Har levt med både gemensamt kök (studentkorridor) och gemensam tvättstuga.
Tvättstuga med flera maskiner, i synnerhet om det är en dygnetrunt tvättstuga, är helt klart överlägsen tvättmöjligheter hemma. På ett ställe där jag bodde fanns det en dubbeltvättstuga, kom man på natten så fick man förfoga över 4 stora maskiner, 2 torkskåp, 2 tumlare + en matttvättmaskin. Man kunde i princip tvätta allt man ägde och hade på 4 timmar.
Numera har nyare tvättstugor digitala lösningar för tidsbokning, så ingen annan kan ta tiden, de kan nämligen inte låsa upp dörren med sin tagg förrän deras egna tvättid infaller.
Även om jag har också rätt positiva erfarenheter av delat kök, så fungerar det nog bara under vissa väldigt snäva förhållanden, och bara en väldigt kort tid i livet.
Framför allt så är det allergener och smittspridning som ställer till det. Allt fler människor är svårt allergiska mot födoämnen som skaldjur, jordnötter etc. Skulle alla behöva hålla köket rent från flertalet allergener, så begränsar det ju vad man får laga väldigt. Smittspridning är inte heller att leka med, istället för att en familj blir magsjuk.. så skulle hela delade köket bli det.
Men visst kan jag se nyttan av ett större gemensamt kök, men tyvärr inte på bekostnad av att bli av med det egna köket. Kanske att det egna köket kunde bli mindre och kompaktare, exempelvis så kanske inte ugnen behövs, inte heller lika många plattor, ingen stor kyl och frys. Den gemensamma kylen/frysen skulle också anpassas, och ha låsbara fack. Finns behovet så kommer också produkterna och lösningarna.
Tvättstuga med flera maskiner, i synnerhet om det är en dygnetrunt tvättstuga, är helt klart överlägsen tvättmöjligheter hemma. På ett ställe där jag bodde fanns det en dubbeltvättstuga, kom man på natten så fick man förfoga över 4 stora maskiner, 2 torkskåp, 2 tumlare + en matttvättmaskin. Man kunde i princip tvätta allt man ägde och hade på 4 timmar.
Numera har nyare tvättstugor digitala lösningar för tidsbokning, så ingen annan kan ta tiden, de kan nämligen inte låsa upp dörren med sin tagg förrän deras egna tvättid infaller.
Även om jag har också rätt positiva erfarenheter av delat kök, så fungerar det nog bara under vissa väldigt snäva förhållanden, och bara en väldigt kort tid i livet.
Framför allt så är det allergener och smittspridning som ställer till det. Allt fler människor är svårt allergiska mot födoämnen som skaldjur, jordnötter etc. Skulle alla behöva hålla köket rent från flertalet allergener, så begränsar det ju vad man får laga väldigt. Smittspridning är inte heller att leka med, istället för att en familj blir magsjuk.. så skulle hela delade köket bli det.
Men visst kan jag se nyttan av ett större gemensamt kök, men tyvärr inte på bekostnad av att bli av med det egna köket. Kanske att det egna köket kunde bli mindre och kompaktare, exempelvis så kanske inte ugnen behövs, inte heller lika många plattor, ingen stor kyl och frys. Den gemensamma kylen/frysen skulle också anpassas, och ha låsbara fack. Finns behovet så kommer också produkterna och lösningarna.