Soja innehåller en ganska hög andel fytinsyra som anses vara en “antinutrient” som bland annat hämmar upptaget av viktiga mineraler, t.ex. zink, koppar, järn och magnesium. Hästen kan inte tillverka det enzym (fytas) som bryter ner fytinsyra.
Soja innehåller även ett starkt trypsinhämmande ämne (trypsin är ett enzym som spjälkar protein till peptider och bryter ner aminosyrorna arginin och lysin).
Protein, zink och koppar är viktiga näringämnen som behövs för god hornproduktion och hovkvalitet. För en fånghäst som håller på att rehabilitera sina hovar är soja enligt min mening därför inte att rekommendera.
Soja innehåller också höga halter av omega-6 fettsyror. Omega-6 är pro-inflammatorisk (i motsats till omega-3 som är anti-inflammatorisk). IR är en inflammatorisk process och allt som bidrar till ökad inflammation bör undvikas.
Till detta kommer farhågor för hormoniella effekter av soja (soja innehåller fytoöstrogener) och negativ påverkan på sköldkörtelfunktionen (soja innehåller isoflavoner).
Det finns förmodligen inget foder som inte har eller kan ha någon negativ effekt på hästar och man ska väl inte överdriva farhågorna. Men när det gäller soja så finns det betydligt fler ”orosmoment” än för många andra fodermedel. Små mängder sojamjöl är nog relativt riskfritt att ge till hästar men personligen skulle jag undvika att ge större mängder. Det finns bättre alternativ om man behöver ge extra protein.
Ur miljösynpunkt är soja heller inget bra alternativ. Långa transporter och användning av extremt mycket bekämpningsmedel. Hur mycket av de kemiska bekämpningsmedlen hamnar i sojamjölet?
Jag har tyvärr inte tid att leta efter referenser till allt. Om du googlar ”soy” så hittar du hur många träffar som helst.
Här är dock några allmänna artiklar om soja:
http://www.uckeleequine.com/news/15/
Soy Safety: Depends on the Source, Nutritionists Say
by: Lisa Kemp
October 27 2008, Article # 12919
http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=12919
När det gäller sojamjölets negativa inverkan på spjälkning av protein så kan du läsa om ett försök här:
http://www.academicjournals.org/AJAR/PDF/pdf 2008/Aug/Adesehinwa.pdf
Och här är några undersökningar om östrogeneffekter hos soja:
http://www.ebmonline.org/cgi/content/full/230/3/189
http://www.siu.edu/~tw3a/nsrllect.htm
http://www.ebmonline.org/cgi/content/full/230/3/189