För att inte helt ta över @Petruska s tråd om höst i sydeuropa med matdiskussioner så kan vi väl dela med oss av våra matminnen här? Platsen och sammanhanget är ju ofta minst lika viktiga som själva maten.
Börjar med en måltid på en liten vingård på Sicilien: Oktober, >30+ i skuggan. Vi hade fått en lapp med en handritad vägbeskrivning. Vägen blev smalare och smalare och klättrade högre och högre mellan vinfälten. Mer än en gång trodde vi att vi var fel. En anspråkslös gård när vi kom fram. Inte en levande skäl syntes till. Men vi gick runt huset. Där i skuggan satt folk och åt vid några bord. Att de flesta kände varandra och värden var uppenbart. Maten var enkel men jättegod. Det nästan svarta vinet gifte dig perfekt med charkuterierna till förrätt. Innan vi åkte därifrån köpte vi med oss gårdens sista flaskor av vinet. Nero d'Avola. Då okänt för oss, och på systemet fanns det inte. Men idag är det en ritkig "inne-druva". I den värmen var det perfekt att servera vinet, på italienskt vis, lite svalt.
Börjar med en måltid på en liten vingård på Sicilien: Oktober, >30+ i skuggan. Vi hade fått en lapp med en handritad vägbeskrivning. Vägen blev smalare och smalare och klättrade högre och högre mellan vinfälten. Mer än en gång trodde vi att vi var fel. En anspråkslös gård när vi kom fram. Inte en levande skäl syntes till. Men vi gick runt huset. Där i skuggan satt folk och åt vid några bord. Att de flesta kände varandra och värden var uppenbart. Maten var enkel men jättegod. Det nästan svarta vinet gifte dig perfekt med charkuterierna till förrätt. Innan vi åkte därifrån köpte vi med oss gårdens sista flaskor av vinet. Nero d'Avola. Då okänt för oss, och på systemet fanns det inte. Men idag är det en ritkig "inne-druva". I den värmen var det perfekt att servera vinet, på italienskt vis, lite svalt.