Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

klippa näbb

roxanne

Trådstartare
Hur och med vad är det lämpligast att klippa en undulatnäbb?
Vilken "vinkel" ska man klippa, snett så det blir spetsigt, eller rakt av? Om det är någon som förstår hur jag menar nu då... Kan man använda en kaninklosax? Eller vad? Klipper man där det ser normallångt ut, och kan det börja blöda?
Hoppas nån svarar..
 
T

TjejTjejen

Gå till en veterinär första gången så får de visa dig, kan gå mkt snett om man klipper fel.
 
M

Marie_C

Jag har alrdig behövt klippa näbben på mina fåglar så jag kan tyvärr inte ge dig några tipps.
 
L

LabeRt

Är det något fel om näbben växer onormalt mycket?
Nån brist på något eller överskott?
Vi har en nymfkakadua som är 13 år. Näbben har aldrig växt så att vi har behövs klippa den förut,
men nu det senaste året har den växt jättemycket.
Vi har klippt den nån gång ibland men igår hade han haft av den själv värsta högt upp, så det var blod typ överallt :cry:
Den måste väl vara väldigt skör om den kan gå av så högt upp? Det verkar ju konstigt att den växer så himla mycket för han har tjocka grenar som han kan gnaga på, och han har kalksten, får parakitblandning och vatten, frukt, sand, hirskolvar(eller hur det stavas?) och får vara ute och flyga. Är det något som fattas eller nån som vet va det kan vara..?
 
Jag lät alltid djursjukhuset klippa näbben på mina undulater o dom kan med alla säkerhet visa dig om du vill göra det själv sedan... :)
 
M

Marie_C

Ja då är det något fel. Normalt ska man inte behöva klippa näbben om fågeln får ordentligt med grenar att gnaga på. Kanske beror på att den börjar bli äldre? Min ena undulat har fel på klorna så dom får jag klippa ibland.
 

roxanne

Trådstartare
Det är samma här, har aldrig klippt denna undulats näbb förut, aldrig behövts. Nu på senaste tiden har den tydligen växt jättefort!? Hon är gammal och inte ett dugg tam dessutom, så därför vill jag inte åka iväg med henne. Hon känns så bräcklig liksom.
Ville då höra här om nån ville dela fågelerfarenheter.?
:)
 
F

Fjunet

Ja, det beror på att de blir äldre. En gammal fågel gnager inte lika mycket = näbben kan behövas klippas.
 
L

LabeRt

Jaha, men då är det nog det som är felet..
Men kan man inte ge något som stärker näbben på något sätt då? Vi har ju kalksten åt honom men den har han inte ens rört och vi har haft den rätt länge! Förut gnagde han ofta på kalksten men nu gör han aldrig.. kanske därför den blir så skör också eller? :confused:
 
T

TIGERHEART

Mamma födde upp undulater tidigare och vi hade ca 100 vuxna fåglar, samt att jag har haft 5 egna, tama undulater. Av samtliga fåglar har vi bara behövt klippa näbben på 2 st, den ena var en av tre bröder som vi övertog från en familj, de var tämligen magra och klena, så det var nog brist på en hel del ämnen, den andra var en av mina undulathonor som gnagde en hel del på saker och ting och fick frön, frukt, grönsaker, sand, kvistar, pinnar och kalksten, men i hennes fall började det tämligen tidigt och var troligen något medfött fel.

Hennes näbb klippte jag själv med en liten klotång och jag klippte den rakt av, men ytterst lite i taget. Klippte lite för djupt en gång så att en bloddroppe trängde fram, men det kom inte mer än så, tack och lov! En fågel förblöder väldigt lätt.
På våra nuvarande 2 undulater klipper jag klorna med vanlig nagelknips då och då när de blivit så långa att de fastnar i min tröja.Särskilt viktigt är det med honan som är väldigt tam och riskerar att bryta ben och tår om hon försöker flyga iväg samtidigt som klorna sitter fast.
Men det är inte särskilt ofta det behöver göras, tack och lov för hon blir riktigt tvärilsken när jag måste hålla fast henne och hon KAN bitas! Rejält! ;)

Fast, näbbklippning är väldigt otäckt och riskfyllt och inget man bör testa om man inte vet vad man gör.

MvH TIGERHEART
 
L

LabeRt

Jaha vad synd då..
Men ska se till att klippa den så fort den blivit för lång, så att den inte går av igen. Himla tur att han överlevde, det var ju blod nästan överallt i buren.. :cry:
 
F

Fjunet

Om det nu är så att det händer igen så lägg mjöl på näbben. Brukar man göra med blodpennor som gått "sönder", borde funka på näbben också.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5033 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Övr.Hund Hur skulle ni tolka denna hunds beteende? Hund som är näst intill omöjlig att klippa klor på hemma. Ägaren tar hunden till hundtrim...
Svar
8
· Visningar
695
Hundavel&Ras Hej alla, förlåt för ännu en rastipstråd! Hoppas det finns någon där ute som orkar läsa :) Jag känner att det börjar bli dags för mig...
Svar
14
· Visningar
1 087
Hästvård Hästen har gått med ETL-gjord sedan nov '19 utan problem. Men ett tag efter att jag klippte henne nu i höstas (första gången någonsin...
Svar
6
· Visningar
440
Utrustning Behöver köpa ett nytt bett till vår ponny. Hon ska enligt tandläkare ha stl 9,5 med fasta ringar. Många av de lite dyrare betten som ser...
Svar
7
· Visningar
603

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Oseriös avel 2021
  • Rädda en skatunge

Hästrelaterat

  • Vibrationer hästtransport
  • Föl 2021

Omröstningar

Upp