Bukefalos 28 år!

Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Mumin_79

Trådstartare
Beteende störningar hos häst


Hästar är i grund och botten ett steppdjur och ett flyktdjur som har kvar sina instinkter och naturliga beteenden. När dessa fakta bortses och vi tar ifrån hästen dess naturliga miljö mår hästen psykiskt dåligt. Stress, kolik, foderstrupsförstoppning, magsår och beteendestörningar är vanliga följder.

När vi tagit ett medvetet beslut att hålla häst och använda dem för våra egna syften åligger det i vårat ansvar att tillgodose dess behov, anpassa oss och försöka justera dess levnadsförhållanden efter dess förutsättningar.

Hästen har under evolutionens gång utvecklats optimalt för att leva i flock och hämta sin näring utav gräs. Beteendestörningar uppstår när vi utsätter dessa för den stress det innebär när vi spärrar in dem i trånga utrymmen, skiljer dem från flocken och ger dem fel slags foder.

Den mest vanligaste beteendestörning som idag finns vitt utspritt är krubbbitning.. Krubbitning innebär att hästen tar stöd mot ex en krubba eller annat föremål alt vägg i boxen och sväljer luft genom att forcera det ned i foderstrupen.

Dagens ideal om den tunna smäckra hästen speglar dagen människoideal till punkt och pricka. Hästar ges stora mängder kraftfoder i from utav havre eller pelleterat ”färdigfoder” och dess grovfodergiva dras ned. Hästen får i sig tillräckligt former energi men får inte sitt instinktiva tuggbehov tillgodosett. En häst som egentligen skulle må bäst av att ha fri tillgång till ett grovfoder och på så sätt få i sig sin näring på det sätt moder natur kräver.
En häst har sina instinkter i sina gener, att en individ får beteendestörningar har inget att göra med individen utan dess omgivande miljö. En radikal förändring av dess miljö/levnadsvillkor är nödvändig.

Margareta Rundberg universitetslektor på Slu:s instutions för husdjurens utfodring har skrivit om just detta ämne. Hon berättar att det finns en mycket liten skillnad mellan vildhästar och tamhästar. Miljontals år av evolution har inte förändrats mycket pga av domestikeringen som inträffade mellan 5000-6000 år sedan. Träning och avel har förstärkt olika rörelser och utseendet hos olika raser.
Hästar är gräsätare och normalt på ett bete äter de 14-18 timmar per dygn uppdelat på ca: 10 gånger.


Hästar har en liten magsäck ,ungefär i samma storlek som en gris, dess saltsyra i magen styrs inte som hos människan utan bildningen är konstant. För mycket magsyra i magen utan någon mat att bryta ned säger sig självt att det är hotande mot hästens välmående och hälsa. Långa tider mellan måltiderna orsakar stress. När man sedan jämför denna kunskap med det vanligaste sättet att hålla häst.
I box halva dygnet och fodring tre gånger om dagen i för små mängder som äts upp inom timman. Ja då är förklaringen till sysslolösheten och de beteenderubbningar hästen får som följder inte konstiga.

Hur ska man inte lösa problemet?
Att köpa en krubbitarrem är vanligt. En rem som sätts runt hästens hals och ser till att forcering av luft inte är möjligt. Är hästen botad? Symtomet skulle jag vilja säga är stoppat men den grundliggande orsaken kvarstår, endast utloppet för störningen är förhindrad.

Hur ska man då lösa problemet?
För det första så behöver en häst inte vara pinnsmal hela året om, fetma på häst mäts vid revbenen och lite bukfylla på en häst tyder enbart på välmående. Hästar ges idag mängder av energirikt kraftfoder vilket faktiskt oftast är boven till fetma. Snabba kolhydrater pumpade med energi som konsumeras på kort tid.
Hästar är specialiserade på föda med lågt näringsinnehåll, ta bort kraftfodret, ge fri tilgång på ett grovfoder med relativt lågt näringsinnehåll.Hitta en medelväg som passar både dig och hästen.

Hemma hos mig finns en ponny som hela sitt liv har hon haft det "perfekta" hemmet hos kunniga hästmänniskor i box med utevistelse halva tiden av dygnet.Hon har tävlats skötts om och fått den bästa omvårdnaden. Hon är krubbitare.Hon har varit krubbitare och haft krubbitarrem sedan 2 års ålder. Hennes instinkter har blivit bortsedda , jag skulle vilja gå så långt som att säga att hon har lidit. Blivit anpassad till att passa människornas liv. Det finns inget ont i dessa människor, de har hållt häst såsom de trott är det bästa för hästen, hållt de ideal de hållt kärast. Hästen ser ut som hälsan själv på utsidan, men för någon med en inblick. Vet hur hon mår egentligen.

Ponnyn sattes direkt på lösdrift hemma hos mig, fri tillgång på grovfoder och en flock att leva med dygnet runt. Resultat? En psykisk välmående ponny med en tendens till päsonformad mage utan en tendens till krubbitning. Krubbitarremmen? Ligger förmodligen på en soptipp långt utanför länets gränser, där de alla borde ligga.


Fakta taget från dessa referenser, finns att hitta infromation om krubbitning. Den bästa skriva artikeln om ämnet är den först länken, den borde alla gå in och läsa.

Referenser:

http://www.ridsport.se/norrbotten/magsar_hos_hast.htm

http://www.krafft.nu/faq_show.asp?id=249
http://www.equiforage.com/Horsegrass.htm
http://www.jordskog.se/epaper/js050318/Articles/article_10_3.htm
http://www.horsetrading.se/tjanster/artiklar/42.asp
http://www.unisus.se/svar.html
http://www.hippson.se/
http://www.bukefalos.com

Artikel från Aftonbladet.
Skriven av Margareta Rundgren, universitetslektor på institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

har ej läst de länkar du refererar till men har en liten undran.

Är ägare till en 4 åring varit hos mig sen årsskiftet, smal försöker få henna att gå upp i vikt, äter bra hö på fri tillgång både inne och ute, går i stor hage med andra hästar, går ute ca 13 timmar om dagen, samt krubbiter, detta även med rem så den har jag skippat.

Vad göra?
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

"har ej läst de länkar du refererar till men har en liten undran.

Är ägare till en 4 åring varit hos mig sen årsskiftet, smal försöker få henna att gå upp i vikt, äter bra hö på fri tillgång både inne och ute, går i stor hage med andra hästar, går ute ca 13 timmar om dagen, samt krubbiter, detta även med rem så den har jag skippat.

Vad göra?
"
Jag skulle leta reda på en bra lösdrift med fungerande planlösning och flock.
Det låter som om hon får sitt tuggbehov tillgodosett och det kan då vara den stress som kommer av genom att vara separerad från flocken under längre tider ex natten.

Hur är hon som individ- låg i rang- hög i rang? Osäker eller har hon mycket självsäkerhet?

Vad går hon med för slags hästar, trivs hon i hagen, gnäggar hon /skriker hon vid separation/ensamhet i hagen alt i stallet eller ridtur osv.

Krubbiter hon inne bara eller också ute?
Vad ligger hon i för slags träning?
Trivs hon med sin boxkamrat? Att känna sig ängslig pga av boxgrannen och ge upphov till stress- beteendestörning är också möjligt.

Kan försöka göra en bättre planlösning i hagen med vatten/ mat separerat , för att öka rörelse och se till om man kan att flocken har bästa sammansättningen för rörelse/bus lek.

Det är svårt att bryta ett beteendemönster och det kräver drastiska förändringar i miljön.
Om hon är ett känsligt sto alt ängslig alt rastlöst kan hon förmodligen inte stå i box under längre perioder alls.

Man kan inte bota beteendet med att undvika symtomet. Även om hon skulle sluta "krubba" kommer den mentala biten och det kan leda till istadighet tjurighet rastlöshet stress och andra symtom istället.

Får hon mycket kraftfoder? Prövat att ändra om foderstaten?
Om du ger mig en tydligare bild av hur hon är som individ blir det lättare att se vart i miljön problemet kanske sitter.

Ingen rolig situation du hamnat i men första steget till förbättring är alltid att tänka varför?

Mumin
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Bra skrivet, lösdrift löser faktiskt en mängd problem! :) :bow: :bow:
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Hej och tack för tipsen. Hon är ranglåg, går ihop med en 7 årig valak halvblod och en 7årigt sto ponny. Hon är inte ängslig men rörlig.... hmmm ... hade det varit en människa hade det varit en person som rörde i allt, äter lite, dricker lite, busar lite, äter igen hopppar lite etc. Lösdrift är tyvär inget alternativ, ska släpa henne på bete tidigt hoppas det blir lungnare då. Biter mest inne men stundtals ute.

Träningsmässigt rids hon ca 3-4 ggr/vecka ca 30 minuter
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Väldigt intressant! :)

När jag var liten så red jag en B-ponny, eller körde mest. Han var krubbitare när jag började där och krubbade VÄLDIGT mycket, dom hade ju provat det här klassiska; rem, smeta äckel på boxen osv. När jag sedan började rida/köra honom försvann det. DÅ fick hann ju som en sysselsättning. Tror aldrig han gjort det sen dess. ;)

Har också några vännen som har krubbitare, men de hästarna lever bra. Dom är ute dygnet runt, har fri tillgång på mat, sköts jättebra med mera men krubbiter ändå... alltså i hagen på träd och sånt. :(
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Vad ska jag göra med min häst då? Hon luftsnappar sedan innan vi köpte henne. Hon gick som galoppör och stod inne hela dagarna. Vi har henne ute från 7-19 vintertid och ute på bete dygnet runt sommartid-så länge bara möjligt. Har under dessa 3 åren jag haft henne enbart sett henne luftsnappa i hagen och på betet. Hon har fri tillgång till stråfoder hela tiden i princip, hon får så mkt att det finns kvar på morgonen. Har haft koll på henne på nätterna då vi har haft fölningar och vi har inte sett henne luftsnappa när hon står inne. I boxen vilar hon. Jag tror inte att lösdrift är en universallösning på alla problem. Jag har sett hästar på lösdrifr vara så stressade att de blivit alldeles för smala och fula i pälsen. Stress vid maten och stress över att aldrig få vara ifred för flocken. Har sett detta flera gånger. Visst fungerar det säkert med lösdrift många gånger men jag skulle vilja säga att det lika många gånger inte fungerar. Vi har inte vildhästar längre, det har aveln sett till. De hästar som vi vill ha som ridhästar saknar måmga av de egenskaper som vildhästar i flock måste ha för att klara sig. Självklart ska hästens behov tillgodoses i största möjliga mån och innebär det lösdrift så visst varför inte? Men det är ingen lösning för alla hästar.
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Men man kan ju FÖRSÖKA i allafall. Vid behov har vi delat upp flocken på 2 periodvis. Plockat ihop individer som passar med varann.
Man får ju öga efter ett tag för vilka som trivs med varandra och inte.
Jag märker att hästarna har blivit friskare och lugnare av att gå på lösdrift och få fri tillgång på grovfoder.
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

:bow: måste säja att jag känner igen mej, har själv 2 hopphästar och det är väl på detta vis många med hästar i träning och tävling hålls, även mina.. står i ett stall med 14 hästar som alla tävlas och tränas, många utav demma går ENDAST ute ca 3-4 timmar/dagen och går ensamm i liten rasthage, och får lite grovfoder och mycket krafftfoder. 9 av demma är krubbitare:crazy: ej mina... ökade nyligen grovfodergiven och sänkte krafftfodergivan efter att ha läst en bok om just detta ämne. har även låtit mina hästar gå tillsammans med 2 andra och vara ute hela dagarna i stor hage7-20.00..de fodras många gånger om dagen med grovfoder. har redan märkt att de är mera välmående än innan, och presterar bättre.. Tack för en bra tråd!
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

En ranglåg individ söker automatiskt mycket trygghet och ledarskap. Det kan absolut vara att hon finner separationen från sina kamrater stressfylld, att hästar även biter ute tror jag har med vana att göra men också ifall hagens utformning har brister. Eller att individen inte trivs i flocken och därför känner sig stressad.

Hon låter också väldigt rastlös och det är nog denna egenskap som kan göra mycket. Att stå i en box är juh inte speciellt givande och är hon då rastlös som individ och vill gärna pyssla, beta och hålla sig upptagen

Om lösdrift ej är möjligt
Minska tiden i box om möjligt.
Ha fri tillgång på grovfoder i boxen
Gärna halm som strö
Göm godisar i halmen
Ha en sysselsättningsboll
Osv. försök hitta på saker som hon skulle kunna sysselsätta sig något med i boxen.

Står hon bredvid en bra boxkamrat?
Har hon fönster i boxen samt ser hon större områden ? Titta ut kan vara viktigt för att inte känna sig så inspärrad- Hästar vill gärna ha uppsikt. Att ha en box inklämmd i ett hörn kanske inte är den lämpligaste för en stressad häst-

Varför rids hon endast så korta tider? Konvalecent?
Skaffa en eller två medryttare alt skötare- ut och rid mer- promenera- tömkör- lek lekar- trick träna- ledarskapsträning. osv.
Hästen behöver sysselsättas mer.

Kraftfoder? Ta bort allt socker- betfor melass- Kraft(innehåller sockerbeter) Fodra om du behöver tillskottsfodra istället med kornfritt sockerfritt Hodson Dorell ex. Det är lågstärkelse- ger energi under en längre tid-
Har du analyserat hö? Kanske inget kraftfoder behövs alls!! I de flesta fall överfodrar människor med kraftfoder när endast hö egentligen täcker hästens dagliga behov. ge extra mineraler osv blandat med rårivna morötter istället.
Hör med en agronom om rätt foderstat


Ge ingen kraftfoder på kvällsfodringen- Bättre morgon och lunch- obs inga stora mängder åt gången.
Att ge hästen en energiboust precis innan den ska stå på box kan skapa mer rastlöshet. Och gör hästen snabbt mätt= vill inte ha hö= mindre tuggtid även fast fri tillgång= rastlöshet.

Dessa är endast några tips på hur man kan försöka öka hästens fyskiska välmående.
Mumin
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

. De hästar som vi vill ha som ridhästar saknar måmga av de egenskaper som vildhästar i flock måste ha för att klara sig.


Detta kan jag inte hålla med om, det är mycket lite som har förändrats från vild till tamhäst. Läs artikeln skriven av
Margareta Rundgren, universitetslektor på institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU
Eftersom våra tamhästar inte har några rovdjur att klara sig ifrån förstår jag inte vilka egenskaper som behövs, instinkterna de behöver för att umgås, interaktera lärs de av sin mor under första levnadsåret.

http://hippocampus.slu.se/fragorsvar/index.cfm?Call=fragorsvar&PageAction=1&id=42
"
Steget från vildhäst till tamhäst är försvinnande litet i hästens utveckling som djurart. Det enda som egentligen skiljer vildhästen från tamhästen är att den senare är tam eller lättare att tämja. Hästen är fortfarande ett gräsätande bytesdjur anpassat till att leva på stäppen. Tamhästen har precis samma beteenderepertoar som vildhästen, men vissa retningströsklar har ändrats. Det innebär att för att utföra vissa beteenden kräver tamhästen mer påverkan än vildhästen, medan det för andra beteenden är tvärtom.
För tamhästar krävs till exempel starkare hot för att de ska fly eller attackera oss än för vildhästar. Till och med de mest avancerade dressyrrörelserna ingår i hästens naturliga beteenderepertoar. Passagen
är till exempel ett imponeringsbeteende, medan piruetten är ett undvikande beteende.


Äter många timmar
Hästen är en utpräglad gräsätare, både dess fodersmältning och beteende är specialanpassat för det. Den är ”programmerad” för att äta i princip kontinuerligt med korta avbrott för sömn och någon utflykt till närmaste vattenkälla.


Hästen äter 14 – 18 timmar per dygn uppdelat på ca 10 perioder under hela dygnet och utan längre uppehåll än 3 – 4 timmar. Denna rytm följer även hästar på stall, om de har tillgång till foder. Den kortsiktiga mättnadsregleringen
sker innan fodret nått magsäcken, sannolikt i munnen och/eller svalget, men exakt hur är inte känt. Även om vi fyller hästens näringsbehov på betydligt kortare tid med koncentrerat foder är den alltså inställd på att äta större delen av dygnet.
Hästen sover totalt 3 – 4 timmar per dygn, men sömnen är uppdelad i 5 – 7 perioder fördelade över hela dygnet, men ofta något tätare under efternatten.
Varje period är i sin tur uppdelad i sömncykler som är ca 15 minuter. Dessa cykler består i genomsnitt av dåsighet, vanlig sömn (ca 6 min) och om det är lugnt runt hästen drömsömn (ca 4 minuter). För att kunna sova drömsömn måste hästen ligga med stöd för huvudet. Hästen har ett absolut behov av denna sömn och om den av någon anledning inte kan eller vågar lägga sig ramlar den så småningom och faller i drömsömn.
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Detta tror jag är flockar som är fel sammansatta och att individerna får lida för detta.
Hemma har jag tre ston och en dominant valack som går och den flocken är otroligt sammansatt, har en hierarkisk kedja och fungerar bra för alla individer som sover ihop äter ihop osv.
Om man har fri tillgång på grovfoder på flera olika ställen så sker ingen stress i sammanband med utfodring och risk för att någon hackkykling blir utan eller får lite. Fri tillgång på grovfoder är viktigt för att alla i rangordningen ska i lugn och ro få äta.
Flockledaren äter när han är hungrig de andra anpassar sig därefter.
Viktigt att matplatserna inte är så långt ifrån varandra att de måste lämna flocken men inte så nära att de inte kan stå i fred och äta.

Unga valacker blir lätt hackkyklingar om det finns en väldigt dominant valack alt sto i flocken. Detta kan man se att det finns naturliga instinkter eftersom andra klönsmogna hingstar körs iväg från flocken för att undvika inavel.

De mutanger som lever i Nevada öknen är ett bevis för att hästar inte förändrats speciellt mycket, går tillbaka till sina naturliga instinkter och leverna när människans inblandning tas bort samt att tamhästar faktiskt klarar av att leva i det vilda. Då Mustanger faktiskt är förvildade tamhästar.


Så visst kan alla hästar gå i lösdrift om den är planerad, genomtänkt och bra sammansatt. Det är inte fel på individer utan oftast är det vi som är det stora problemet.

Det finns alltid Undantag som bekräftar reglerna. Om man tänker sig att din häst har ett djupt inrotat beteendemönster och stått större delen av sitt liv i box (hur tidigt togs den från modern/ flocken, har den nånsin tidigare haft utevistelse? )
Att den då sedan vid utevistelse och hästsällskap känner sig stressad avarav beteendemönstret är kanske inte så konstigt.
Vad går den med för slags individer? Är hon låg i rang/ hög i rang?

Hon trivs kanske inte i flocken
Hon måste "läras" att umgås med hästar. Hästar som hållits ensamna under väldigt långa tider vet inte hur man socialiserar med andra hästar. Hon kanske skulle behöva gå ihop med en beskyddande individ som "lär " henne hur man leker häst :-)

Det här är enbart tankar.
Vi människor bli vid lång avskildhet också ascoiala och vet inte hur vi ska betee oss, om vi bara skulle bloi inkastade i en samling med människor skulle det nog utlösa mycket stress.
På betet blir hon insläppt ihop med massor andra hästar som hon inte känner?

Mumin
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Hej!
Ett mycket bra inlägg...kommer med ett litet bidrag..
Har ett fullblod född -89. Haft honom i 8 år. Gick på banan till han var sex.
Han har alltid krubbitit under hela sin tid hos mig. Förra ägaren hade rem på honom men det blev bara värre o värre.
Han är ranghög i hagen.
Har två fönster i boxen (även provat att byta box)
Han har gått på lösdrift
Han går på bete dygnet runt på sommaren
Fri tillgång till hö
Korn, kli och linfrö
Analyserat grovfoder/anpassad foderstat
Ute minst 12h om dan vår/höst/vinter
Rids kontinuerligt
Trivs med sina kompisar
Leksaker/aspträd m.m som sysselsättning.
Stressar lite ibland oavsett miljö.
O.s.v
Jag har testat det mesta.....
Han krubbiter dygnet runt.
I hagen på stolpar/träd/rötter m.m

Den enda slutsatsen jag drar är att han är djupt olycklig..:smirk:
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Slippe skrev:
Hej!
Ett mycket bra inlägg...kommer med ett litet bidrag..
Har ett fullblod född -89. Haft honom i 8 år. Gick på banan till han var sex.
Han har alltid krubbitit under hela sin tid hos mig. Förra ägaren hade rem på honom men det blev bara värre o värre.
Han är ranghög i hagen.
Har två fönster i boxen (även provat att byta box)
Han har gått på lösdrift
Han går på bete dygnet runt på sommaren
Fri tillgång till hö
Korn, kli och linfrö
Analyserat grovfoder/anpassad foderstat
Ute minst 12h om dan vår/höst/vinter
Rids kontinuerligt
Trivs med sina kompisar
Leksaker/aspträd m.m som sysselsättning.
Stressar lite ibland oavsett miljö.
O.s.v
Jag har testat det mesta.....
Han krubbiter dygnet runt.
I hagen på stolpar/träd/rötter m.m

Den enda slutsatsen jag drar är att han är djupt olycklig..:smirk:

Har du röntgat magen för att se om han har magsår?
Det verkar vara en vanlig orsak till krubbitning.
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Han stod på boxvila för några år sedan (efter en skada). Blev allmänt hängig/åt dåligt/tjurig.
Åkte till helsingborg och mycket riktigt hade han magsår....blev behandlad och har inte visat några tecken åt de hållen igen.
Pigg o glad, älskar att bli riden/jobbad. Äter med god aptit o.s.v
Men krubbiter dygnet runt...;)
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Slippe skrev:
Han stod på boxvila för några år sedan (efter en skada). Blev allmänt hängig/åt dåligt/tjurig.
Åkte till helsingborg och mycket riktigt hade han magsår....blev behandlad och har inte visat några tecken åt de hållen igen.
Pigg o glad, älskar att bli riden/jobbad. Äter med god aptit o.s.v
Men krubbiter dygnet runt...;)

Vore jag dig skulle jag prova med ett "sjukfoder", för att se om det blir bättre. "mash" från dynavena kurterade magsår på en av mina hästar. Har man en "maghäst" har den ofta en tendens att alltid vara det. Så jag ger detta foder 3 ggr/veckan, och slipper besvär på denna häst.
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Hej igen!
Provat både dynavena 100 och mash i ca ett års tid....ingen nämnvärd förbättring för det priset (plus en resa på 30 mil tur o retur till närmsat återförsälj). Det är ett jättebra foder som ger fint hull.
Ingen skillnad på "magsåret " (då han kollades upp ett år efteråt). Var hel och läkt även på ett bra grovfoder, korn, kli och linfrön.
På åtta år hinner man prova det mesta på lång sikt. Då man vill att hästen ska må så bra som möjligt :rofl:
Tack för tipsen :)
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Slippe skrev:
Hej igen!
Provat både dynavena 100 och mash i ca ett års tid....ingen nämnvärd förbättring för det priset (plus en resa på 30 mil tur o retur till närmsat återförsälj). Det är ett jättebra foder som ger fint hull.
Ingen skillnad på "magsåret " (då han kollades upp ett år efteråt). Var hel och läkt även på ett bra grovfoder, korn, kli och linfrön.
På åtta år hinner man prova det mesta på lång sikt. Då man vill att hästen ska må så bra som möjligt :rofl:
Tack för tipsen :)

Ok. Magnesiumtillskott, som verkar muskelavslappnande och lugnande? I "Hästägarens Örtabok" står en massa bra tips för hästnerver och magslemhinnor. Det har du väl kan jag tänka. ;)
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

:idea:
Nej faktiskt inte :)
Ska kolla upp detta....är det lätt att få tag i??
Tack så mycket!! :banana:
 
Sv: Krubbitare. Hur kan man inte göra något åt det?

Har också fullblod som krubbiter. Förra ägarna säger att han inte gjorde det hos dom, nu gör han det. Min stallägare säger att han varit med om att hästar börjar krubbita just när dom byter stall, nya rutiner mm mm... det ger ju stress och det är ju precis vad som hänt. Han går ute mycket, är ranglåg, men ser ut att trivas med vännerna (står aldrig själv, är alltid med). Han har fri tillgång till hö, fönster i boxen, rids regelbundet och varierat. Visst lösdrift har jag inte provat, men han biter ute också.... Har aktivitetsboll i boxen som han tycker är sådär. Halm gjorde ingen skillnad mer än att det blev väldigt jobbigt att hålla rent... andra tips?? Kan man märka att hästen har magsår själv på något sätt?? Om hästen faktiskt mår bra nu, kan man då bryta beteendet ändå??
 

Liknande trådar

Utrustning Hej! Ny här på forumet! Har en islandshästvalack på 16 år, som jag haft i lite över 4 månader. Vi har problem med bett och att hitta...
Svar
11
· Visningar
5 063
Hästhantering Jag har för 3 mån sen köpt min första egna häst, ett 8-årigt sto, polsk import (polsk angloarab). Jag har hållt på med många hästar med...
3 4 5
Svar
80
· Visningar
15 704
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har aldrig haft möjlighet att ha en egen häst. Jag har dock drömt om det sen jag var pytteliten. Jag har ridit på ridskola, åkt på...
Svar
0
· Visningar
343
Senast: cassiopeja
·
Hästvård Startar en ny tråd om min häst och hennes magbekymmer. Allt började för ca ett år sedan när hon fick kraftig kolik, distriksvet kom ut...
Svar
15
· Visningar
2 994
Senast: Boerperd
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp