Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Känner precis som du angående detta! Det måste finnas någon sorts avsiktlighet för att jag skall uppfatta något som ett svek, och följaktligen känner jag mig oerhört sällan (aldrig?) just sviken. Jag kan såklart bli kortsiktigt arg och ledsen för något som någon gjort (eller inte gjort), men ser det oftast inte som svek.
Just svek i familjer, och särskilt när man är barn, spelar ju i en helt egen liga.Har upplevt familjerelaterat svek som jag burit på och förträngt under många år som blir svårare och svårare att hantera ju äldre jag blir. Det handlar om övergrepp och hur det hanterats, och senare i livet har känslan av svek spätts på vid familjerelaterad turbulens. Även om de människor jag klandrar för det svek jag upplevde är borta idag är känslan av detta svek otroligt levande och blir ju äldre jag blir än mer obegripligt och smärtsamt. Det är som att bära med sig en burk med svavlande svart os som är en utomkroppskänsla för den är inte relevant för MIN familj idag. Den där burken symboliserar svek för mig och andra 'bumps' i livet sorterar jag i i shit happens för jag litar nog inte på någon här i livet egentligen så jag sätter inte ribban för förtroende så högt att någon kan toppa min erfarenhet och definition av svek.
Jag tänker nog snarare att jag har mer eller mindre råkat ut för allt det där, eller liknande, men att jag ser det inte som svek utan mer som att livet inte är perfekt. Jobbigt, kan det så klart vara. Men jag tänker inte på svek i sammanhanget.Fast det finns väl de som på alvar tror att de aldrig råkat ut för t.ex. otrohet eller en partner utan koll på ekonomi, en nonchalant lärare eller en försumlig förälder pga sina egna förträffliga förmågor
Kan tillägga från min tidigare post att jag aldrig nämnt ordet svek/sviken till någon annan. Men känslan är den och då handlar det inte om något trivialt utan om något som påverkat livet i stort.Du förstår mig ungefär rätt, tror jag. Givetvis betvivlar jag inte att det finns människor som beter sig illa, eller i alla fall på sätt man inte hade förväntat sig.
Men det jag funderar på är nog egentligen att det verkar som att en del personer tolkar eller beskriver vissa upplevelser och känslor just i termer av svek, på ett sätt jag inte kan relatera till. Jag tror att jag hade tolkat samma upplevelse - och kanske samma känsla, vad vet man? - i andra termer.
Svek, alltså ordet, känns lite dramatiskt, och framför allt moraliskt laddat. Ordet drar in rätt mycket moraliska normer i de mellanmänskliga relationerna, på ett sätt jag inte riktigt kan orientera i.
Lite slarvigt uttryckt.Har du lust att utveckla?![]()
Ja, all typ av relation kan soppa till sig och för mig är närheten i relationer alltid stående på en matta som kan ryckas under fötterna. Vet inte om det påverkar på ett sätt som fjärmar mig från närhet, snarare tvärtom så är jag nog lätt att komma nära, men JAG är känslomässigt förberedd på att det kan soppa till sig och gör att jag släpper relationer ganska lätt.Just svek i familjer, och särskilt när man är barn, spelar ju i en helt egen liga.
När det gäller att sätta ribban för förtroende som ett sätt att hantera risken att bli sviken, tänker jag att den strategin kan utföras på många vis, kanske?
Jag har som sagt inte funderat så mycket på svek för egen del, men jag skulle nog kunna säga att jag å ena sidan räknar med att både personer och relationer är ganska imperfekta, så att sannolikheten för att någon soppar till det ständigt är ganska hög. Och så lever jag med det, i någon mening. Shit happens, liksom. Jag använder det inte som ett sätt att dra mig tillbaka och gå runt och vara rädd för närhet, tex. (Inte sagt att du gör det, jag spinner mest vidare på vad du skrev.)
Det är svårt (men samtidigt enkelt).Intressant! Vill du utveckla?
Just det där med förväntningar, det är så spännande att jag måste skriva nu fast jag inte hinner!Jag tänker att det ändå är en adekvat term för att beskriva någon som kan ske just i mellanmänskliga relationer - när någon inte lever upp till någon annans legitima förväntningar. Jag håller inte med om att det behöver finnas en avsikt att såra eller skada den som man sviker, det kan räcka med att vara tanklös eller indifferent till det hela.
Däremot kan jag hålla med om att ordet överanvänds, vilket kan tänkas bero på att många människor har orimliga förväntningar på andra människor. De orimliga förväntningarna gör att de upplever ett svek som egentligen inte existerar.
Summa summarum så ser jag inte "svek" som ett så dramatiskt ord, utan att det är en beskrivning av vad som händer i en mellanmänsklig relation.
Mot min förståelse av ordet talar dock hur många använder ordet i vardagen, t.ex. "X är en riktig svikare" och "Y är en klippa - hen sviker aldrig" som om det vore något som är kopplat till karaktärsdrag hos personer. Ordet tenderar även att användas för att beskriva känslan hos den som blir sviken av någon, vilket jag tänker är en felanvändning.
Men för att svara på den ursprungliga frågan: Nej, jag upplever inte att jag blir sviken av min omgivning.
För mig låter det som en lite sorglig hanteringsstrategi? Och kanske riskabel, det är - tror jag- lite farligt att inte vara närvarande i sitt eget liv. Det låter som att du löper risk att inte helt vara det?Ja, all typ av relation kan soppa till sig och för mig är närheten i relationer alltid stående på en matta som kan ryckas under fötterna. Vet inte om det påverkar på ett sätt som fjärmar mig från närhet, snarare tvärtom så är jag nog lätt att komma nära, men JAG är känslomässigt förberedd på att det kan soppa till sig och gör att jag släpper relationer ganska lätt.
Fast det finns väl de som på alvar tror att de aldrig råkat ut för t.ex. otrohet eller en partner utan koll på ekonomi, en nonchalant lärare eller en försumlig förälder pga sina egna förträffliga förmågor
Jag har råkat ut för en del av det där, på ett rätt svinigt sätt dessutom, men jag tänker inte på det i form av att jag var sviken. Jävligt illa behanldad, ja. Sviken, nej det ordet har jag nog aldrig använt om händelserna.Fast det finns väl de som på alvar tror att de aldrig råkat ut för t.ex. otrohet eller en partner utan koll på ekonomi, en nonchalant lärare eller en försumlig förälder pga sina egna förträffliga förmågor
Jag vet inte om det är sorgligt att vara krass. Närvarande måste ju inte innebära att man släpper all realism och lever i en rosenskimrande värld där inget ont kan hända? Jag hänger inte kvar i relationer som tar slut, jag deletar de som inte funkar. När man upplevt ett eller flera stora svek som barn som satt ens grundvalar i gungning och det är väl en överlevnadsstrategi att inte låta sig bli sviken igen. Trygghet kommer inifrån mig själv, inte från någon annan. Easy come, easy go. Jag vägrar vara bitter och vill leva här och nu, och finns det inget 'vi' så är det så.För mig låter det som en lite sorglig hanteringsstrategi? Och kanske riskabel, det är - tror jag- lite farligt att inte vara närvarande i sitt eget liv. Det låter som att du löper risk att inte helt vara det?
Obs, jag funderar bara. Mer på det fenomen du beskriver än på din person.
Känslan av svek placerar påtagligt en själv i första rummet. Att det viktigaste för andra att se, är hur man själv känner.
Det är inte så jag lever och tänker. Andras omsorg behöver inte vara koncentrerad på mitt välmående.
Livet går upp och ner. Människor beter sig olika. Människor beter sig itne heller alltid som man hade förväntat sig. Sånt är livet.
Svek känns rätt melodramatiskt? I alla fall i @Petruska s beskrivning.
Med en doft av offerkofta i vissa fall?
Just det där med förväntningar, det är så spännande att jag måste skriva nu fast jag inte hinner!
Nu skriver ju du legitima förväntningar, men vilka är de legitima förväntningarna? De förväntningar som man kan förvänta sig uppfylls av relationens art? Men vilka är då de?
Där blir det ju tydligt med föräldraskapet. Även om små barn inte har några formulerade förväntningar, så är det ju mycket som det är fullt legitimt att kräva av en förälder gentemot ett barn. Och det är ett allvarligt svek när dessa inte uppfylls.
Men andra relationer? Vänner, partners?
Intressant.Nu tänker jag högt och spekulerar lite - alltså inget genomtänkt.
Jag tänker att det nog är normer som avgör det. Därmed finns också ett stort utrymme för att människor trots allt identifierar olika förväntningar beroende på om man (1) uppfattar att det finns en norm och (2) samtycker till normen. Här kan sådant som skilda värderingar, skilda generationer, osv. spela roll för hur vi ser på normer och därmed vilka förväntningar vi skapar i våra relationer.
Ett förenklat och högst hypotetiskt exempel på det senare: Om normen i en generation är att vuxna barn ska ta hand om sina gamla föräldrar så skapas vissa förväntningar. En förväntan om att det vuxna barnet ska finnas där är därmed i viss mening legitim (egentligen ett mycket dåligt ordval, men jag valde ordet av pragmatiska skäl) i den bemärkelsen att den går att förankra i en norm Huruvida normen är legitim tänker jag mig är en annan fråga. Nästa generation - det vuxna barnet - lever i en annan tid där normen är en annan - att samhället gemensamt sörjer för den äldre befolkningen. Det vuxna barnet uppfattar därför inte att det finns någon sådan norm och uppfattar heller inte någon legitim förväntan om att denne ska ta hand om sin åldrande förälder. Den äldre föräldern kan uppfatta att barnet har svikit, medan det vuxna barnet naturligtvis inte alls ser det på det sättet.
En illegitim förväntning tänker jag mig är när förväntningen inte går att hänga upp på något alls eller att man gör en väldigt avvikande tolkning av en norm.