makarontanten
Trådstartare
Hahahahaha, alla ideer är bra, tills de blir dåliga ;-) Usch, har jobbat i natt, så måste verkligen gå och sova en stund nu, men ännu ett sort tack för alla tankar och ideer :-D kom med mer om ni vill :-)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag älskar att planera ( och laga mat), så nu har jag tagit på mig att planera in 3 dygns mat för 6 personer över nyår. Jag har redan skrivit en tråd om att vi hyrt stuga, och nu är jag så taggad på detta och vill få dessa 3 dygn så härliga som möjligt för alla, och att vi ska njuta av bara den. Jag brukar alltid jobba nyår ( vården) och därför känns det extra kul att ha fått ihop ett glatt gäng, jag är ledig och stugan är perfekt för både hundar, mys och långpromenader. Därför är jag ute i så pass god tid och vill verkligen tänka till :-)
Men hur räknar man ut ungefär vad det kommer gå åt i mängd mat? Min tanke hitintills är att vi första dagen ( ankomst mitt på dagen) ska avnjuta lite smörgåstårta som lunch/välkomstgrej ( jag vill överraska med denna). Tänkte lite grillning ( korv) på kvällen, och det är ju inte så svårt att räkna på heller. Det finns grill både ute, eller inne i öppen spis om det är oväder :-)
Men så är det frukost 3 mornar ( skulle gärna vilja ha typ "hotellfrukost" med ägg, bacon mm) , lunch på nyår innan trerätters på kvällen, samt lunch och middag ( kvällsmat?) på nyårsdagen, eventuellt lunch sista dagen innan vi åker hem.
Hur vet man hur mycket folk äter, hur räknar man ut allt utan att det blir för snålt, eller får en massa över som folk inte vill betala för ? Hjälp mig göra en nyår magisk, "billig" ( att det inte blir överköp på maten) och underbar, bara för i år :-)
Jag älskar att planera ( och laga mat), så nu har jag tagit på mig att planera in 3 dygns mat för 6 personer över nyår. Jag har redan skrivit en tråd om att vi hyrt stuga, och nu är jag så taggad på detta och vill få dessa 3 dygn så härliga som möjligt för alla, och att vi ska njuta av bara den. Jag brukar alltid jobba nyår ( vården) och därför känns det extra kul att ha fått ihop ett glatt gäng, jag är ledig och stugan är perfekt för både hundar, mys och långpromenader. Därför är jag ute i så pass god tid och vill verkligen tänka till :-)
Men hur räknar man ut ungefär vad det kommer gå åt i mängd mat? Min tanke hitintills är att vi första dagen ( ankomst mitt på dagen) ska avnjuta lite smörgåstårta som lunch/välkomstgrej ( jag vill överraska med denna). Tänkte lite grillning ( korv) på kvällen, och det är ju inte så svårt att räkna på heller. Det finns grill både ute, eller inne i öppen spis om det är oväder :-)
Men så är det frukost 3 mornar ( skulle gärna vilja ha typ "hotellfrukost" med ägg, bacon mm) , lunch på nyår innan trerätters på kvällen, samt lunch och middag ( kvällsmat?) på nyårsdagen, eventuellt lunch sista dagen innan vi åker hem.
Hur vet man hur mycket folk äter, hur räknar man ut allt utan att det blir för snålt, eller får en massa över som folk inte vill betala för ? Hjälp mig göra en nyår magisk, "billig" ( att det inte blir överköp på maten) och underbar, bara för i år :-)
Jag älskar att planera ( och laga mat), så nu har jag tagit på mig att planera in 3 dygns mat för 6 personer över nyår. Jag har redan skrivit en tråd om att vi hyrt stuga, och nu är jag så taggad på detta och vill få dessa 3 dygn så härliga som möjligt för alla, och att vi ska njuta av bara den. Jag brukar alltid jobba nyår ( vården) och därför känns det extra kul att ha fått ihop ett glatt gäng, jag är ledig och stugan är perfekt för både hundar, mys och långpromenader. Därför är jag ute i så pass god tid och vill verkligen tänka till :-)
Men hur räknar man ut ungefär vad det kommer gå åt i mängd mat? Min tanke hitintills är att vi första dagen ( ankomst mitt på dagen) ska avnjuta lite smörgåstårta som lunch/välkomstgrej ( jag vill överraska med denna). Tänkte lite grillning ( korv) på kvällen, och det är ju inte så svårt att räkna på heller. Det finns grill både ute, eller inne i öppen spis om det är oväder :-)
Men så är det frukost 3 mornar ( skulle gärna vilja ha typ "hotellfrukost" med ägg, bacon mm) , lunch på nyår innan trerätters på kvällen, samt lunch och middag ( kvällsmat?) på nyårsdagen, eventuellt lunch sista dagen innan vi åker hem.
Hur vet man hur mycket folk äter, hur räknar man ut allt utan att det blir för snålt, eller får en massa över som folk inte vill betala för ? Hjälp mig göra en nyår magisk, "billig" ( att det inte blir överköp på maten) och underbar, bara för i år :-)
Nu räknar jag ju på betydligt fler personer på jobbetoch då är det lättare eftersom endel äter mer endel mindre och det går jämnare ut.
Men i stora drag
Grytor- 2-2,5 dl per person Eller 75-100 g huvudråvara per person. Vi räknar på 100 g på jobbet, men hemma är det i mesta laget tycker jag.
Köttfärsås ungefär som ovan beroende på om man vill ha mer 'köttfärs' eller mer 'sås' i sin köttfärsås
Soppa: Brukar räkna 2,5-3 dl per person.
Helt kött: Brukar räkna på 200 g rått kött per person vilket är i högsta laget.
Pasta: ca 90 g per person
Sås: ca 1-1,5 dl (En krämig sås går det oftast lite mer av än en tunnare sås)
Sallad: kanske 75 g per person. (eller mitt personliga trix: 1 tomat är en person, 1/4 gurka är en person, en burk majs är en person- sen fyller man på med lämpliga 'blad' dvs grönsallad (som är en person) . Det brukar bli lagom till 4 personer om ni förstår principen![]()
Potatis: ca 3 normala potatisar per man.
Frukost
bacon 2-3 skivor
prinskorv 2-3 st
Ägg stekt 1-1,5 st
ägg kokt 1st
Risken är att det ändå är räknat i högsta laget, mycket beror ju på vad det är för personer. Det här är ganska rejäla portioner, men räknar man för 150 p är det ändå oftast på ett ut. Det är svårare när man är så fåMen iallafall ett litet hum så man kanske har något att gå efter åtminstone
Om inte alla äter frukost samtidigt men du ändå vill steka klart allt och hålla den varm så ställ in i ugnen på 75-80 grader med lock/folie så länge/hämta allt eftersom.
En soppa/sås/gryta kan stå på plattan på ettan/tvåan när den är klar. Inte sjuda/koka utan bara för att hålla värmen. Lock på.
För mig ser det där ut att vara rätt stora portioner. Jag tänker lite att man, dvs @makarontanten, känner sina vänner. Är gästerna storätare, eller sådana som inte äter särskilt mycket? Själv äter jag mycket, och gärna.
Trots det tycker även jag att det planerade matschemat är lite väl mastigt. De dagar jag äter så stabil frukost, är jag knappt hungrig till lunch. Och vill jag då äta en god middag på kvällen med glad aptit - vilket jag ju absolut vill på nyår - så hade jag varit mer än nöjd med tex en riktigt god smörgås som lunch. Här kommer jag osökt att tänka på den lufttorkade skinka som någon nämnde.
Jag tycker också att det låter som en bra utgångspunkt. Och jag skulle räkna ungefär så. En kompis som är kock säger 500 gram mat/person. Men om det är vegetariskt, tex, är 500 gr/person för lite, om alla är lika stora i maten som jag.Jo, jag skrev också att det är högt räknat och att det är hyfsade portioner det därmen bra att ha en utgångspunkt.
Håller med om att äter man en stadig frukost behövs inte något särskilt tungt till lunch![]()
Vad tror ni om detta
Onsdag: Smörgåstårta till "lunch" när vi kommer, sen packa upp, installera sig, gå en sväng i området med hundarna, slappa och ha det gott. Korvgrillning på kvällen med varm brasa som sällskap och komma in i lugnet.
Torsdag ( nyårsafton): buffefrukost med allt från bacon, ägg, juice, frallor,fil, prinskorv mm. Lättare lunch som tex pastasallad ( med tex kyckling) eller enklare rätt typ spagetti och köttfärssås ( som de flesta gillar och äter men som är smidigt att göra). Kvällsbuffe: Enklare förrätt ( ej bestämt än). Huvudrätt: Min egna rätt med helstekt oxfile i ugn med grädd/ost/kantarellsås, serveras med sallad, bröd och hasselbackspotatis. Efterrätt ej bestämt, men kanske lite lättare tex pannacotta eller bara bär och glass eller liknande. Champagne och smörgåssnittar vid tolvslaget OM någon vill ha något ätbart då :-)
Fredag: Buffefrukost. Lunch ??? Kanske någon värmande och mustig soppa och ostfrallor om vädret är kylig?! Härligt med soppa om vädret är rått, man går promenader ute med hundarna och fryser lite gott när man kommer in igen. Middag?! Inga ideer än... Kvällsmat kanske lite rostat bröd eller rester från gårdagen för den hungrige. Kanske det finns lite potatis, korv, ägg att steka till som "pytt i panna" eller liknande :-)
Lördag: Buffefrukost. Eventuell lunch innan hemkomst,då jag och annan person ska jobba senare på kvällen ( kan vara skönt att ha fått i sig mat innan man åker hem och förbereder sig för vardagen igen :-)
Tanken är också att frukt, chips ( grönsaker), dipp och godis finns för småätande hela tiden :-) Fler tips, fler tankar, eller vad tror ni om detta koncept?