm, otippade rubrikerna i Bukes historia :laugh:

Jag och sambon ska gifta oss i Sverige i juni och har kommit fram till att vi vill servera klassiska svenska köttbullar till huvudrätt. Min sambo är skotsk-sudanesisk och vi kommer att ha gäster från 6 olika länder, så det känns som en kul grej att göra samtidigt som det är en favoriträtt hos oss båda. Vi är medvetna om att det är lite okonventionellt och att en hel del (svenska) gäster kommer att höja på ögonbrynen, men det är lite typiskt oss att inte göra som man "ska" och vi vill absolut inte ha en superformell middag på något vis. Tanken är att ha skotskt tema på förrätten, svenskt på varmrätt + efterrätt och så kommer bröllopstårtan att vara gjord av basta (en sudanesisk version av baklava).

Eftersom det ändå är ett bröllop och vi kommer att betala paketpris för maten så vill vi ändå göra köttbullarna lite extra tjusiga, och här behöver jag lite inspiration från er. Vi har redan tänkt att vi ska kräva att köttet köps in väldigt lokalt (det finns t.ex. en gård med jättefint kött 2 km från feststället), men kan man hitta på något annat för att göra det lite festligt? Kanske nån slags potatisbakelse istället för potatismos/kokt potatis till? Några andra förslag?
 
Pressad potatis? Syrad gurka istället för inlagd? Ev göra någon rolig smaksättning på rårörda lingon? Jag fick lingon med rosépeppar till kåldolmar en gång. Mums!

Se till att det finns unlimited sås, inte bara tre snygga droppar på tallriken, för en autentisk upplevelse.
 
Lillebrorsan beställde köttbullar till 18-år dagen, Pappa gjorde en lyxig variant med (förutom lyxiga köttbullar såklart) potatispuré, persilja på den, smörstekta kantareller, rårörda lingon, god gräddsås och pressgurka. Dvs egentligen bara alla standardtillbehör, men otroligt vällagad och snyggt upplagt, det blev mycket uppskattat och kändes lyxigt! :d
 
Köttbullar med älg eller annat viltkött? Eller 2-3 olika sorters köttbullar?
Riktigt fin potatis av GOD sort. Rårörda lingon, pressgurka, gelé och gräddsås. Potatismos eller potatispuré är gott till, men svårt att få bra på sommarpotatis.
Det finns en restaurant i Stockholm som bara serverar olika sorters köttbullar. Det är ett populärt ställe för turister och dit brukar kollegor som är på besök från andra länder gå. Kanske kan du hitta inspiration där http://meatball.se/menu-style-2/
 
Definitivt en av de mer, hrm, otippade rubrikerna i Bukes historia :laugh:

Jag och sambon ska gifta oss i Sverige i juni och har kommit fram till att vi vill servera klassiska svenska köttbullar till huvudrätt. Min sambo är skotsk-sudanesisk och vi kommer att ha gäster från 6 olika länder, så det känns som en kul grej att göra samtidigt som det är en favoriträtt hos oss båda. Vi är medvetna om att det är lite okonventionellt och att en hel del (svenska) gäster kommer att höja på ögonbrynen, men det är lite typiskt oss att inte göra som man "ska" och vi vill absolut inte ha en superformell middag på något vis. Tanken är att ha skotskt tema på förrätten, svenskt på varmrätt + efterrätt och så kommer bröllopstårtan att vara gjord av basta (en sudanesisk version av baklava).

Eftersom det ändå är ett bröllop och vi kommer att betala paketpris för maten så vill vi ändå göra köttbullarna lite extra tjusiga, och här behöver jag lite inspiration från er. Vi har redan tänkt att vi ska kräva att köttet köps in väldigt lokalt (det finns t.ex. en gård med jättefint kött 2 km från feststället), men kan man hitta på något annat för att göra det lite festligt? Kanske nån slags potatisbakelse istället för potatismos/kokt potatis till? Några andra förslag?

Låter som ett helt fantastiskt bröllop med många olika inspiration till maten. Kanske en triologi på köttbullar med vilt t.ex. älg, klassiska med blandning på nöt och fläsk och kalv- eller lammfärsköttbullar? Sen en god kantarellsås eller olika såser till de olika köttbullarna och rårörda svenska lingon? Till det spritsat potatismos?
 
Sju kryddor och köttbullar av lammfärs? Sjukt gott. :)
Älskar både lammfärs och sju kryddor men tror tyvärr att vi kanske hamnar lite för långt från smaken av klassiska svenska köttbullar med det?
Pressad potatis? Syrad gurka istället för inlagd? Ev göra någon rolig smaksättning på rårörda lingon? Jag fick lingon med rosépeppar till kåldolmar en gång. Mums!

Se till att det finns unlimited sås, inte bara tre snygga droppar på tallriken, för en autentisk upplevelse.
Ah, tänkte inte ens på att man kan piffa till lingonen också. Superbra idé! Och ja, "free flowing sås" har redan framställts som krav från min blivande make :D
Lillebrorsan beställde köttbullar till 18-år dagen, Pappa gjorde en lyxig variant med (förutom lyxiga köttbullar såklart) potatispuré, persilja på den, smörstekta kantareller, rårörda lingon, god gräddsås och pressgurka. Dvs egentligen bara alla standardtillbehör, men otroligt vällagad och snyggt upplagt, det blev mycket uppskattat och kändes lyxigt! :d
Alltså jag har just ätit middag och är proppmätt men ändå vattnas det i munnen när jag läste det där!
Köttbullar med älg eller annat viltkött? Eller 2-3 olika sorters köttbullar?
Riktigt fin potatis av GOD sort. Rårörda lingon, pressgurka, gelé och gräddsås. Potatismos eller potatispuré är gott till, men svårt att få bra på sommarpotatis.
Det finns en restaurant i Stockholm som bara serverar olika sorters köttbullar. Det är ett populärt ställe för turister och dit brukar kollegor som är på besök från andra länder gå. Kanske kan du hitta inspiration där http://meatball.se/menu-style-2/
En triologi på köttbullar med vilt t.ex. älg, klassiska med blandning på nöt och fläsk och kalv- eller lammfärsköttbullar? Sen en god kantarellsås eller olika såser till de olika köttbullarna och rårörda svenska lingon? Till det spritsat potatismos?
Det här med köttbullar av olika sorters kött var ju en jättekul idé, den ska vi definitivt ta med oss!
 
Älskar både lammfärs och sju kryddor men tror tyvärr att vi kanske hamnar lite för långt från smaken av klassiska svenska köttbullar med det?

Ah, tänkte inte ens på att man kan piffa till lingonen också. Superbra idé! Och ja, "free flowing sås" har redan framställts som krav från min blivande make :D

Alltså jag har just ätit middag och är proppmätt men ändå vattnas det i munnen när jag läste det där!


Det här med köttbullar av olika sorters kött var ju en jättekul idé, den ska vi definitivt ta med oss!
Såsen kan också piffas till, läste någonstans att en gammal "finrestaurant" har portvin i sin köttbullesås.
 
Om ni inte vill ha vanlig kokt potatis till (personligen tycker jag att det är lite tråkigt) så skulle jag slå ett slag för potatisgratäng (eller rotsaksgratäng). Det beror kanske också på att det är min favoritgrej med potatis förutom chips 😅 Men det är ju också lite krämigt och såsigt om någon mot förmodan inte skulle vilja ha sås till. Potatismos är enligt mig också roligare än bara potatisar.

Men annars brukar jag äta makaroner till, fast det kanske är hädelse 🙈. (Eller kanske en lite lyxigare Mac and cheese till? Äh nu går jag nog alldeles för mycket utanför boxen... 🤪)

Olika kött var en kul idé! Tex älg är ju något som även svenskar kan tycka är exotiskt beroende på varifrån man kommer och möjlighet till jägarkontakter.

Jag har aldrig varit på bröllop, men jag tänker att beroende på om det är bordsservering med färdiga tallrikar, eller någon form av buffé så blir ju möjligheten till olika sorters tillbehör lite olika.

Hur som helst: Kul idé!
 
Såsen kan också piffas till, läste någonstans att en gammal "finrestaurant" har portvin i sin köttbullesås.
Ah, en skvätt whisky i såsen kanske vore kul för att sätta en skotsk knorr på det? Undrar om whisky funkar i brunsås... 🤔
Om ni inte vill ha vanlig kokt potatis till (personligen tycker jag att det är lite tråkigt) så skulle jag slå ett slag för potatisgratäng (eller rotsaksgratäng). Det beror kanske också på att det är min favoritgrej med potatis förutom chips 😅 Men det är ju också lite krämigt och såsigt om någon mot förmodan inte skulle vilja ha sås till. Potatismos är enligt mig också roligare än bara potatisar.

Men annars brukar jag äta makaroner till, fast det kanske är hädelse 🙈. (Eller kanske en lite lyxigare Mac and cheese till? Äh nu går jag nog alldeles för mycket utanför boxen... 🤪)

Olika kött var en kul idé! Tex älg är ju något som även svenskar kan tycka är exotiskt beroende på varifrån man kommer och möjlighet till jägarkontakter.

Jag har aldrig varit på bröllop, men jag tänker att beroende på om det är bordsservering med färdiga tallrikar, eller någon form av buffé så blir ju möjligheten till olika sorters tillbehör lite olika.

Hur som helst: Kul idé!
Min sambo är också tokig i potatisgratäng så tanken har slagit oss, men jag tror det riskerar att bli för mastigt med gräddsås ovanpå det. Lutar nog mer åt en lite lättare potatisbakelse av något slag, eller potatispuré som nämnts! Ser annars framför mig hur vi totalchockar alla och serverar dem med mac n cheese. Det tror jag aldrig att min stackars far hade kommit över! :laugh:

Är väldigt peppad på älg-idén, typ 90% av gästerna är antingen utländska eller från södra Skåne så det kommer definitivt att kännas lite exotiskt för de allra flesta (inklusive oss själva).
Godaste köttbullarna har jag receptet till. Med västerbottenost och rökt skinka + nötfärs.
Åhååå, tell me more!
 
Byt ut köttet mot choklad och rulla i pärlsocker? :idea:🎉

Skämt å sido, vilka fantastiska förslag som kommit upp i den här tråden! Jag hade älskat en bröllopsmiddag med köttbullar med älgkött i, potatispuré, gräddsås med whisky i (har aldrig smakat brunsås med whisky i men det kanske är gott det också!) och lingon.

Jag blev så sugen att jag nu sitter och kollar runt på foodora vilka restauranger som kan ha något liknande så att jag kan beställa det som helgmat 😂
 
Definitivt en av de mer, hrm, otippade rubrikerna i Bukes historia :laugh:

Jag och sambon ska gifta oss i Sverige i juni och har kommit fram till att vi vill servera klassiska svenska köttbullar till huvudrätt. Min sambo är skotsk-sudanesisk och vi kommer att ha gäster från 6 olika länder, så det känns som en kul grej att göra samtidigt som det är en favoriträtt hos oss båda. Vi är medvetna om att det är lite okonventionellt och att en hel del (svenska) gäster kommer att höja på ögonbrynen, men det är lite typiskt oss att inte göra som man "ska" och vi vill absolut inte ha en superformell middag på något vis. Tanken är att ha skotskt tema på förrätten, svenskt på varmrätt + efterrätt och så kommer bröllopstårtan att vara gjord av basta (en sudanesisk version av baklava).

Eftersom det ändå är ett bröllop och vi kommer att betala paketpris för maten så vill vi ändå göra köttbullarna lite extra tjusiga, och här behöver jag lite inspiration från er. Vi har redan tänkt att vi ska kräva att köttet köps in väldigt lokalt (det finns t.ex. en gård med jättefint kött 2 km från feststället), men kan man hitta på något annat för att göra det lite festligt? Kanske nån slags potatisbakelse istället för potatismos/kokt potatis till? Några andra förslag?
Jag är uppväxt med köttbullar med gräddsås, pressgurka och vinbärsgelé som söndags middag. Så för mig är det fin mat. Det är ju mest en fråga om hur det presenteras. Man kan ju tex bjuda på pressad potatis istället för bara kokt och skalad och sedan lägga upp fint.
 
@Mineur om ni vill köra på viltkött rakt över i köttbullarna kan ju också vildsvin vara ett komplement till älg. Whisky kan vara gott i köttbullar med viltfärs om ni vill ha skotskt touch på det hela, kan ge en god rökig smak ungefär som en glace på kött. Då bör man ha i lite grädde i smeten för att dämpa spritsmaken. Men om ni vill servera klassiska köttbullar så är det ju inte rätt förstås.
 
Det går ju att tex ha potatisterrin till köttbullarna.
Har ni tänkt ha buffé eller sittning? Det tycker jag kan göra storskillnad på vilken mat man kan bjuda på /presentera på ett snyggt sätt.

Farmor hade alltid sina köttbullar i brunsåsen och det var så gott 😍

Sen tycker jag det är ett måste att ha potatismos till, egentligen. Jag gör alltid mos med parmesan i, det ger mycket umami!
Nu i höstas testade jag Zeinas västerbotten gratinerade mos, med Mozzarella i som också var riktigt lyckat. Men man blir ju väldigt mätt på väldigt lite.

Grattis förresten!
 
Ah, en skvätt whisky i såsen kanske vore kul för att sätta en skotsk knorr på det? Undrar om whisky funkar i brunsås... 🤔

Min sambo är också tokig i potatisgratäng så tanken har slagit oss, men jag tror det riskerar att bli för mastigt med gräddsås ovanpå det. Lutar nog mer åt en lite lättare potatisbakelse av något slag, eller potatispuré som nämnts! Ser annars framför mig hur vi totalchockar alla och serverar dem med mac n cheese. Det tror jag aldrig att min stackars far hade kommit över! :laugh:

Är väldigt peppad på älg-idén, typ 90% av gästerna är antingen utländska eller från södra Skåne så det kommer definitivt att kännas lite exotiskt för de allra flesta (inklusive oss själva).

Åhååå, tell me more!
Jag röstar också för älg! Med lite viltkrydda i kan man få en liiite annorlunda touch utan att det blir för olikt svenska köttbulls-feelingen.

Vi åt nyligen hjort med potatisbakelse, bakade och syrade svartrötter och enbärssås till.
Syrade svartrötter skulle kunna funka bra till älgköttbullar ihop med antingen potatis-puré eller potatisbakelse.

Jag älskar älgköttbullar med pressgurka, rårörda lingon, kantarellsås etc. Eller gelé.
Då skulle man kunna ha svartrötterna också.
 
För mig ÄR ju klassiska köttbullar gjorda med älg, jag tycker att det ska vara en självklar variant på menyn, och givetvis gärna med sås på skogssvamp! Inte nödvändigtvis kantareller utan gärna blandad sopp och annat. Blir säkert suveränt med whisky i smaksättningen där också.

Vilken underbar idé för menyn för övrigt. :heart Jag skulle lätt försöka smyga in mandelpotatis också, det är någontng jag saknar hemifrån och aldrig sett annat än i sverige.
 
YES ... mandelpotatis och whisky i sasen blir fantastiskt. Jag provade sist jag var i Sverige och inte hade mycket mer an brun peppar (vilket inte ar "riktig" peppar utan Jamaican pepper, har kallad "all spice") och salt ... och whiskey att tillga for smaksattning.:p
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag har aldrig velat gifta mig. Jag har aldrig varit den där tjejen som drömt om Prince Charming, bläddrat i bröllopstidningar, spanat...
2 3
Svar
46
· Visningar
4 269
Senast: Thomasine
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp