Kapsonens utformning...?

the_connemara

Trådstartare
Rider just nu med en remontgrimma med tyglar i ringarna och har funderat på hur "betslet" egentligen ska vara utformat för att ge bäst effekt. I början (någon kanske minns min tråd om markträning) så upplevde jag att det var svårt att få ställning i nacken. Då nämnde ni att en ridkapson bättre visade hästen att man ville ha ställning/böjning eftersom tyglarna då är fästa närmre nosryggen.

Men hur nära ska tyglarna då fästas för att ge en så tydlig signal som möjligt? Om vi tar två ytterligheter: ena modellen har tyglarna fästa mitt under hakan och den andra i en ring mitt på nosryggen. Var där emellan ska man då fästa tyglarna? Blir det inte för stor kraft på enbart nacken (påverkar ställningen i den för mycket och kroppen för lite (bara en tanke)) om man sätter tyglarna mitt på nosryggen? Typ för stort "vridmoment" eller vad man ska säga...

:confused:
 
Mitt på är en bra placering för longering. De ridkapsoner jag sett och/ eller provat har haft ringarna ungefär mitt emellan rakt fram och rakt åt sidan. Och visst måste man vara försiktig då, man får ju stark direkt påverkan på hästens nacke.
 
Det är lite olika på vilken häst man har den.

För mig så funkar det inte att ha tygeln mitt över nosryggen. Ami lägger huvudet på sned och tycker att det är obekvämt när jag tar en förhållning.

Här kan se hur ringarna sitter på min och hur jag har fäst tyglarna, men det som sagt lite olika från häst till häst:

heeej.jpg
 
Jag kanske kan få låna tråden med en närbesläktad fråga?

På en sidepull sitter tygelfästet inte så långt fram som på en ridkapson men ändå på sidan. Iaf är det så på mitt sidepull.
Vad blir skillnaden för hästen?
Är det något annat som skiljer ett sidepull från en ridkapson i konstruktionen/funktionen?
 
Jag har ridit mycket både på side-pull och kapson och på side-pullet sider ju ringarna på varsin sida av hästens huvud. Jag upplever det som att kapsonen liksom tar tag i hästens huvud och "böjer", medan side-pullen blir mer sidförande. Alltså att huvudet och hals flyttas åt ett håll.

Hm...hur ska jag föklara. I en kapson kan man ta mer rakt ur och ändå får en böjande effekt, men i en side-pull måste man ta förhållningen rakt bak för att få en böjande effekt.

M.a.o tycker jag att det finns mer "böjning" att hämta hos en kapson, men sedan är det så olika på olika hästar. Side-pullet för mig var något att rida ut på och att hoppa på, medan kapsonen var något att utbilda på.

Tror att det är fler här inne som har avänt side-pullet i utbildning syfte så kanske de vet lite bättre.
 
Jag tycker att det är två saker som kännetecknar ridkapsonen - dels att ringarna sitter "ute på hörnen" på nosen, dvs längre fram på kapsonen (och därmed underlättar böjning), men dels att de flesta kapsoner har en stadigare konstruktion formad efter nosryggen som klarar lite tryck/drag i sidled utan att fara runt nosen.

Oftast kan jag få min bestämda dam att böja nacken för lätta hjälper, men om jag behöver ta i lite mer någon gång för att poängtera något åker en mjuk nosrem runt och hamnar på sned. Vilket ju gör att en kapson bestående av ringar på en remontgrimma bara skulle funka så länge hon böjer sig "av sig själv". Och att spänna den så hårt att den sitter "fast" vill jag inte.

Jag har sett att det finns "mjuka" kapsoner utan stel nosdel - de borde väl funka bäst på väldigt känsliga hästar som aldrig kräver någon kraft alls i de böjande tygeltagen? Eller hur använder ni era kapsoner...?

(jag sitter alltså inte och drar & sliter i kapsonen, men ibland behöver jag be henne lite tydligare för att hon alls ska bry sig om mig... Hoppas slippa det på sikt :crazy:)
 
Mmm det stämmer bra med hur jag funderat och vad som fungerar i ridningen just nu. Red en träning på mitt egna bett där sitter ringarna lite längre fram än med remontgrimman men inte så som din (Spider) kapson. Tränaren vill gärna att jag ska be om böjning mha ledande tygeltag och det var inga problem med denna betsling. Däremot så blir det bättre effektom jag tar tygeltagen mera rakt bakåt på remontgrimman, ledande där ger som du sa en mera "förflyttning" av huvud hals (dvs oftast felställd i nacken ingen påverkan i kroppen och ibland huvudet på sned). Men när vi kommer överrens så funkar små tygeltag bakåt lika bra som lääätta ledande på den andra betslingen.

Men alltså, ungefär 45° från nosryggen då eller? För att då få till en bra böjande effekt rent generellt?
 
:smirk: Får oxå den känslan ibland på mitt sto, har jag då remonten så blir jag lite frustrerad och vill ta ett ledande tygletag kraftigare än vad man bör (inte hårt men tillräckligt för att hon ska blir sur och inte vilja mer alls;) ) men som tur är så åker då den mjuka nosdelen lite runt och jag måste stanan och rätta tillden. Tillräckligt för att återfå min självkontroll och upptäcka att det är ju faktiskt jag som sitter snett/sitter och håller lite för mkt, klart hon inte vill lyssna på mig då!

Säger inte alls att det är så i ditt fall men för mig är det den mjuka nosen som "räddar" situationen när det blir krisläge och jag slutar tänka på vad jag eg gör. :o
 
Jo så använder jag den med. Oftast bara små lätta tag emellanåt. Samtidigt som jag kan begöva säga "hallå" ibland.


the connemara
Själv tycker jag att man ska försöka hålla sig till normala tygeltag så mycket som möjligt och bara använda ledande när man verkligen måste förklara eller få igenom något för att sedan återgå till de "normala". Fast det kanske var så du menade också.


Jag tror att det blir lite mindre än 45grader på ringarna. Fats jag är urkass på sånt ("matte"). :crazy:
 
Ja jag förstår hur du menar! Och jag jobbar verkligen på att inte ta i mer än minimalt, men som sagt, ibland struntar hon i mig och tittar på utsikten i stället... :crazy: Hon kan göra sig rätt okänslig om hon får lust... Men oftast är hon med på noterna peppar peppar!!
 
Tack för svaret! Jag skulle gärna prova en kapson om jag får tillfälle att låna någon gång och se om jag upplever någon skillnad.

Söt bild förresten! :D
 
Visst är den. :D

Den var i alla fall klockren för att svara på det här. ;)
 
Känns som om våra pållar är ganska lika på detta planet ;) Fast min tös var som värst precis när vi börjat i höstas fårn marken, så fort man stannade (stod mest still för hon fattade inte vad jag ville i början ;) ) så var det fiina fåglar, fiina träd, en fiin kompis eller varför inte lite mat på marken som var sååå mkt mer intressant. Men nu går det som du säger oftast ganska koncentrerat ;)
 
Ok, tackar ;) Du menar alltså att de ska sitta lite närmre munngiporna än nosgryggen (om man inte snackar matte ;) )?

Ang tygeltagen. Eftersom hon är "engelsk" så har hon ingen förståelse för hurvida ett ledande tygeltag är "fel", inte jag hellr för den delen.. Ni påstår att man rubbar hästensbalans, hur? Det är ju om man "drar omkull" den den, inte om man tar ett korrekt tygeltag väl? Dvs tar ut handen med samma lätta kontkat man hade från början och längst ut lättar och för in handen igen.

Ok att ledande tygeltag allt som oftast missbrukas (har själv gjort det supermånga gånger och kommer fortf på mig själv med det emellanåt (och skäms :o )) men ska man dömma ett tygeltag efter hur det används? eller är det "fel" att göra det "rätt" oxå? HUR??

Så det är därför jag rider med ledande på träningarna iaf. Inte enbart dock såklart ;) Men när det känns som om det behövs ;)

(för övrigt så gick hon kalasbra och för första gången så sökte hon bra stöd och började jobba korrekt efter bara några minuter, trivdes med betsling och hand och litade jättebra på mig, tror det mesta (allt) beror på detta nya sätt att se på ridnnigen ni gett mig. TACK!!!!)
 
Precis! Vi har en spännande slalombacke som man kan fokusera länge och ofta på... :smirk: Även här värst från marken. Men det blir bättre och bättre!! (peppar peppar)
 
Nja kanske inte "drar omkull", men du flyttar din egna tyngdpunkt i sidled när man tar ett ledande tygeltag, vilekt ju innebär att hästen ska följa med = rubbar balansen något.

Det är rätt lätt att lära om den. Be hästen stå stilla med en vägg eller staket på sidan av sig och bara be om böjning genom tygeltag mot manken (om man står på marken).

Det svåraste brukar vara att få hästen att stå still, men på ett par försök brukar man lyckas. Kom bara ihåg att inte bli hängande i tygeln, utan det ska ara förhållingar följt av eftergift och beröm. Samt också att hon inte får beröm om hon gör det självmant. Det ska vara på uppmaning som hon gör det.
 
Jag har sökt på ordet "ridkapson" på Internet-butiker, men fått noll träffar. Har inte sett någon i hästkataloger heller, (tror jag) Var får man tag i den och törs man sätta den på sin häst om man är ovan? (Många varnar ju för att man kan skada om den används fel) :confused:
 
Kapsoner som man ser i t.ex. H**ks är ju väldigt klumpiga och för mig gör de då ingen nytta alls.

Du har ju fått ett länk tips redan...du kan även kolla på:

http://www.levad.nu/markus/postorder/bett.htm

Han har dock inte (vad jag kan se) kvar den jag har på Aminette på bilden som jag tycker hemskt mycket om.

Kapson gör du lika mycket skada med som ett tränsbett i princip. Vet inte riktigt hur man skulle lyckas kunna göra skada (fysiskt). Dock kan man ju förstöra en del i utbildningen, men det gör man som sagt minst lika lätt på ett vanligt bett. Är man bara försiktig, har tänkt igenom vad man vill åstakomma och lyssnar till sin häst har jag svårt för att tro att man lyckas ställa till med allt för mycket. ;)
 

Liknande trådar

Ridning ok, har en fråga. Mamma sköter om hästen hemma i sverige åt mig och hon blev tipsad att använda stångbett, eller hackamore med bett...
Svar
13
· Visningar
2 708
Senast: Badger
·
Utrustning Lilla unghästen håller på att lära sig bli longerad, vi har testat två gånger och hon gjorde enorma framsteg bara på de gångerna ;)...
Svar
5
· Visningar
1 130
Senast: sante
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp