Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fick idag veta av stallägaren att höet har 22%fukt(vatten?), 10,2% socker och 7% protein. Vad säger det er som vet?
Genomsnittet på alla analyser i Finland förra året var ca 50 gr socker per kg torrsubstans och 14 gram råprotein % i torrsubstans.
10 gr är alltså väldigt litet socker tydande på en sent skördat vall och därför också inte så mkt råprotein 7% Smältbart råprotein borde i så fall ligga på 75-50 % av 7 dvs ner mot 35 gram smältbart råprotein per kg ts
HH
Det finns i hela ensilageanalysdatabasen enstaka prover som har så mkt som100 g socker per kg ts. Men det är tidig första skörd med höga proteinvärden så det är svårt att få i hop med Harbors proteinvärde på 7 %.
HH
Lite svårt att avgöra i den vinkeln, men inte tycker jag att den ser ut att vara särskilt tjock nu inte. Runt 350 kilo är nog rätt lagom för en ponny av den typen och storleken du har så försök hålla den som den är nu. Och, du... Det är verkligen en underbart fin ponny du har, var rädd om denhttp://www.aijaa.com/v.php?i=6368035.jpg
Så här ser vår häst ut idag. Ser den tjock ut? Mager är den ju inte heller förstås men helt ok. Tror också på att det var många missuppfattningar då sist när jag skrev den här gamla tråden. Höet visade sig vara torrt hö som vi hade och inte ensilage. Hade missuppfattat de finska termerna och motsvarigheten till svenska. Och hästen vägde nog inte 450kg. Köpte ett riktigt vikt-måttband frpån Hööks och det visade 360kg. Vet ju inte om det stämmer heller förstås. Har inte haft möjlighet att väga den på våg. Är nu inne på att gå över till havre så småningom.